Alarm: meer dan helft van Amsterdamse bevolking allochtoon

In opinie door Ewoud Butter op 28-05-2011 | 10:22

GroenLinks wethouder Maarten van Poelgeest voorspelde dit jaar dat Amsterdam 'witter' zou worden.

(zie hier). De Telegraaf heeft nu na bestudering van de cijfers van het CBS ontdekt dat sinds 1 januari meer dan de helft van de Amsterdammers allochtoon is. "Het aandeel autochtonen in de hoofdstad daalde tussen 1996 en 2010 al van 59 tot 50%. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe gegevens. Het afgelopen jaar zette de trend door en daalde het percentage Nederlanders in Amsterdam tot 49,7%" schrijft de krant die even vergeet dat veel 'allochtonen' ook 'Nederlanders' zijn.

Paniek. Honderden Telegraaflezers uiten hun zorgen in de reactiekolommen. Amsterdam is overgenomen door de moslims. 'Islamsterdam' klinkt het hier en daar.

De Telegraaf heeft gelijk: volgens het CBS waren op 1 januari van de 779.808 hoofdstedelijke bewoners er 387.888 autochtoon en 391.920 allochtoon. Meer dan de helft is niet in Nederland geboren of heeft ouders die niet in Nederland zijn geboren. Een denkfout die De Telegraaf maakt is dat Van Poelgeest eventueel ook nog gelijk zou kunnen hebben: de snelst groeiende groep zijn de westerse allochtonen (Europeanen, Amerikanen en Japanners). Zij vormen nu een groep van 119.000 en zijn over het algemeen 'wit'.

Van de 273000 niet-westerse allochtonen neemt vooral het aandeel overige niet-westerse allochtonen toe. De groei van de klassieke migrantengroepen (Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillanen) is gering.

Niet iedere allochtoon is zoals de Telegraaf suggereert 'geen Nederlander', de meeste zijn genaturaliseerd en net zo Nederlands als Maxima. Velen  zijn hier geboren en net zo Nederlands als Amaiia, onze toekomstige koningin. Maxima en Amalia zijn net als veel andere allochtonen  'wit' en geen moslim.
Van islamisering van Amsterdam is voorlopig overigens geen sprake. Al jaren schommelt het aantal Amsterdammers dat zichzelf moslim noemt rond de 12%.

Amsterdam is net als veel andere hoofdsteden een stad met vele etnische groepen en nationaliteiten. Dat is op zich geen reden voor zorg of alarm. Wat wel reden tot zorg geeft, is dat er in Amsterdam steeds meer sprake lijkt te zijn van etnische tweedeling, lees hier.

 


Meer over amsterdam, demografie, ewoud butter, witter, zwarter.

Delen:

Reacties


flip van dyke - 30/05/2011 17:14

Het is ook de moeite waard om de cijfers wat beter te bekijken van Amsterdam.

Dan zien we dat de totale bevolking ruim 12 duizend is gestegen, waarvan een derde door NWA. Ook de groep autochtonen groeide met ruim 3 duizend.

Van de 1ste gen. NWA is de stijging slecht iets meer dan een duizend. De groei zit hem in de tweede generatie.

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37713&D1=0,3,6&D2=0&D3=0-1,3-5&D4=129&D5=14-15&HDR=T&STB=G1,G2,G3,G4&VW=T

Maar wat zei Van Poelgeest nu vorig jaar? Precies wat al gesuggereerd wordt in het artikel: Amsterdam wordt witter.
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/1829464/2011/01/29/Amsterdam-wordt-langzaam-weer-witter.dhtml

De Telegraaf 'jokt' weer eens.

Flip van Dyke - 30/05/2011 16:38

Het blijft moeilijk blijkbaar die definitie van allochtoon zijn terwijl het eigenlijk heel erg simpel is:

Je bent allochtoon als tenminste één ouder in het buitenland is geboren.

Dat vervolgens de groep allochtonen wordt onderverdeeld in 1ste en tweede generatie, westers en niet-westers, staat los van die hele korte definitie.

Als je niet allochtoon bent dan ben je autochtoon, oftwel allebei je ouders zijn in Nederland geboren.

Uit de defintie blijkt duidelijk dat het niets met Nederlander zijn te maken heeft. Nederlander zijn betekent dat je in het bezit bent van het staatsburgerschap.

Alles over allochtoon autochtoon:
http://www.flipvandyke.nl/2010/10/de-stamboom-van-henk-en-ingrid/


Van de bevolking in ons land zijn er 760.000 die niet de Nederlandse nationaliteit hebben:
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=03743&D1=0&D2=0&D3=1&D4=l&HDR=T,G3&STB=G1,G2&VW=T

vanhetgoor - 29/05/2011 16:09

Er zijn kleine leugens, er zijn grote leugens èn er zijn statistieken. En de redactie van Republiek Allochtonië doet er goed aan om die statistieken niet nog eens extra aan te dikken met eigen foute interpretaties.

Als het CBS stelt dat nu meer dan de helft van de inwoners van Amsterdam allochtoon is dan is er geen noodzaak om ook nog eens te stellen dat er van de Nederlanders er ook feitelijk nog vele allochtoon zijn. De vergelijking omdraaien is namelijk het zelfde.

Ik zal een mopje vertellen, een jongen en een meisje willen gaan trouwen. Het meisje vraagt aan de jongen, (ze is ongerust over de toekomst) hoeveel geld ze zullen hebben, en de jongen antwoordt dat het honderdduizend en één Euro is. Dan zegt het meisje, dat is leuk, ik heb zelf ook honderdduizend Euro, dus dan kunnen we samen dat huis van tweehonderdduizend Euro kopen. Zegt die jongen, mee, niet helemaal, want ik heb de bedragen al opgeteld.

Het misverstand zit hem in het feit dat allochtoon niets zegt over de kleur van het paspoort. Dat is ook geen aspect van de telling. Er werd alleen gesteld dat meer dan de helft van de inwoners van Amsterdam geen Nederlandse voor-ouders heeft. Dat is namelijk de definitie van allochtoon. Het Nederlandse staatsburgerschap is voor iedereen die hier vijf jaar gewoond heeft en geen misdaden gepleegd heeft.