Anti-Wilders demonstratie 'verslaat' pro-Wilders demonstratie

In opinie op 30-10-2010 | 17:41

Het dreigde een middagje te worden met rellen tussen fans en tegenstanders van Geert Wilders, maar dat viel uiteindelijk allemaal reuze mee. Van rellen was amper sprake, de demonstraties waren kleinschalig met een licht folkloristisch karakter.

Vooral de pro-Wilders demonstratie flopte. Wat een groots internationaal eerbetoon aan Geert Wilders (overigens tegen zijn wil) zou moeten worden, is uitgelopen op een kleinschalige bijeenkomst.

De demonstratie die werd georganiseerd door het European Freedom Ininitiative, een internationale koepelorganisatie, met de European Defense League en de Dutch Defense League als prominente leden, was uiteindelijk een sneue vertoning van enkele tientallen Wilders sympathisanten, omgeven door een overmacht aan politie-agenten.

Via Twitter hadden PVV-aanhangers EDL-leden opgeroepen geen geweld te gebruiken om de PVV niet te schaden: "SOS EDL: Don't let you challenge, try to be patient, you can damaging the PVV by use of force Please RT #pvv" luidde de boodschap.

De politie verrichtte tot drie uur 's middags een tiental aanhoudingen, vier Britten konden zich niet legitimeren en werden afgevoerd. Ook Ajax-aanhangers, die op weg waren naar het terrein voor een tegen-demonstratie werden opgepakt. Verder bleef het rustig in de stad en bleek dat Van der Laan achteraf gelijk heeft gehad om de demonstratie van de EDL niet te verbieden.

De tegendemonstratie van het Platform tegen Vreemdelingenhaat, een koepelorganisatie van migrantenorganisaties en anti-racisme organisaties waaronder Nederland Bekent Kleur, was ook niet groots, maar met 1000 deelnemers toch aanmerkelijk succesvoller dan die van de Wilders-aanhangers.

Zie voor een verslag van de demonstraties het Parool, hier en hier of in het NRC hier.

Een verslag op de 'linkse' website Joop, Internationale Pro-Wilders demonstratie flopt, leidde tot een reactie van het 'rechtse' GeenStijl Internationale anti-Wilders demonstratie flopt. Geheel in stijl de wat flauwe kop boven dit bericht.

 


Meer over carel brendel, demonstratie, edl, nederland bekent kleur, rene danen, wilders.

Delen: