Amsterdamse migrantenorganisaties willen gesprek over etnisch profileren

In opinie op 09-12-2013 | 08:50

Amsterdamse migrantenorganisaties hebben burgemeester Van der Laan en politiechef Aalbersberg vorige week een brief gestuurd, waarin ze hebben laten weten dat ze graag een gesprek willen hebben over etnisch profileren.

De organisaties verwijzen naar recente rapporten over etnisch profileren door de politie. De onderzoeken geven volgens de migrantenorganisaties een verontrustend beeld over de keuzes die politieagenten maken in het dagelijks werk bij het controleren van de burgers in Amsterdam. De hoofdconclusie van deze rapporten is volgense de organisaties "dat de politieagenten, bij het controleren van burgers, zich baseren op onderbuikgevoelens, uiterlijke kenmerken en stereotype beelden van mogelijke verdachten. Dat geldt in het bijzonder bij Marokkaanse-Amsterdammers. Zij worden naast negroïde mensen en Oost Europeanen eerder gecontroleerd dan blanke personen."

De rapporten bevestigen de signalen die de organisaties van hun achterban krijgen over discriminerend politieoptreden. "Of het bewust of onbewust gebeurt, het is en blijft discriminatie met ernstige gevolgen en het beïnvloedt het leven van de betrokkenen negatief."

De organisaties tonen zich in hun brieven verheugd dat de politie-eenheid Amsterdam de moed heeft gehad om binnen de eenheid Amsterdam onderzoek te laten verrichten naar etnisch profileren en ook de intentie toont om het geconstateerde probleem aan te pakken.  
de organisaties spreken de wens uit dat etnisch profilering hoog op de politieke agenda wordt geplaatst en de aanbevelingen van de rapporten, onder andere van Sinan Cankaya, worden omarmd en geïmplementeerd.

De brieven zijn ondertekend door:

Mustafa Ayranci (HTIB)
Sabi Moussaoui (Argan)
Mohamed Cherrouti (Raad van Moskeeen Noord Holland)
Abdellah Tallal (Aknarij)
Ahmed el Mesri (Assadaaka)
Yassin el Forkani (CMO)
Mohamed Rabbae (Landelijk Beraad Marokkanen)
Ikram Chiddi (Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland)
Inspraak Orgaan Marokkanen Amsterdam (IOMA)
Ahmed Jilali (Hart voor Samenleving)
Ouasim Khales (Collectief tegen Islamofobie)
Abdou Menebhi (Emcemo)

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over etnisch profileren, migrantenorganisaties, politie.

Delen: