Amsterdamse moskeeen vrezen aanslagen

In opinie op 09-12-2010 | 21:33

Bij drie niet nader genoemde Marokkaanse moskeeën in Amsterdam lopen de gelovigen 's nachts wacht uit angst voor aanslagen. Vorige maand kregen de gebedshuizen pamfletten met dreigteksten in de bus. 'Wilders verlost ons van jullie,' staat in één van de pamfletten. Dat meldt het Parool vandaag.

Aissa Zanzen, vicevoorzitter van Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken (UMMAO) in het Parool: ''We willen geen slachtoffertje spelen, daarom hebben we hier nog geen ruchtbaarheid aan willen geven. We laten ons niet opjagen. Anders denken de daders dat ze geslaagd zijn.''

Door slechts enkele van de bedreigde moskeeën in Amsterdam en daarbuiten is aangifte gedaan bij de politie. Volgens Zanzen is de aangiftebereidheid onder moslims laag. ''Dat is een probleem. Bedreigingen worden niet altijd serieus genomen door de moskeeën zelf.''

Zanzen laat in Het Parool weten dat hij een meldpunt wil beginnen om racistische uitingen aan het adres van Amsterdamse moslims in kaart te brengen. Zanzen: ''Dreigbrieven in de bus van de moskee zijn nog maar peanuts als je ziet hoe individuele moslims in Amsterdam worden behandeld. Ik hoor bijna dagelijks dat er gewelddadige uitingen worden gedaan in de richting van meisjes en vrouwen op straat. Ze worden door vreemdelingen regelmatig bespuugd.'' Bron: Parool

Raad van Marokkaanse Moskeeen Noord-Holland

Tegenover het ANP, in onderstaande video wordt het bericht van de UMMAO bevestigd door Rabab Lammou Moultain, vertegenwoordigster van de El Kabir moskee, die is aangesloten bij een andere koepel, de Raad van Marokkaanse Moskeeen Noord-Holland (RVM). Burgemeester Van der Laan noemt het 'walgelijk'.

 

Lijst met incidenten tegen moskeeen steeds langer

Sinds de moord op Theo van Gogh in 2004 is een kleine 200 keer melding gemaakt van geweld tegen islamitische gebedshuizen en scholen. Meestal wordt dit afgedaan als een incident.

Dit zal slechts een topje van de ijsberg zijn. Veel moskeeen doen vaak geen melding van geweld bij de politie, en als dat wel gebeurt, zo wordt door sommige moskeeen desgevraagd gemeld, wordt soms geadviseerd er maar geen ruchtbaarheid aan te geven.

Hieronder de lijst met alleen de geregistreerde incidenten gericht tegen moskeeen, samengesteld op basis van berichten bij Frontaal Naakt en Republiek Allochtonië, de database van Rechtspraak.nl
Dank ook aan Martijn de Koning.

Martijn de Koning meldt verder een rapport van Annelies Moors over vrouwen die een gezichtssluier dragen die zich onveilig voelen op straat, het wegpesten van (niet persé moslim-) allochtone gezinnen in bijvoorbeeld Waspik en Ravenstein en bedreigingen in de richting van de lijsttrekker van de Nederlandse Moslimpartij.

Zie ook:

Ook moslims hebben recht op veiligheid

bescherming moskeeen is ook taak overheid
Bingo weer een aanslag op een moskee
 


Meer over aanslagen, aissa zanzen, el kabir, incidenten, moskeeen, moslims, raad van marokkaanse moskeeen noord-holland, rvm, ummao.

Delen:

Reacties


Antoine Berben - 10/12/2010 15:48

Ik doe niks af aan de lijst maar had er dan ook graag een gezien van valse bedreigingen die gedaan werden om de publiciteit te halen, ook daar zijn er best veel van geweest.
Dan kom ik daarmee ook toe aan het punt dat ik heb: eerlijk gezegd weet ik niet (meer) of dit echte tekens van haat zijn of gefingeerde. Er lijken me zoveel scenario's bedenkbaar dat ik het echt niet weet.