'Ambtenaar in charge in slachthuis; zwarte dag geschiedenis jodendom in Nederland’

In opinie op 17-10-2012 | 21:37

Opperabbijn Aryeh Ralbag neemt in een interview in NRC Handelsblad een voorschot op de officiële reactie van joodse zijde op het conceptbesluit over onverdoofd ritueel slachten, dat staatssecretaris Bleker (Landbouw) onlangs naar zijn islamitische en joodse gesprekspartners stuurde. Ralbag, verantwoordelijk voor de religieuze aspecten van de rituele slacht, stelt in een brief aan Bleker die in bezit is van het NRC dat het voortbestaan van de joodse rituelen op het spel staat.

De opperrabijn reageert daarmee op de departementale uitwerking van het Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten, die binnenkort in de ministerraad wordt besproken. In het convenant uit juni spraken het ministerie, slachterijen en islamitische en joodse organisaties af dat in Nederland onverdoofd slachten mogelijk blijft, mits het dierenwelzijn verbeterd wordt.

De uitwerking van het convenant is gevat in een conceptbesluit, waar direct veel commotie over ontstond. De gesprekspartners kregen extra tijd om te reageren op het concept. Wanneer hun reactie ingediend moet zijn en of Bleker tegemoet wil komen aan hun bezwaren blijft vooralsnog onduidelijk.

Ralbag spreekt in het NRC zijn angst uit dat de ambtenaar of dierenarts die toezicht houdt op de slacht boven de opperrabbijn komt te staan. In het interview zegt hij: “Als ambtenaren de dienst gaan uitmaken in het joodse slachthuis, is dat een zwarte dag in de geschiedenis van het Nederlandse jodendom”.

Op verzoek van Bleker verklaarde de opperrabijn eerder dat het convenant zelf niet in strijd is met de halacha (joodse wetgeving); de uitwerking ervan is dat in de optiek van de opperrabbijn nu wel. Volgens Ralbag maakt het conceptbesluit joods ritueel slachten in Nederland “feitelijk onmogelijk” en is Nederland straks “voor orthodoxe joden geen geschikt woonland meer”.

Het ministerie liet het NRC weten dat niet Ralbag, maar twee bestuursleden van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) optreden als gesprekspartner bij de onderhandelingen over het convenant. Wel wordt de opperrabbijn volgens een woordvoerder “serieus genomen” en zal hij worden uitgenodigd voor een gesprek.

Inhoudelijke reacties van moslimzijde op het conceptbesluit blijven vooralsnog uit. Vorige week liet CMO-directeur Ebubekir Öztüre weten dat juristen het conceptbesluit op zijn merites beoordelen.

Bron: NRC

Meer over ritueel slachten: hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over aryeh ralbag, bleker, cmo, dierenwelzijn, godsdienstvrijheid, nik, opperrabijn, ritueel slachten.

Delen: