Andree van Es: 'Orthodoxe islam is slecht voor vrijheid meisjes en vrouwen'

In opinie op 25-09-2010 | 17:42

Orthodoxe moslims mogen dan geen gevaar vormen voor de samenleving, voor moslimmeisjes en -vrouwen blijft het strenge geloof een bedreiging voor hun persoonlijke vrijheid. Aldus reageert de Amsterdamse diversiteitswethouder Andrée van Es (GroenLinks) vandaag in het Parool op het vrijdag verschenen onderzoek van het IMES naar salafisme,waarin wordt geconcludeerd dat streng orthodoxe moslims geen gevaar vormen voor de Nederlandse samenleving.

Van Es: ''Nederland haalt nu dus opgelucht adem, maar we hebben het er niet over wat dit betekent voor de vrouwen in die orthodoxe gemeenschappen. Ik spreek zo vaak islamitische vrouwen en meisjes die vertellen dat ze niet vrij zijn. Die vertellen over vrouwen die ze kennen - het gaat nooit over henzelf - die erg jong getrouwd zijn en dat niemand gelukkig is. Of dat ze bang zijn een glas wijn te drinken op een terras, of een sigaret op te steken. En dat zijn de kleine voorbeelden. Het gaat ook om vrouwen die niet de vrijheid hebben de opleiding te volgen die ze willen, of hun eigen partner te kiezen.'' (..) ''Twee derde van alle moslims is matig tot streng orthodox. Dat gaat om enorme aantallen, waarbij de vrouwen zich niet kunnen gedragen zoals ze zouden willen. Het is mijn verantwoordelijkheid als wethouder voor hen op te komen.''

Lees verder in het Parool

Ook in het Parool, een reactie van Theodor Holman op het rapport van het IMES. Holman kiest voor een persoonlijke en volstrekt niet inhoudelijke aanval op onderzoeker Tillie. Zie hier.


Meer over amsterdam, andree van es, emancipatie, groenlinks, islamdebat, parool, salafisme, salafisten, verborgen vrouwen, vrouwenemancipatie.

Delen:

Reacties


hertog - 09/12/2012 12:52

Helemaal mee eens met Van Es!

Ouddorp - 17/09/2012 20:08

'Orthodox gereformeerden kennen eenzelfde achterstelling en onderdrukking van vrouwen'
Onzin!! Dit is een dooddoener, die postities kun je niet vergelijken!!

justus - 26/09/2010 10:49

Orthodox gereformeerden kennen eenzelfde achterstelling en onderdrukking van vrouwen. Religie is kennelijk slecht voor de mens. Echter de paus meent dat atheisten nazi's zijn...dan maar een nazi in de ogen van de paus, ik respecteer vrouwen zoals ze zijn.