Reactie Veiligheidspact tegen Discriminatie op terreur in Nice

In nieuws door Roemer van Oordt op 29-10-2020 | 20:28

Het Veiligheidspact tegen discriminatie, een Pact waarin joodse, christelijke, islamitische en organisaties met andere levensbeschouwingen in Amsterdam samenwerken, roept 'in het bijzonder politici en religieuze leiders op om bij te (blijven) dragen aan een samenleving die aan iedereen in onze stad ruimte en veiligheid biedt, in al hun verscheidenheid in geloof en levensbeschouwing, cultuur en seksuele geaardheid'. Daar hoort volgens het Pact ook bij te voorkomen dat bepaalde bevolkingsgroepen worden gestigmatiseerd. Hieronder de volledige verklaring.


Het Veiligheidspact tegen Discriminatie heeft met afschuw kennisgenomen van de terreuraanslag die vandaag heeft plaatsgevonden in en bij de kerk Basilique Notre-Dame de l´Assomption in Nice. Zeker drie mensen zijn daarbij gedood, zes anderen gewond.

De berichten wijzen erop dat de aanslagpleger een moslim is. Zijn daad lijkt verband te houden met de brute moord op de Franse docent Samuel Paty en de reacties die daarop zijn gevolgd. Het is vanzelfsprekend dat het Veiligheidspact deze aanslag afkeurt. Wij vinden dat verschillen in levenswijze en verschillen van mening inzet kunnen zijn van dialoog of debat in een pluriforme samenleving. Deze verschillen kunnen heel fundamenteel zijn, maar zij mogen nooit een motief zijn om elkaar te discrimineren, laat staan om over te gaan tot verbaal of fysiek geweld. Het is dan ook goed dat vanuit moslimgemeenschappen in Frankrijk én Nederland deze nieuwste terreurdaad direct is veroordeeld.

Ons motief om ons uit te spreken wordt mede ingegeven door de grote zorg die wij hebben over de impact die aanslagen als deze (dreigen te) hebben op de verhoudingen in de samenleving, niet alleen in Frankrijk en internationaal, maar mogelijk ook in ons land en onze stad. In het Veiligheidspact werken joodse, christelijke, islamitische en organisaties met andere levensbeschouwingen in Amsterdam goed samen. En dat zullen wij blijven doen.

Wij roepen daarom iedereen, in het bijzonder politici en religieuze leiders, op deze aanslag niet alleen te veroordelen, maar om bij te (blijven) dragen aan een samenleving die aan iedereen in onze stad ruimte en veiligheid biedt, in al hun verscheidenheid in geloof en levensbeschouwing, cultuur en seksuele geaardheid. Daar hoort ook bij te voorkomen dat bepaalde bevolkingsgroepen worden gestigmatiseerd.

We herhalen wat wij vorige week uitspraken: het Veiligheidspact onderstreept dat contact, dialoog en onderlinge solidariteit hét antwoord zijn op verharding in de samenleving en het instrument tegen intolerantie, discriminatie en geweld. Daar geven wij gestalte aan. Daar blijven wij ons voor inzetten.
 

Zie ook:

CMO: Oproep aan alle moskeeën voor speciale aandacht terreuraanslag in Nice
EMCEMO en CTID Stop terrorisme en stop haatzaaien tegen moslims

Laatste berichtgeving over de terreurdaad in Nice bij de NOS en nu.nl
Artikelen die verschenen naar aanleiding van de moord op Samuel Paty


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over Frankrijk, nice, Samuel Paty, terreur, veiligheidspact.

Delen: