Als het paard van Troje: indringen en overwinnen

In opinie door Damon Golriz op 31-03-2011 | 15:40

Tekst: Damon Golriz, panellid van NTR talkshow De Halve Maan

Hebt u weleens gelet op de aftiteling van onze talkshow? Linksonder het scherm? Terwijl Naeeda de kijkers fijne zondag toewenst, verschijnt deze zin: ‘De Halve Maan is een opinieprogramma van de NTR in de moslimzendtijd’. Ja, zo eindigt het echt: ,,in de moslimzendtijd’’. Ruim 55 minuten begaat een afvallige (ik dus) de grootste zonde in de islam: etaleren van ridda (afvalligheid)! En dat in de zendtijd van dezelfde moslims; zaliger kan ik het me niet voorstellen.

Ik zal het formuleren zoals menig islamieten dat doen: ,,jij bederft de onschuldige geest van de naïeve moslim’’ en dat in ,,mijn zendtijd?’’. Dit had besteed moeten worden ,,aan de heilige boodschap van de barmhartige islam’’. Meestal volgt na deze analyse een temperamentvolle complottheorie als conclusie wat best ironisch is.

Wanneer ik mij verplaats in deze complotdenkende islamieten en hun oordeel over De Halve Maan, dan zie ik mezelf als een paard. Niet zomaar een paard, maar het Paard van Troje. Of misschien zelfs een Nederlands schip, niet zomaar een schip maar het Turfschip van Breda; beide een list. De eerste uit de Griekse mythologie en de tweede uit de Nederlandse geschiedenis met één duidelijk doel: indringen en overwinnen.

Tot hoeverre ben ik succesvol in het bereiken van dit doel? Dat is moeilijk te zeggen. Maar de vooruitzichten zijn hoogst hoopgevend.

Uit een onderzoek (2009) van de Centrale Bureau Statistiek blijkt dat het bezoek aan religieuze bijeenkomsten ,,de afgelopen jaren fors’’ is afgenomen. Volgens dit onderzoek is de daling ,,het grootst onder islamieten’’. Van 2004 tot en met 2008 ging gemiddeld 35 procent van de islamieten minstens één keer per maand naar de moskee, tegenover 47 procent in 1998 en 1999. Dat is een daling van ruim een k-w-a-r-t. Wow!

Aandeel dat minimaal eens per maand een religieuze bijeenkomst bezoekt. (Bron: CBS)
Laat ik maar niet te optimistisch zijn. Ik weiger mee te doen aan wishfull-thinking door de statistieken door te trekken naar vier jaar later en dus voor 2012 een voorspelling te doen van weer eens een kwart afname. Maar de essentie staat als een boom: het gaat een goede kant op met ridda-volgelingen. En ons programma De Halve Maan zal daar zeker een steun in de rug zijn in het bereiken van dit doel. Tot die tijd zal ik met genoegen de rol van een paard, schip, mongool en/of getraumatiseerde Iraniër willen bekleden.

Damon Golriz is panellid van het NTR-programma De Halve Maan. Dit stuk is eerder verschenen op Damons eigen blog en op de site van De Halve Maan. Met toestemming van Damon is het ook op Republiek Allochtonië geplaatst.


Meer over afvallig, afvalligheid, damon golriz, de halve maan, geloof, islam, ntr, ridda.

Delen:

Reacties


Antoine Berben - 01/04/2011 09:16

Wat een ontzettend non-item!

said - 31/03/2011 20:46

Ik wens het paard en schip veel succes!