#StopXenofoobTelegraaf trending na artikel over 'asielplaag'

In nieuws door Ewoud Butter op 08-01-2017 | 12:35

Een artikel van De Telegraaf gisteren met de kop 'Kansloze asielplaag ongehinderd verder' heeft tot een storm aan protest op sociale media geleid. De hashtag #StopXenofoobTelegraaf is voor de tweede opeenvolgende dag trending.

Twitteraars zijn verbolgen over het dehumaniserende taalgebruik van De Telegraaf, wijzen op het foute oorlogsverleden van de krant en roepen adverteerders op te stoppen met advertenties in De Telgraaf.

Het begon met een artikel in De Telegraaf over de problematiek van asielzoekers uit veilige landen als Marokko, die zich vaak eerder in een ander EU-land hebben gemeld en kansloos zijn voor een verblijfsvergunning, maar ook moeilijk het land uit te zetten zijn. Enkelen van deze groep veroorzaken overlast, onder andere in Weert. Volgens De Telegraaf zouden vorig jaar 540 van de 5000 asielzoekers door de Dienst Terugkeer en Vertrek zijn teruggestuurd naar het eerste land waar ze zich hadden gemeld. 

Het woordgebruik van De Telegraaf, met asielplaag voorop, werkt veel woede en irritatie bij lezers en twitteraars. Misdaadjournalist Peter R. de Vries twittert :

Muzikant, journalist en schrijver Aafke Romeijn schrijft over de 'Aso-krant Telegraaf::

Het gebruik van het woord 'plaag' past in een treurige xenofobe traditie om ongewenste mensen te onmenselijken door ze te vergelijken met natuurrrampen (tsunami's, 'overspoelen, overstromen) parasieten of ongedierte (denk aan kakkerlakken en 'ratten'). Een 'klassieker' is de nazi propagandafilm Der Ewige Jude waarin joden met een rattenplaag worden vergeleken (vanaf 16:20 m inuten).

Vergelijkingen van asielzoekers en etnische en religieuze minderheden met ongedierte en natuurrampoen zijn de afgelopen jaren steeds meer 'normaal' geworden,  niet alleen bij De Telegraaf overigens. Op Republiek Allochtonië hebben we er vaker aandacht aan besteed, bijvoorbeeld hier. Het is de eerste keer dat er zo massaal tegen geprotesteerd wordt. 

Aafke Romeijn omschrijft de bezwaren tegen het gebruik van 'plaag' treffend:

Hiermee vervalt de Telegraaf in het aloude retorische stijlfiguur dat een groep ongewensten in de samenleving vergelijkt met ongedierte. Het woord “plaag” heeft een aantal duidelijke connotaties. Allereerst is er de bijbelse allusie: de tien plagen van Mozes. Sprinkhanen, steekvliegen, kikkers… friemelende, stekende en glibberige beesten die je lekprikken en je gewassen opvreten. Andere contexten waarin “plaag” vaak gebruikt wordt: als het gaat om ratten, muizen en ander ongedierte dat je huis binnensluipt en je koelkast leegeet als je even niet oplet.

Giftig
Plagen dienen verdelgd te worden. Dat doe je met gif. Of de asielzoekers waar de Telegraaf op duidt nou criminelen zijn of niet: de redactie kiest ervoor om een groep mensen te reduceren tot insecten. Ontmenselijken, noemen we dat, en dat is gevaarlijk. Wanneer we onze medemens niet langer zien als gelijke, maar als een plaag die verdelgd dient te worden, staat de deur wagenwijd open voor haat en geweld.

Op twitter ontstond gisteren grootschalig verzet tegen het artikel in De Telegraaf. Docent Arzu Aslan lanceerde met veel succes de hashtag #StopXenofoobTelegraaf die door velen werd gebruikt. Duidelijk is dat het ongenoegen over het normaliseren van het ontmenselijken van bevolkingsgroepen bij veel mensen groot is.

Door twitteraars wordt de vergelijking met de jodenvervolging in de vorige eeuw vaak gemaakt, bijvoorbeeld door te verwijzen naar een artikel uit de antisemitische Misthoorn. 

 

Ook wordt verwezen naar het foute oorlogsverleden van De telegraaf en worden grote adverteerders als KLM, Corendon, KRAS via twitter opgeroepen te stoppen met het adverteren in De Telegraaf. 

De krant heeft zelf nog niet gereageerd. Wel is de kop in het online-artikel veranderd in 'Asielhopper-rinvasie'.

Hieronder recente tweets:

 

Ewoud Butter is oprichter van Republiek Allochtonië. Hij werkt als zelfstandig onderzoeker en publiceert over o.a. diversiteitsvraagstukken, emancipatie en radicalisering. Meer van en over Ewoud op zijn blog of volg hem op twitter

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Republiek Allochtonië wordt op vrijwillige basis onderhouden. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 


Meer over #StopXenofoobTelegraaf, ewoud butter, media, nieuws, racisme, telegraaf, xenofobie.

Delen:

Reacties


mw. R.A.Eijkelboom - 13/01/2017 00:51

Ik ben blij, dat er nu eindelijk een krachtig tegengeluid komt richting de altijd op sensatie beluste krant met haar anti-vluchtelingen rethoriek. Nog nooit heeft die krant ingegrepen als er weer racistsche en discriminerende reacties op een artikel kwamen. Misschien moet justitie nu ook eens de redactie van deze krant op het matje laten komen.

Trouwens dat geldt ook voor FB, want die doet niets tegen fb groepen , die discriminerende uitspraken doen over moslims en racistische uitspraken over vluchtelingen. Oh ja ze krijgen een ban van 24 tot 48 uur en dan er weer online.

En bij mensen die juist racisme op fb willen bestrijden worden tijdelijk hun fb account vergrendeld. Tja wat is tijdelijk. Nou fb bedank.

mw. R.A.Eijkelboom - 12/01/2017 17:53

Dat de Telegraaf nu onder vuur ligt, komt door haar jarenlange anti-vluchtelingen en migranten artikelen en dat zijn heel veel mensen meer dan zat en daar hebben ze gelijk in!

M. Verschuren - 09/01/2017 23:14

Bah, weer een walgelijke vergelijking met de Joden van ca. 60 jaar geleden. Ik geloof niet dat die bekend stonden om hun criminele activiteiten op straat, want daar ging het in dit artikel over; Noord-Afrikanen die op geen enkele manier aansprak kunnen maken op een verblijf in Nederland (Europa) en nu talloze burgers en middenstanders terroriseren en duperen. Wat hebben die met echte vluchtelingen te maken?

mw. R.A.Eijkelbooms - 09/01/2017 09:07

Het is de hoogste tijd, dat de hele redactie van deze krant eens op het matje moet komen bij het OM. De Telegraaf houdt zich al jaren bezig met stemmingmakerijk tegen vluchtelingen en daar moet een eind aankomen.

Pieter Zwaan - 09/01/2017 03:30

De telegraaf kiest verkeerde woorden.Verder zeg ik maar niets.Vanwege de censuur,dat druist in tegen mijn rechtsgevoel.Arm Nederland.