IJssalon stopt na racistische bejegeningen

In nieuws door Ewoud Butter op 26-03-2018 | 16:23

Gilly Emanuels, de eigenaresse van ijssalon/eethuis ’t Perronnetje schrijft op facebook:

“Ik als zwarte vrouwelijke ondernemer, en ja, dit schrijf ik bewust op, heb van de politiek het gevoel gekregen dat mijn zaak niet ernstig genoeg is. Had het een verschil uitgemaakt als ik een witte Hollandse vrouw of met een joodse achtergrond door zwarte jongeren of islamitische jongeren waren belaagd? Ja, durf ik bijna volmondig te beamen. Dan was er wellicht zelfs vanuit de landelijke politiek gereageerd. En terecht ook, want dit mag niemand overkomen.”

Gilly Emanuels kwam een half jaar geleden al in het nieuws omdat ze lange tijd geterroriseerd werd door hangjongeren. De onderneemster was het doelwit van deze jongeren, die een steen door haar winkelruit gooiden, haar racistisch bejegenden en een Surinaamse vlag besmeurd met poep voor de deur achterlieten.

Hilversumse jongeren publiceerden zelf een filmpje waarop te horen is dat ze Emanuels uitmaken voor ’kankernegerin’ en ’kankerzwarte’. Ook zeggen ze: ’Kankeraap, ga lekker je boom in man’. De onderneemster die zich bedreigd voelde, zwaaide zelf met een bezemstok. 

Emanuels: ,,Ik stap met mijn zoontje van 3 aan de hand naar binnen en voel plotseling iets keihard in mijn nek knallen. Een mandarijn. ‘Wat maak je me nou?’, roep ik naar de jongens op het bankje. Dan krijg ik me toch een bak racistische opmerkingen naar mijn hoofd. ’K..zwarte’, ’aap’. Echt verschrikkelijk. Ik ga helemaal over de rooie, grijp een bezem en stuif op ze af. Ze blijven schelden en in het geduw en getrek sla ik ze met de steel”, vertelde Emanuels later.

 

De jongens deden hierop aangifte van mishandeling tegen Emanuels en zij deed aangifte van mishandeling en van discriminatie. 

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde liever geen strafzaak maken van de zaak tussen de drie jongeren uit Hilversum en Emanuels. De behandelend officier van justitie wilde liever dat de partijen met elkaar om tafel gingen zitten om het uit te praten.

Emanuels schreef hierop op de facebookpagina van haar bedrijf:

,Boosheid, frustratie en teleurstelling is wat ik op dit moment voel. Je mag blijkbaar anderen pesten, terroriseren, kleineren, discrimineren, haat zaaien. Als de ander voor zichzelf opkomt: dader wordt slachtoffer en slachtoffer wordt dader. Hoezo victim blaming!’’

Ze stelt dat zíj wordt vervolgd en dat de jongeren ermee weg komen als er geen meditiation komt. 

Dat ik als ondernemer 24/7 bezig ben om brood op de plank te zetten voor mijn gezin en het me onmogelijk werd gemaakt, dat was voor gemeente en politie niet belangrijk genoeg. Beste mensen, de officier van justitie vindt dat als er iemand vervolgd moet worden dat ik degene ben, niet die racistische jongens. Omdat er op beelden te zien is dat ik mezelf verdedig.

Wat zullen deze jongens blij zijn met jullie, dat zij stilzwijgend toestemming van jullie hebben gekregen om dit soort gedragingen in de toekomst voort te zetten.

Advocaat Richard Korver, die Gilly Emanuels bijstaat ,heeft overwogen aangifte te doen van chantage tegen het OM. In januari liet hij de Gooi en Eemlander weten:

De officier van justitie heeft bijna gedreigd dat als we niet meewerken aan bemiddeling mijn cliënt vervolgd zal worden. Dat zit toch wel erg dicht aan tegen afdreiging, een strafbaar feit.’’

Het kan niet zo zijn dat mensen die dingen roepen als ’ga terug naar je eigen land’ en ’kankerneger’ niet worden vervolgd. Als je ruzie hebt, kun je ook zeggen ’dikke trut’ of zoiets. Dit is écht wel discriminatie.’’

Gilly Emanuels stopt er nu mee. Ze voelt zich niet serieus genomen. Ze schrijft op facebook:

Ik heb geprobeerd om de draad weer op te pakken en door te gaan, maar het mocht niet baten. Om daar in de winkel te staan, het gevoel te hebben dat de autoriteiten je niet serieus hebben genomen, waarbij zelfs een officier van justitie de nodige kwetsende uitspraken heeft gedaan en die jongens er makkelijk mee wegkomen, dat vreet aan me. Het heeft me niet alleen veel energie gekost, maar ook de nodige financiële schade. Ik merk nu pas wat voor traumatische ervaring dat hele gedoe met zich heeft meegebracht. Dan kom je op het punt waarop je moet zeggen, laat los waar je niet meer gelukkig van word. En ik word niet meer gelukkig om aan de Kleine Drift in Hilversum te ondernemen. Ik voel me behoorlijk in de steek gelaten.

Ze hoopt nu elders in het land verder te kunnen gaan als ondernemer. 

 

Update 27 maart: "Het OM wil mij hoe dan ook vervolgen"

De eigenaresse van ’t Perronnetje werd vandaag overvallen door een Twitter bericht van het Openbaar Ministerie waarin zij laat weten dat de eigenaresse van ’t Perronnetje vervolgd zal worden voor mishandeling. Dit terwijl de advocaat van de eigenaresse een paar dagen geleden nog een zeer uitgebreide brief met tal van onderzoekswensen heeft ingediend.

Dat is vandaag te lezen op de website van Richard Korver, de advocaat van Emanuels. 

Korver schrijft verder:

Het Openbaar Ministerie moet nog reageren op die onderzoekswensen, maar meent kennelijk dat wat er ook uit dat onderzoek komt, vervolging toch op zijn plaats is.

De eigenaresse van ’t Perronnetje is verbijsterd over de wijze waarop de autoriteiten met de kwestie van discriminatie en haat zaaiende teksten omgaan. Zij voelt zich door de overheid niet alleen in de kou gezet, maar heeft ook het gevoel dat zij überhaupt geen eerlijk proces krijgt als het Openbaar Ministerie per Twitter laat weten dat zij vervolgd zal worden en slechts één van drie jongens vervolgd wordt zonder eerst de beoordeling van haar onderzoekswensen zelfs maar ter hand te nemen.

 


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Meer over discriminatie, hilversum, racisme.

Delen: