Tussenstand: Rotterdamse Laleli moskee ontvangt minimaal 113 euro per Pegida-demonstrant

In nieuws door Ewoud Butter op 07-06-2018 | 07:45

Vanavond wil het exreemrechtse Pegida gaan barbecuen voor de Rotterdamse Laleli moskee. Deze actie is in andere steden verboden, maar wordt door burgemeester Aboutaleb, met steun van de Rotterdamse raad, toegestaan.
Het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie en de Turkse regering hekelen het besluit van Aboutaleb. Anderen roepen op tot een tegenactie met bloemen of door de moskee te sponsoren voor iedere Pegida demonstrant en ieder stuk vlees. Via de ramadansponsortour is de tussenstand: de Laleli moskee ontvangt inmiddels 113 euro per Pegida-demonstrant, 42 euro per kwartier en 4 euro per stuk vlees.

Pegida plande ook barbecues tijdens de ramadan tegenover moskeeen in Gouda, Arnhem en Utrecht, maar die werden door de burgemeesters van deze steden verboden omdat ze een gevaar voor de openbare orde kunnen betekenen. Terecht oordeelde de rechter na protest van Pegida. 

De Rotterdamse burgemeest Ahmed Aboutaleb liet eerder weten de bijeenkomst niet te willen verbieden en krijgt daarbij steun van de hele Rotterdamse raad, uitgezonderd DENK. Deze fractie riep op tot een verbod, maar kreeg daarvoor van geen enkele partij in de raad steun.

,,Wij hebben op dit moment nog steeds hetzelfde standpunt”, zegt een woordvoerder van de burgemeester tegenover het AD. ,,Maar we bekijken met de politie en het Openbaar Ministerie ieder moment de actuele situatie. Alleen de locatie van de bijeenkomst is een klein beetje gewijzigd, van recht voor naar schuin tegenover de moskee.”

Moskeebestuur

Het bestuur van de Laleli moskee laat volgens het AD in een verklaring weten het besluit van het Rotterdamse stadsbestuur niet te begrijpen: ,,Waarom wel hier en ergens anders niet? Een varken aan een spit en spandoeken waarop de profeet wordt beledigd, dat is toch geen humor. En dan ook nog in de ramadan. Het is duidelijk bedoeld als provocatie. Maar bang zijn we niet, ongerust wel.”

Het bestuur en de imam roepen de achterban op zich vanavond vooral niet te laten provoceren. en kalm en waardig te reageren. Het bestuur benadrukt dat de relatie met de omwonenden heel goed is en dat de moskee een positieve bijdrage aan de buurt levert. 

Het bestuur maakt zich wel zorgen over mensen die van elders komen. 

 

Turkse regering en Collectief tegen Islamofobie en discriminatie

Feller is de reactie van de Turkse regering die een actieve campagne tegen islamofobie voert. 

Minister Ömer Çelik (Europese Zaken) noemt het besluit van Aboutaleb een smerige tragedie.  Volgens Turkse media verklaart de minister onder andere: “Dit is de meest immorele actiepoging ooit gezien in de geschiedenis van haatmisdrijven. Het officieel toestaan van een dermate schurftig gedrag van fascistische leden is nog onzedelijker. (..) Terwijl in andere grote Nederlandse steden deze varkensacties voor moskeeën worden verboden, staat van Marokkaanse komaf burgervader van Rotterdam zoiets toe omdat het niet tegen de wet zou zijn. Wat een tragedie!”.

“Aboutaleb komt uit een moslimfamilie. Sinds wanneer is minachting van moskeeën een wettelijk recht? Verachten van moskeeën, kerken en synagogen is een haatmisdrijf. Er bestaat geen wet die dat toestaat”, aldus Çelik. Hij omarmt het initiatief om bloemen rond de moskee te leggen. 

Ook het Collectief tegen Islamobie en Discriminatie verwijt Aboutaleb 'van God los te zijn' en weinig te hebben begrepen van grondrechten. Het Collectief schrijft in een verklaring, die is ondertekend door Abdou Menebhi en Ab Jaafar, onder andere:

Wij gaan er prat op dat wij leven in vrijheid en dat we in het beleven van onze vrijheid anderen niet beperken in hun vrijheden. De acties van Pegida die door niets anders ingegeven zijn dan blinde haat jegens een groep Nederlanders vanwege hun geloofsovertuiging zijn het overduidelijke bewijs dat zulke groepen zich buiten de samenleving plaatsen en daarbij niet schuwen om andersdenkenden onheus te bejegenen en wellicht meer dan dat.

Het Collectief is blij met de beslissing van andere steden en het besluit van de rechter, maar heeft geen begrip voor Aboutaleb. 

Tot onze teleurstelling blijkt de wereldstad Rotterdam te worden geleid door een burgemeester wiens ‘wijsheid’ hem tot een ander besluit heeft doen komen, de heer Aboutaleb heeft klaarblijkelijk een andere kijk op hoe om te gaan met onze grondrechten dan wij allen; bezorgde burgers, burgemeesters en rechters.

Juist in dit soort situaties herkent men een bestuurder met ruggengraat en onderscheidt een dergelijk bestuurder zich van een ‘meeloper’ die nergens voor lijkt te staan. De enig juiste beslissing is om deze haatdemonstraties te verbieden vanwege hun walgelijke karakter en als een burgemeester dit niet ziet dan is de vraag gerechtvaardigd of de man uberhaupt het belang van onze grondrechten ten volle beseft.

Het Collectief hoopt dat "alle tegenstanders van Pegida, moslims en niet-moslims zich niet zullen laten verleiden tot geweldadige acties en wij achten de burgemeester van Rotterdam ten volste
verantwoordelijk indien de openbare orde door zijn ondoordachte beslissing op enigerlei
wijze in het gedrang zou komen."

Tegenacties

De Werkgroep Hand in Hand 010 zal volgens het AD donderdag in de uren voor de demonstratie ‘positieve teksten’ op de stoepen rondom de moskee schrijven. Ook willen ze bloemen in de heg voor de moskee steken ‘om tegenover de geur van haat een muur van liefde te plaatsen.’

Eerder werd al bekend dat de Nederlandse PopUpkerken de website ramadansponsortour.nl in het leven hebben geroepen. Op die site kan een moskee gesponsord worden per aanwezige demonstrant, per gebarbecued stuk vlees of per kwartier dat de barbecue duurt. De Laleli moskee ontvangt op dit moment 113 euro per Pegida-demonstrant, 42 euro per  kwartier en 4 euro per stuk vlees. Meer over deze actie hier bij de ramadansponsortour.

 

Meer artikelen over moslimhaat


Waardeert u ons werk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over moslimhaat.

Delen: