Recordaantal Kamerleden met een migratieachtergrond

In nieuws door Ewoud Butter op 19-03-2021 | 07:45

Hoewel de definitieve uitslag nog moet worden vastgesteld en het nog niet bekend is wie er met voorkeurstemmen zijn gekozen, lijkt het aantal gekozen Kamerleden met een migratieachtergrond hoger dan ooit te worden. Dat blijkt uit het overzicht van de site stemdivers.nl

Volgens deze site zijn er 27 Kamerleden gekozen met niet alleen Nederlandse roots. Het gaat om  Kamerleden van D66 (7),  VVD (6), PvdA (3), DENK (3), GroenLinks (2), BIJ1 (1), CDA (1), Volt (1), SP (1), ChristenUnie (1) en PVV (1).

Van deze Kamerleden hebben er 23 een 'niet-westerse migratieachtergrond'(*). Het gaat om Kamerleden van de D66 (6), VVD (5), Denk (3), PvdA (2), Groenlinks (2), CDA (1), BIJ1 (1), Volt (1), SP (1) en ChristenUnie (1). 

Er is ook sprake van meer diversiteit dan ooit. De gekozen Kamerleden hebben roots in Marokko (9),  Turkije (6),  Suriname (2), Suriname/Ghana (1), Pakistan (2), Caraibisch Nederland (1), Ethiopie (1) en Iran (1).

Dit zouden er nog meer kunnen worden wanneer er Kamerleden met voorkeurstemmen zijn gekozen. Er is dit jaar vanuit verschillende hoeken, onder andere door het initiatief Kleur de Kamer, opgeroepen om een voorkeurstem uit te brengen op een kandidaat die volgens de peilingen net niet verkiesbaar was. Volgende week vrijdag wordt bekend wie er alsnog met voorkeurstemmen zijn gekozen.  

Let op: de definitieve uitslag is in dit artikel te lezen: Tweede Kamer is diverser dan ooit

 

(*) het onderscheid dat het CBS maakt tussen 'westerse' en niet-westerse' migratieachtergrond staat (terecht) steeds meer ter discussie. Lees hier bijvoorbeeld meer of dit artikel van Zoë Papaikonomoe. 

Bron foto

Vond u dit artikel waardevol?

Als u dit artikel waardeert, dan kunt u dat laten blijken met een (kleine) donatie. Daarmee blijft het mogelijk dit werk onafhankelijk te blijven doen. 

Je kunt doneren via deze link: https://bunq.me/republiekallochtonie

 


Meer over #tk2021, kandidaten.

Delen: