Ministerie van Justitie en Yasmina Haifi sluiten overeenkomst

In nieuws door Ewoud Butter op 05-07-2018 | 10:31

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft dinsdag in een verklaring laten weten dat een overeenkomst is bereikt met voormalig medewerker Yasmina Haifi. Bijna vier jaar geleden deed Haifi een omstreden uitspraak op twitter. Ze werd vervolgens publiekelijk, waaronder door twee ministers, hard veroordeeld en voorwaardelijk ontslagen. Ten onrechte oordeelde de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA) in 2015 en dat was een jaar geleden ook het oordeel van de rechters: haar uitspraak viel onder de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren. Een schriftelijke berisping had volgens de rechters volstaan.

In een verklaring laat het ministerie van Justitie nu weten:

De rechtbank heeft op 15 augustus 2017 uitspraak gedaan in de door mevrouw Haifi aangespannen beroepsprocedure tegen haar voorwaardelijk strafontslag, zoals opgelegd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De rechtbank heeft geoordeeld dat deze disciplinaire straf te zwaar is geweest en heeft dit strafbesluit vernietigd. De rechtbank achtte een berisping meer passend. Ook moet aan mevrouw Haifi een schadevergoeding worden toegekend. Het ministerie van Justitie en Veiligheid conformeert zich aan de uitspraak en handelt hiernaar. Verder is in goed overleg met mevrouw Haifi besloten dat zij zal worden begeleid naar een functie buiten het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Haar dienstverband is geёindigd op 1 juli 2018.

Yasmina Haifi is opgelucht. Zij laat aan Republiek Allochtonië weten:

Ik ben blij dat ik deze periode kan afsluiten. Een meervoudige kamer van rechters heeft vastgesteld dat het Ministerie buitenproportioneel heeft gereageerd en dat er geen sprake was van ernstig plichtsverzuim. Ik heb doorgezet omdat ik vind dat het afgelopen moet zijn met de selectieve vrijheid van meningsuiting in dit land".

Meer achtergronden bij dit bericht: Rechters: tweet van Yasmina haifi valt onder vrijheid van meningsuiting.

Meer over vrijheid van meningsuiting
 

Foto: pixabay

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over vrijheid van meningsuiting, yasmina haifi.

Delen: