Hoe Moslims Joden hebben gered, tijdens de Tweede Wereldoorlog

In nieuws door Lody van de Kamp op 29-08-2017 | 13:17

Gisteren werd de expositie Het Andere Verhaal geopend in de Haagse Transvaalbuurt. De tentoonstelling, die eerder in Amsterdamse werd vertoond, is een initiatief van jongerenwerker Saïd Bensellam en rabbijn Lody van de Kamp.

De expositie wordt gevormd door een reeks panelen met verhalen over moslims die hun leven en het leven van hun familie in de waagschaal hebben gesteld om Joodse medemensen te redden van de vernietigingskampen.

In een begeleidende tekst schrijven de initiatiefnemers:

Wat is voor de Nederlands Joodse gemeenschap de grootste vijand? Nee, dat is niet de Moslim in de Haagde Schilderswijk, in Amsterdam- West of in Arnhem.
Wat is voor de Moslim in de Amsterdamse Baarsjes of in de Haarlemse Schalkwijk de grootste vijand? Nee, dat is niet de Jood uit Rotterdam.
Wat is de meest onaangename plek voor Joden in Amsterdam? Nee, dat is niet de Bos en Lommermarkt in West of de halte van lijn 14 op het Javaplein in Oost. Wat is de meest irritante plek voor Moslims in Amsterdam? Nee, dat is niet het pleintje bij de Joodse school in Buitenveldert of de straat waar de synagoge staat in Oud Zuid.
Er gebeuren soms vervelende dingen tussen Joden en Moslims. Een Moslima wordt bespuugd door een Jood, een Israëliër nog wel. Een Joods kind wordt geïntimideerd, een keppeltje wordt afgerukt, een rechterhand gaat recht omhoog vergezeld van de term ´Heil Hitler´.
De Moslim wordt met argusogen nagestaard. Wat doet hij hier in de buurt van onze school? ´Ja, onze werkster, met haar hoofddoek, die is wel aardig maar de rest, dat zijn allemaal antisemieten´.
Soms zijn deze gebeurtenissen heftig. Soms erg heftig. Maar maakt dit alles de stad tot een vijandige plek waar Moslims en Joden tegenover elkaar staan?
Nee, de grootste vijand van de Joodse gemeenschap in ons land is de beeldvorming over de Moslims. En zo is grootste vijand voor de Moslimgemeenschap de beeldvorming over Joden.

De tentoonstelling “Het andere verhaal” toont de ware historische realiteit. Moslims en Joden woonden vele eeuwen in vele landen naast elkaar. Marokko, Tunesië, Turkije, Jemen, Albanië, Bosnië, Herzegovina, Wit-Rusland, Litouwen zijn allemaal landen waar dat zo was. Vele jaren ging dat goed. Andere jaren was de verhouding op sommige plekken een tijd verstoord. Identiek aan Christelijk Europa.

En dan komt de Tweede Wereldoorlog. De Jodenvervolging begint. Er is collaboratie onder de Moslims en er is verzet. Net als in Christelijk Europa. Christenen verraden Joden. Christenen redden Joden. Moslims verraden Joden. Moslims redden ook Joden. Met gevaar voor eigen leven, met gevaar voor het leven van hun gezinnen, met grote ontberingen, vaak onbaatzuchtig. De een doet dat vanuit gewone naastenliefde. De ander doet dat vanuit zijn of haar Islamitische geloofsovertuiging. Net zoals het in Christelijk Europa was.

De afgelopen jaren zijn er in onze stad talloze contacten ontstaan tussen Moslims en Joden. Met deze tentoonstelling kan worden afgerekend met de vijand onder ons, de beeldvorming dat Joden en Moslims natuurlijke tegenstanders van elkaar zijn. Wat in Albanië, Turkije, Tunesië en al die andere landen niet was, dat is het in ons land ook niet.
 

Het werk van deze tien panelen is van maandag 28 augustus tot en met donderdag 14 september 2017 te zien in Het Vadercentrum Jonckbloetplein 24, 2523 AR Den Haag.


Foto: op de foto de Turk Selahattin Ülkümen die 50 joden uit handen van de Gestapo redde. 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 

 


Meer over antisemitisme, joden, Lody van de Kamp, moslims, nieuws, Saïd Bensellam, tentoonstelling, tweede wereldoorlog.

Delen: