Romana Vrede wint als eerste zwarte actrice de Theo d'Or

In nieuws door Ewoud Butter op 18-09-2017 | 10:20

'Ik kan geen revolutie ontketenen', dat zei Romana Vrede (44) in haar dankwoord na het ontvangen van de Theo d'Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol van het seizoen. 'Ik ben geen activist, ik ben actrice.'

Maar vaststaat dat haar winst, als eerste zwarte actrice, gisteren in de Amsterdamse Stadsschouwburg, een mijlpaal is in de Nederlands theatergeschiedenis. En dan won Vrede ook nog eens voor haar rol in Race bij Het Nationale Theater, een voorstelling waarin racistisch ongemak en zwart-wit-vooroordelen tot op het bot worden ontleed.

Lees verder in de Volkskrant

Hieronder de speech van Romana Vrede:

 

 

 

Romana Vrede studeerde in 1999 af aan de Arnhemse Toneelschool. Bij het Onafhankelijk Toneel (OT) was ze te zien in de voorstellingen Melanie Klein en Penelope. Ook speelde ze onder andere bij Compagnie Dakar, Bogaerdt/VanderSchoot, Bonheur, Theater Artemis en het Noord Nederlands Toneel. Ze maakte de veelgeprezen voorstelling Who’s afraid of Charly Stevens over haar zwakbegaafde, autistische zoon Charlie. Sinds 2016 speelt ze bij het Nationale Toneel. In seizoen 2016-2017 is ze te zien in RACE (regie Eric de Vroedt) en The Nation ( regie Eric de Vroedt).
 

Foto: YouTube

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!   

 

 


Meer over romana vrede, theater, theo d'or, toneel.

Delen: