Afghaanse jongeren demonstreren tegen NAVO-geweld

In opinie op 14-03-2012 | 21:40

Morgen zal er op de Dam gedemonstreerd worden tegen het NAVO-geweld in Afghanistan. De demonstratie wordt georganiseerd door in Nederland woonachtige Afghaanse jongeren. Aanleiding is het bloedbad dat deze week werd aangericht door een Amerikaanse militair in Kandahar.

Hieronder het persbericht van de Afghaanse jongeren.

Op 12 maart heeft een Amerikaanse militair een bloedbad aangericht in het zuiden van de Afghaanse provincie Kandahar. Hij ging huizen binnen en schoot 16 mensen dood, waaronder baby’s en kinderen. De Afghaanse gemeenschap in Nederland veroordeelt deze mensonterende praktijk ten zeerste. Op initiatief van een aantal actieve Afghaanse jongeren wordt komende donderdag 15 maart om 16:00 een demonstratie gehouden op de Dam in Amsterdam.

Het doel van deze demonstratie is aandacht te vragen voor de inhumane gebeurtenissen in Afghanistan. En van de NAVO (waar ook Nederland deel van uitmaakt) te eisen op zoek te gaan naar humanitaire oplossingen voor de situatie in Afghanistan. In het afgelopen jaar komen steeds meer misstanden tegen Afghaanse burgers naar buiten: een NAVO-helikopter die ‘per ongeluk’ negen kinderen doodde (maart 2011), Amerikaanse militairen die urineerden over de lijken van gedode Afghaanse strijders en daar filmpjes van maakten (januari 2012), Britse militairen die twee Afghaanse kinderen misbruikten en mishandelden en ook daar filmpjes van maakten (januari 2012), Amerikaanse militairen die de Korans verbrandden (februari 2012) en nu de recentste gebeurtenis waarbij een Amerikaanse militair 16 Afghaanse burgers doodde. En dit zijn slechts de gebeurtenissen die wél de media hebben gehaald. Het aantal agressieve praktijken die in het verborgene plaatsvinden, zal groter in aantal zijn. Om al deze voorbeelden is deze demonstratie georganiseerd. We willen als Afghaanse-Nederlanders, of Nederlandse-Afghanen, maar vooral als mensen deze mensonterende praktijken veroordelen.

 


Meer over afghanistan, demonstratie, jongeren, NAVO.

Delen: