‘Allochtone kiezer keert PvdA de rug toe’

In opinie op 04-03-2014 | 12:52

Uit een onderzoek van het Kieskompas en instituut Forum onder Surinaamse, Turkse, Antilliaanse en Marokkaanse kiezers, komt naar voren dat de PvdA de grote verliezer op 19 maart dreigt te worden. Niets is nog zeker. Eén op de drie uit deze groep stemgerechtigden twijfelt nog. Maar de trend is duidelijk, zegt André Krouwel vandaag in het Parool.

Als de huidige tussenstand van het onderzoek (600 deelnemers) de uitslag zou zijn, wordt D66 onder allochtone kiezers de grootste partij (10 tot 15%) , gevolgd door locale partijen (10%). Daarna komen pas PvdA, GroenLinks, SP, CDA en VVD (tussen de 5 en 10%), met kleine onderlinge verschillen.

Krouwel ziet drie trends: er zijn allochtone jongeren die de PvdA de rug toe keren omdat ze eigen keuzes maken, ontzuilen, emanciperen en “zich niet laten leiden door wat de imam, de vakbond of de omgeving voorschrijft”. Turken lopen het meest bij de PvdA weg omdat ze volgens Krouwel economisch vooruit zijn en bij D66 of VVD terecht komen.

Daarnaast is er een groep die niet om economische redenen, maar om de keuzes van de PvdA op ethisch gebied anders gaan stemmen. Krouwel noemt daarbij in het Parool meer specifiek het partijstandpunt inzake de gelijkheid voor vrouwen, homoseksualiteit en het verbod op ritueel slachten. Die groep gaat op 19 maart volgens het onderzoek voor een lokale ‘conservatief-islamitische’ partij.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat een deel van de allochtone kiezers klaar is met ‘vriendjespolitiek binnen eigen gelederen’, waarmee vooral de PvdA in Rotterdam veelvuldig in het nieuws kwam.

In 2008 stemde nog 80% van de allochtone kiesgerechtigden op de PvdA. Hoewel Krouwel aangeeft dat met zo’n kleine steekproef en zo veel zwevende allochtone kiezers nog weinig definitiefs over de percentages kan worden gezegd, ziet hij wel een onomkeerbare trend. “Vroeger had de PvdA zo kort voor de verkiezingen die kiezers allang in de tas”, aldus de onderzoeker.

Meedoen aan onderzoek Kieskompas?
Wilt u meedoen met het grootschalige onderzoek naar het stemgedrag van migranten (zonen en dochters) van Kiescompas/VU? Klik hier

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen op dit blog: hier
 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen
 


Meer over #gr2014, allochtone kiezer, andré krouwel, forum, kieskompas, pvda, vu.

Delen:

Reacties


Rob - 06/03/2014 18:21

Ik blijf het jammer vinden dat men -zelfs bij onderzoekjes en onderzoeken- bij "allochtonen" zich bijna standaard beperkt tot de 4 klassieke "niet westerse" herkomstgroepen. Gemiste kans. Nog genoeg mensen die geen idee hebben wat de migratie saldo's sinds deze eeuw zijn.

Trouwens wat betrest MAST: ook bij de CBS cijfers zie de beperking (oa de tabel over bevolkingsomvang). Een update met de "moderne migratie groepen" zou welkom zijn, alsmede een opschaling naar de grootste 10-20-25 herkomst groepen. Dat geeft toch een beter beeld van "de" allochtoon. Als ze toch bezig zijn: meteen de definitie van 1st en 2de generatie op de schop.

Sowieso is maar de vraag wat de omgeving voor invloed heeft en had. Zo kun je ook beargumenteren dat er nu een grote groep jonge mensen is (18-30 jaar) en die daardoor sneller op een partij stemmen die dichter bij die hen staan (hen het meeste oplevert?). Dus is niet alleen de onderzoeksgroep beperkt, de omvang beperkt maar ook nadere info over de leeftijd van deze kiesgerechtigden én hoe dat zich verhoud tegen andere personen in dezelfde leeftijdsklasse, inkomensklasse, woonpaats etc. Dan blijft het nog bij benadering maar toch wat nauwkeuriger dan dit peilinkje...

Flip van Dyke - 05/03/2014 09:06

MAST (Marokkanen, Antillianen, Surinamers, Turken) maken slechts 1/3 uit van de allochtonen van 18 jaar en ouder.
https://twitter.com/flipvandyke/status/441120114469924864/photo/1