Rif Alert: spreek Marokko aan op schenden van persvrijheid

In nieuws door Ewoud Butter op 19-02-2019 | 08:24

Minister Blok moet Marokko aanspreken op het schenden van de persvrijheid. Dat stelt Rif Alert, een netwerk van betrokken Marokkaanse Nederlanders bij de situatie in de Rif, in een persbericht dat gisteren is verstuurd naar aanleiding van het gedwongen vertrek van journalist Gerbert van der Aa uit Marokko.

Rif Alert verklaart:

Vandaag zijn we weer getuige van de onvrijheid van de journalistiek in Marokko. Dat ondervond journalist Gerbert van der Aa afgelopen weekend. Hij is uitgezet omdat hij onderzoek deed naar illegale migratie en de protesten in de Rif. 

Rif Alert wijst er op dat Van der Aa niet de eerste Nederlandse journalist is die te maken heeft met de censuur van Rabat. Eerder werd Koen Greven (NRC), Rik Goverde (Radio1) en Sjoukje Rietbroek (NOS) het werken onmogelijk gemaakt. "In dit rijtje past ook de weigering van de PvdA-politici Kati Piri en Lilianne Ploumen vorig jaar toen zij de Rif wilden bezoeken. De Marokkaanse overheid wil geen pottenkijkers, aldus Rif Alert.  

Rif Alert maakt zich grote zorgen over verslechterde situatie in de Rif. Het gebied dat praktisch is afgesloten van de buitenwereld, maakt zware tijden door: repressie van de bevolking door het massaal aanwezige politieapparaat, economische malaise en een groeiende migratie van jongeren naar Europa. Rif Alert verklaart:

Dat journalisten niet worden toegelaten om de waarheid aan het lichten te brengen, is een teken aan de wand. Eerder hebben Reporters Without Borders en Freedom House meermalen aan de bel getrokken. Zij hebben de inperking van de persvrijheid in Marokko zwaar bekritiseerd. Dit vanwege de veroordeling van Marokkaanse journalisten zoals Taoufik Bouachrine (12 jaar celstraf), Mohamed El Asrihi (5 jaar), Hamid El Mahdaoui (3 jaar celstraf) en anderen. 

Rif Alert steunt de oproep van de Nederlandse vereniging van Journalisten (NvJ) die minister Blok oproept Marokko aan te spreken op het patroon van de schending van persvrijheid. 

Foto: Aernoud de Decker


Zie ook

Meer artikelen over de Hirak

 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over hirak, marokko, rif alert.

Delen: