Vluchtelingenorganisaties: haal vluchtelingen van Griekse eilanden

In nieuws door Ewoud Butter op 20-03-2020 | 08:30

Vluchtelingenorganisaties hebben in een open brief aan premier Rutte een oproep gedaan snel in actie te komen voor de 40.000 vluchtelingen die vast zitten op de Griekse eilanden. Ze schrijven onder andere: "Met het coronavirus is de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen nog onhoudbaarder geworden dan deze al was. Het risico op verspreiding van het virus is extreem hoog door een gebrek aan hygiëne en sociale afstand; er is geen zeep, geen warm water en vaak is er slechts één kraan beschikbaar voor gemiddeld 1.300 mensen. Hoe kunnen deze mensen zich houden aan hygiënevoorschriften? Het is volledig onverantwoord om vluchtelingen met hun kinderen in deze omstandigheden vast te houden."

Martijn van der Linden, woordvoerder van VluchtelingenWerk Nederland verklaart tegenover Het Parool:

“We pleiten ervoor deze mensen over te brengen naar het Griekse vasteland en ze daar onder te brengen in kampen waar wel goede zorg geboden kan worden. Daarna kunnen de mensen die mogen blijven verder over Europa worden verdeeld.We richten onze brief aan premier Rutte omdat Griekenland dit niet zonder de EU kan.’’

Hieronder de volledige brief.

Vluchtelingen op Griekse eilanden snel evacueren

Geachte minister-president Rutte, 

Uw Europese collega’s en u zijn druk met een crisis van ongekende omvang: COVID-19 oftewel het coronavirus. Hiervoor worden uitzonderlijke, maar noodzakelijke maatregelen genomen. Zoals u terecht stelt: er is solidariteit nodig met de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Zonder uitzondering. Dus ook de mensen in de Griekse vluchtelingenkampen mogen niet vergeten worden. Ook voor hun situatie zijn daadkrachtige maatregelen nodig.

Het coronavirus heeft inmiddels Lesbos bereikt, waar duizenden mensen op elkaar gepakt in een kamp zitten. De gevolgen hiervan zijn mogelijk catastrofaal. Hele gezinnen leven opeengepakt op elkaar gepakt in een onhygiënische situatie, in de modder, met een enorm gebrek aan medische zorg en zonder ook maar enige vorm van privacy. Het gaat om ruim 40.000 mensen op de eilanden, die vaak huis en haard hebben verlaten vanwege oorlog of conflict in hun land van herkomst. 

Op 16 maart stond voor de tweede keer in korte tijd het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos letterlijk in brand. Hulptroepen konden de brandhaard moeilijk bereiken en één kind is aan de gevolgen van de brand overleden. Dit toont eens te meer dat het kamp een volstrekt onveilige omgeving is voor mensen om te verblijven.

Met het coronavirus is de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen nog onhoudbaarder geworden dan deze al was. Het risico op verspreiding van het virus is extreem hoog door een gebrek aan hygiëne en sociale afstand; er is geen zeep, geen warm water en vaak is er slechts één kraan beschikbaar voor gemiddeld 1.300 mensen. Hoe kunnen deze mensen zich houden aan hygiënevoorschriften?

Het is volledig onverantwoord om vluchtelingen met hun kinderen in deze omstandigheden vast te houden. Er moet onmiddellijk begonnen worden met de evacuatie van mensen van de eilanden en het regelen van veilige, hygiënische en humane opvang van deze mensen. De gevolgen zijn anders niet te overzien.

Door het coronavirus staan wij in Nederland, Europa en de wereld voor een enorme opgave. Dat vraagt om stevige maatregelen om mensen te beschermen. Deze crisis doet een beroep op onze medemenselijkheid en solidariteit. In deze tijd mogen wij de meest kwetsbare mensen op ons continent niet vergeten. 

De mensen die al jaren op de Griekse eilanden zitten, nadat ze oorlog en conflict zijn ontvlucht, kunnen zich op geen enkele manier beschermen tegen het corona-virus. Minister-president Rutte, wij vragen u en uw Europese collega’s om er ook voor hen te zijn en te doen wat nodig is. 

Dagmar Oudshoorn, Amnesty International, 

Nelke Manders, Artsen zonder Grenzen, 

Mirjam Blaak, Defence for Children,

 Anna Timmerman, PAX, 

Tineke Ceelen, Stichting Vluchteling, 

Carel Kok, Terre des Hommes, 

Abdeluheb Choho, VluchtelingenWerk Nederland.

 


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over corona, lesbos, vluchtelingen.

Delen:

Reacties


Huib - 26/03/2020 10:20

In het artikel wordt gesproken over vluchtelingen. In bijna alle gevallen betreft het echter migranten.