Hoe representatief wordt de Amsterdamse gemeenteraad wat betreft afkomst?

In nieuws door Ewoud Butter op 25-01-2018 | 12:32

Amsterdam krijgt een gemeenteraad die een evenredige afspiegeling vormt van de etnische diversiteit van de stad. Die conclusie trekt NAP Nieuws op grond van de laatste peiling van AT5 en Parool en uit eigen onderzoek van de kandidatenlijsten.

De huidige gemeenteraad bestaat uit 45 leden, waarvan er acht een niet-westerse achtergrond, hebben. Dat is 17% van de raadsleden, ruim minder dus dan 35% van de Amsterdamse bevolking die een niet-westerse achtergrond heeft. 

Op grond van de laatste peiling van Parool en AT5 van 17 januari komen er volgens NAP Nieuws veertien kandidaten met een niet-westerse migratieachtergrond in de gemeenteraad. Dat zou betekenen dat 31% van de nieuwe raad, op grond van deze peiling, een niet-westers achtergrond zou hebben. Dat is een stuk representatiever dan de huidige.

CDA (één zetel), SP (vier zetels) en Partij voor de Dieren (één zetel) blijven helemaal wit. De lijst van DENK, waarvan vijf kandidaten bekend zijn, bestaat in z’n geheel uit kandidaten met een migratieachtergrond. Daarmee is ook DENK geen representatie van Amsterdam. NAP concludeert dat de beste afspiegeling van Amsterdam kan worden gevonden bij de lijsten van de PvdA en GroenLinks.

In volgende artikelen zal NAP nieuws op andere gronden kijken naar de representativiteit van de nieuwe Amsterdamse gemeenteraad. 

Lees het hele artikel hier.


Meer over #gr2018, diversiteit, verkiezingen.

Delen:

Reacties


Hans Naaktloper - 26/01/2018 13:13

Als je van racisme af wilt komen moet je stoppen met het koppelen van uiterlijke, nationale, religieuze, culturele, sexe- contexten aan representatie.

Het grootste struikelblok voor een rechtvaardiger samenleving is de wijze waarop mensen zich identificeren met hun uiterlijk, kleur, nationaliteit, cultuur, opleidingsniveau, en noem maar op. Die identificatie is het probleem, de hokjesgeest en mensen die zichzelf in groepen indelen en daarmee anderen uitsluiten. Schrijver moet eens goed gaan nadenken over wat hij bedoelt met representatie, wát precies wil schrijver gerepresenteerd zien, een huidskleur of een politieke agenda?

Voor mij zijn bovengenoemde kenmerken totaal irrelevant, ik wil worden gerepresenteerd door iemand die mijn politieke agenda deelt, dat kan iedereen zijn. Een politieke agenda heeft niets met afkomst te maken. Mensen die suggereren van wel zijn niet vrij van racisme, sexisme en nationalisme, maar wakkeren dat juist aan.

Ronduit idioot is de opmerking dat de fractie van de partij voor de dieren geheel wit is gebleven, met één zetel te verdelen.