Hirak: GroenLinks en PvdA nomineren Zefzafi voor Sacharovprijs; meldpunt Rif Alert weer geopend

In nieuws door Ewoud Butter op 11-07-2018 | 07:59

Judith Sargentini (GroenLinks) en Kati Piri (PvdA) zijn begonnen met de inzameling van handtekeningen om Nasser Zefzafi voor te dragen voor de Sacharov-prijs van 2018.
Ondertussen neemt het aantal Marokkaanse Nederlanders dat deze zomer niet naar Marokko durft te gaan toe. Rif Alert! heeft haar meldpunt nieuw leven ingeblazen. Mensen die zich zorgen maken over hun vrijheid en veiligheid, maar ook personen die zich bedreigd of geïntimideerd voelen kunnen contact opnemen met het Rif Alert-meldpunt.

Sacharovprijs

Nasser Zefzafi is het boegbeeld van de protesten in de Rif.  De voorman van de Hirak-volksbeweging werd vorig jaar mei opgepakt en in juni veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Met zijn beweging strijdt hij voor beter onderwijs, goede gezondheidszorg, meer werkgelegenheid en het tegengaan van corruptie in het Rif-gebied.

Meer dan 1000 activisten zijn sinds het begin van de demonstraties gearresteerd en onlangs werden 53 Hirak-leiders vanwege de protesten veroordeeld tussen de 2 en 20 jaar gevangenisstraf. Nasser Zefzafi is veroordeeld tot 20 jaar cel. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zei de straffen “aan de hoge kant” te vinden waarop de Nederlandse ambassadeur in Rabat op het matje werd geroepen.

In de Tweede Kamer hebben vooral Sadet Karabulut (SP) en Liliane Ploumen (PvdA) al diverse keren aandacht gevraagd voor de situatie in De Rif. Europarlementariërs Judith Sargentini (GroenLinks) en Kati Piri (PvdA) zijn nu begonnen met de inzameling van handtekeningen om Nasser Zefzafi voor te dragen voor de Sacharov-prijs van 2018, die in december zal worden uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan een mensenrechtenverdediger buiten Europa. 

Kati Piri (PvdA) in een persbericht:

“De veroordeelde protestleiders zijn politieke gevangenen. Tijdens de rechtszaak is geen enkel bewijs geleverd dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Het Europees Parlement moet zich luid en duidelijk uitspreken voor hun onmiddellijke vrijlating. Wij hopen met zijn nominatie meer aandacht te creëren voor de situatie en de druk op de Marokkaanse autoriteiten op te voeren bij gebrek aan een eerlijk proces. Daarin worden wij ondersteund door de Riffijnse diaspora in Europa, die de afgelopen maanden meer dan 3000 handtekeningen heeft verzameld om Zefzafi voor te dragen voor de Sacharovprijs.”

En Judith Sargentini (GroenLinks):

"Niemand hoort thuis in de gevangenis vanwege het gebruiken van zijn vrijheid van meningsuiting. Twintig jaar cel voor het opkomen voor de rechten van de bewoners van het Rif-gebergte is buiten alle proporties. Met de nominatie voor de Sacharov-prijs kunnen we ervoor zorgen dat de diplomatieke druk op Marokko wordt opgevoerd. Niet alleen zodat Zefzafi wordt vrijgelaten, maar ook dat de leefomstandigheden in de Rif verbeteren."

Meldpunt

Veel Marokkaanse Nederlanders hebben de protesten in De Rif gesteund. Dat is door de Marokkaanse autoriteiten ook opgemerkt. Uit een peiling van Republiek Allochtonië in maart bleek al dat ongeveer de helft van de Marokkaans-Nederlandse Hirak activisten deze zomer niet naar Marokko zal gaan. De belangrijkste reden om niet te gaan is de angst om in Marokko opgepakt te worden. Daarnaast zijn er veel activisten bang dat familie en vrienden door een bezoek aan Marokko in de problemen kunnen komen.

Volgens een uitzending van Eenvandaag gisteren groeit het aantal Marokkaanse-Nederlanders dat niet naar Marokko wil gaan. 

In een persbericht laat Rif Alert, een van de groepen die actief bezig is met de Hirak, weten dat Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft gewaarschuwd dat Nederlanders met een Marokkaanse origine altijd Marokkanen blijven als zij eenmaal voet op Marokkaanse bodem zetten. Hun solidariteitsacties met de Hirak in Nederland kunnen door de Marokkaanse overheid gezien worden als acties tegen het regime in Marokko. Marokkaans-Nederlandse Hirak sympathisanten zouden daarvoor bestraft kunnen worden. Het ministerie waarschuwt reizigers extra alert te zijn. 

Dat men waakzaam moet zijn, werd volgens Rif Alert onlangs duidelijk toen Mahmoud El Hajjaji eind maart 12 uur lang door de politie in Tanger ondervraagd werd over zijn bemoeienis met de Hirak. Een zwaarder lot trof de Belg Wafi Kajoua die een paar weken geleden tot een jaar cel werd veroordeeld wegens deelname aan demonstraties en zijn uitingen op Facebook. 

Tegen deze achtergrond blaast Rif Alert! haar meldpunt nieuw leven in. Mensen die zich zorgen maken over hun vrijheid en veiligheid, maar ook personen die zich bedreigd of geïntimideerd voelen kunnen contact opnemen met het Rif Alert-meldpunt. In overleg met de melder wordt gekeken welke stappen nodig zijn voor een vervolg. 

Rif Alert-meldpunt gaat vertrouwelijk en zorgvuldig om met de meldingen. Het meldpunt is te bereiken via WhatsApp-nummer: 06-85018826, per e-mail: riffalert@gmail.com of de Facebookpagina van Rif Alert

Hieronder de uitzending van Eenvandaag: 


Zie ook

Meer artikelen over de Hirak

 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over hirak, judith sargentini, kati piri, liliane ploumen, rif alert, sadet karabulut, zafzafi.

Delen: