Mikpunt Moskee
In nieuws door Roemer van Oordt op 17-05-2019 | 22:42
Discriminatie van moslims komt onder meer tot uiting in daden van agressie tegen moskeeën. Dat is het centrale thema van de onlangs onder redactie van Ineke van der Valk (Universiteit Leiden) verschenen bundel Mikpunt Moskee.
Daden van agressie tegen moskeeën zijn langzaamaan een structureel gegeven geworden. Het ene jaar waren het er meer, het andere minder, mede afhankelijk van politieke en maatschappelijke gebeurtenissen, binnenslands of daarbuiten. Dit tonen zowel de periodieke Monitor Moslim Discriminatie rapporten van de afgelopen jaren als het overzicht dat op Republiek Allochtonie wordt bijgehouden aan.
Een opvallende recente ontwikkeling is de toename van acties bij (nieuwbouw van) moskeeën door verschillende rechtsextreme organisaties. Actievormen variëren van barbecues bij moskeeën tot het ophangen van spandoeken en posters, het afsluiten van hekken, het vertonen van een anti-islam film en het plaatsen van kruizen op een bouwterrein.
Meer agressieve en intimiderende actievormen worden vaker nog steeds anoniem ingezet maar bleken diverse malen eveneens te zijn uitgevoerd door (leden van) deze bewegingen. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de onthoofde en met bloed besmeurde pop die in januari 2018 bij een moskee in Amsterdam Noord werd geplaatst. Steeds vaker zijn voorkeursobjecten voor intimiderende acties moskeeën die salafistisch zijn of zo worden gezien en ISN moskeeën. Ook hierin tonen zich contextuele invloeden in binnen- en buitenland. Voor zover op dit moment bekend hebben zich in 2017 twintig discriminatoire incidenten bij moskeeën voorgedaan en in 2018 zesentwintig.
Het boek weerspiegelt de zorg die in moslimgemeenschappen leeft over weerstand en agressie tegen moskeeën en wil beter onder de aandacht brengen welke betekenis moskeeën in Nederland hebben. De essays gaan in op verschillende aspecten van agressie en weerstand tegen moskeeën evenals op de geschiedenis en analyse van overheidsbeleid en de relatie tussen de overheid en moskeeën. Ook de rechtsspraak komt aan de orde.
Er wordt duidelijk gemaakt welk effect discriminatie heeft op islamitische gemeenschappen. De bijdragen over de maatschappelijke waarde van moskeeën, hun onschendbaarheid en de waarde van dialoog bieden aanknopingspunten voor meer acceptatie tussen de meerderheidsbevolking en islamitische gemeenschappen en voor het tegengaan van discriminatie.
Het is bedoeld voor een breed publiek dat belangstelling heeft voor de plaats van de islam en moslims in de samenleving, maar vooral ook voor politici en beleidsmakers. Het bestaat uit bijdragen van auteurs die goed zijn ingevoerd in de verschillende aspecten van religie, discriminatie en racisme en van vraagstukken rond integratie en inburgering. Zij hebben een academische achtergrond in islamitische theologie, theologie, islamstudies, rechtswetenschappen, tekstwetenschap en sociale wetenschappen waaronder politicologie, antropologie en etnische studies.
Het boek is geschreven in opdracht van het Islamic Institute Netherlands for Education and Research en bevat bijdragen van: Mohamed Ajouaou | Nouad Aseban | Rasit Bal |Ewoud Butter | Welmoet Boender |Alper Cinar | Hanneke Gelderblom-Lankhout | Martijn de Koning | Roemer van Oordt | Jan Post Hospers | Yavuz Unal en Ineke van der Valk (red.)
Ineke van der Valk (red.) Mikpunt moskee |ISBN 9789402190083| 21,99 euro| mei 2019| paperback| 191 pag.
Voor meer informatie of een recensie exemplaar kunt u mailen: m.celik@islamicinsitute.nl of bellen 0642149280. Het boek is te bestellen op bol.com of via de reguliere boekhandel.
Zie ook:
Meer artikelen over moslimhaat
Vond u dit artikel waardevol?
Als u dit artikel waardeert, dan kunt u dat laten blijken met een (kleine) donatie. Daarmee blijft het mogelijk dit werk onafhankelijk te blijven doen.
Je kunt met iDeal doneren via deze link: https://bunq.me/republiekallochtonie
Meer over agressie, discriminatie, geweld, ineke van der valk, islamofobie, moskeeën, moslimhaat.