Moslim Executive België pleit voor vrouwelijke imams

In nieuws door Ewoud Butter op 19-06-2017 | 11:13

Het Executief van de Moslims van België (EMB) wil dat er vrouwelijke predikers komen. Zij zullen mogen preken, lesgeven en jongeren bijstaan. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Het EMB is het orgaan dat de islamitische eredienst van België vertegenwoordigt en de officiële gesprekspartner van de Belgische islamitische gemeenschap is bij de Belgische overheid.

Het EMB spreekt zich volgens De Morgen uit voor een vervrouwelijking binnen de islam. Voorzitter Salah Echallaoui liet al eerder weten dat vrouwen een grotere rol moeten krijgen. 

Het is volgens De Morgen nog niet duidelijk wanneer de Moslimexecutieve het verzoek bij het kabinet-Geens voor een wetswijziging indient. Het voorstel is ook voorgelegd aan de Raad van Theologen van het EMB, die een advies zullen geven.

De vrouwelijke predikers, die ook wel "morchidat" of "vaizes" worden genoemd, zullen het gebed niet mogen leiden. Wel hebben ze een officiële taak als een religieuze gids, waarbij ze ook in de moskee werkzaam zijn en kunnen preken. 

In onder andere de Verenigde Staten, Denemarken en Duitsland hebben vrouwen hier en daar een prominentere rol in de moskee. In Berlijn werd vorige week de Ibn Rushd-Goethe-moskee geopend, waar een vrouw het gebed leidt. Het gebedshuis staat nadrukkelijk ook open voor LHBT's en geeft de mogelijkheid dat vrouwen en mannen naast elkaar bidden. Initiatiefnemer is Seyran Ates, een advocate en vrouwenrechtenactiviste. "We moeten iets tegen de fundamentalisten ondernemen", liet ze volgens De Morgen verstaan. "Als wij zwijgen, verandert er niets."

Lees meer in De Morgen.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 

 


Meer over belgië, imam, nieuws, vrouwelijke imam.

Delen: