Tweede Kamer wil Armeense genocide erkennen en minister naar herdenking sturen

In nieuws door Brahim op 16-02-2018 | 08:16

De Tweede Kamer is van plan de massamoord door Turken op Armeniërs te erkennen als 'de Armeense genocide'. De regeringspartijen nemen hiertoe het initiatief en ze krijgen daarbij waarschijnlijk steun van een brede Kamermeerderheid.

De Kamer zal het kabinet niet vragen de term over te nemen, maar wil wel dat het kabinet in april voor het eerst een bewindspersoon stuurt naar de herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan.

Dat meldt de NOS.

De kwestie ligt internationaal en in de Turks Nederlandse gemeenschap erg gevoelig. Historici zijn verdeeld over de kwestie. Er zijn historici, inclusief Turkse historici, die vinden dat er een genocide plaatsvond. Andere historici, waaronder ook Westerse historici, houden het bij deportatie en massamoord van Armeniërs.

De Turkse regering stelt dat er geen sprake is van genocide en reageert meestal woedend wanneer landen overgaan tot erkenning. De relatie tussen Nederland en Turkije is sinds een jaar ernstig verstoord. 

Ook in de Turkse gemeenschap zijn de meningen verdeeld. Veel Turkse Nederlanders delen het standpunt van de Turkse regering of hebben geen mening. Eind 2015 startten een groep Turkse Nederlanders een campagne om de genocide te erkennen.

 


Meer over armeense genocide.

Delen:

Reacties


Rudi Dierick - 19/02/2018 17:02

Hmmmm. Het lijkt sterk op dat de Turkse overheid de discussies over de previeze omvang van die massamoorden gebruikt om ELKE erkenning en elke discussie over de bijhorende verantwoorelijkheid wil saboteren.

Maar, laten we eerlijk zijn, of er nu 600.000 of 1.500.000 Armeniërs stierven onder die met geweld doorgevoerde deportaties en moordpartijen, maakt dat énig verschil uit? Zijn zo'n gigantische aantallen uberhaupt mogelijk zonder de grote verantwoordelijkheid van de militaire oveheid die zo'n enorme antallen deporteerde?

Maar de Turkse overheid wil totaal niets weten van zelfs maar de minste vernatwoordelijkheid. En ondertussen gaat ze lustig voort met grootschalige discriminatie van alle niet-soennieten, Armeniërs én zovele anderen.