Tienermeisje uit Emmeloord slachtoffer islamofoob geweld

In nieuws door Roemer van Oordt op 27-02-2018 | 15:50

Een 14-jarig meisje is vorige week woensdag ernstig mishandeld door twee jongens in Emmeloord. Dat meldde de Stentor gisteren. Uit alles blijkt dat het gaat om discriminatoir geweld. De politie is op zoek naar de daders. JOVD Flevoland roept de gemeentepolitiek in de Noordoostpolder op zich uit te speken.

Update 19 maart 2018: Het OM is het onderzoek naar de mishandeling gestaakt omdat de verklaring van het meisje op meerdere onderdelen niet lijkt te kloppen. Het meisje houdt zelf vast aan haar verklaring. Hieronder het oorspronkelijke verhaal. 

Het meisje was onderweg van school naar huis toen ze achter twee jongens kwam te fietsen. De jongens draaiden zich om en begonnen te lachen. Ze riepen dat het meisje haar hoofddoek af moest doen. Zij zei dat de jongens hun mond moesten houden. Die sprongen van hun fiets en duwde het meisje op de grond. Het slachtoffer werd geschopt tegen haar hoofd en rug. De daders gingen er vervolgens vandoor. Na medische controle in het ziekenhuis bleek het meisje, naast diverse blauwe plekken, een lichte hersenschudding te hebben opgelopen.

De politie is nog op zoek naar de daders. Ze worden omschreven als twee jongens van ongeveer 18 jaar oud. De één is ongeveer 1,70 meter lang, heeft blond haar en droeg een korte zwarte jas. De ander heeft kort blond haar en droeg een korte zwarte jas.

Reactie op berichtgeving
De NOS nam het bericht van de Stentor met een (iets) andere kop en bewoordingen en weglating van feiten over. Journalist Usha Nalinie Marhé stuurde hierover een reactie naar de NOS-redactie. Enkele passages:
 

De kop van het artikel op uw site over de mishandeling van een tienermeisje in Emmeloord is zorgwekkend, omdat het uitgaat van 'blame the victim': 'Meisje (14) mishandeld in Emmeloord na weigeren afdoen hoofddoek'. De kop impliceert dat het meisje niet mishandeld zou zijn als ze haar hoofddoek had afgedaan. In de kop en in het bericht staat het dragen van een hoofddoek centraal en wordt als het probleem geframed, terwijl de mishandeling door de twee witte jongens centraal had moeten staan. Het originele politiebericht laat feitelijk gezien geen twijfel bestaan over wat er is gebeurd. In het bericht heeft de politie ook keurig het signalement doorgegeven. Waarom staat dit niet in het NOS bericht op de website? Een betere, adequatere titel die uitgaat van de misdaad en de misdadigers, zou zijn geweest: 'Tienermeisje slachtoffer islamofobisch geweld'. Ook uw artikel had daarop moeten focussen.


JOVD 
De Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD)in Flevoland roept in de Stentor de gemeentepolitiek in de Noordoostpolder op om zich uit te spreken over de mishandeling van het 14-jarig meisje. De JOVD vindt het te stil in de gemeente:
 

Dit soort misstanden kunnen wij als samenleving niet accepteren. Godsdienstvrijheid heeft een belangrijke positie. Daarom zou de lokale politiek zich hierover hard moeten uitspreken.
 

Volgens de organisatie is dat signaal nodig om de mensen die de islam belijden te laten weten dat de gebeurtenis verwerpelijk is.

Update:

In het AD doet het meisje uitvoerig haar verhaal. Naast een gedetailleerde weergave van wat er gebeurd is, vertelt ze daar onder andere:
 

Wat mij is overkomen, kan ik niet los zien van hoe dingen veranderd zijn in Nederland. Na de aanslagen van IS en de problemen tussen Turkije en Nederland. Het is verhard, zo zeggen de oudere mensen dat dan in de familie. Dit was tien jaar geleden nooit zo gebeurd, vertelt mijn moeder. Sommige mensen accepteren een ander niet meer.

Helaas ben ik wel vaker racistisch benaderd op straat in Emmeloord, de afgelopen jaren. Niet elke dag of zo. Alleen gebeurt het vaker. Maar ik had nooit gedacht dat mij dit zou kunnen overkomen.'' 

Met mijn vader erbij hebben we aangifte gedaan. Toen de politie het bericht verstuurde om getuigen te vinden, en het dus in de media kwam, schrok ik zo erg. ‘Ja, dan had ze haar hoofddoek maar af moeten zetten’, zetten sommigen onder die nieuwsdingetjes op Facebook.

Waarom hebben ze het er niet over dat ze me daarvoor discrimineerden? En waarom zou ik mijn hoofddoek afzetten in dit vrije land? Op een straat waar iedereen mag komen… Dus ik ook! Ik draag die hoofddoek omdat-ie bij mij past. Zo kom ik dichter bij mijn geloof. Dat mag toch? Zoals sommige christelijke vrouwen in Nederland ook een doek dragen, om dichter bij God te komen. Waarom zijn er mensen die daar agressief van worden? Ik wil dat niet begrijpen.

 

Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

 


Meer over dicriminatoir geweld, emmeloord, islamofobie, jovd, moslimhaat.

Delen: