Antisemitisme vindt zich steeds opnieuw uit

In opinie door Ewoud Butter op 10-11-2014 | 21:50

'Er was en er is antisemitisme in ons land', verklaarde Lodewijk Asscher gisteren tijdens één van de Kristllnachtherdenkingen.

Uit het boek Haatspraak van historicus Remco Ensel, werkzaam bij het NIOD en de Radboud Universiteit Nijmegen, blijkt dat antisemitisme zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Haatspraak gaat over de 21e-eeuwse golf aan antisemitische incidenten op straat en op internet.

Volgens Ensel is het antisemitisme in Nederland sinds de eeuwwisseling zichtbaarder geworden en heeft het een nieuwe gedaante aangenomen. ‘Bij demonstraties wordt explicieter naar joden en de holocaust verwezen, en de leus “hamas, hamas, alle joden aan het gas” heeft zich verplaatst van het voetbalstadion naar de straat,’ verklaart hij in het Nederlands Dagblad. Ensel: ‘Op allerlei plekken in de samenleving wordt het spreken over joden, Israël en de Holocaust met elkaar verknoopt en geproblematiseerd.’

Joden versus moslims
Ensel wijst ook op rapteksten waarin joden en moslims tegenover elkaar worden gezet. ‘Typerend voor de 21e eeuw’, zegt hij. ‘Zo heeft rapper Appa het erover dat er nu meer moslims worden vermoord dan joden tijdens de Holocaust. Hij wil in zijn raps iets zeggen over de positie van moslims, maar doet dat door te verwijzen naar de Holocaust: de joden moeten niet zo zeuren over wat hun tachtig jaar geleden is overkomen, want Israël doet nu ten opzichte van de Palestijnen precies hetzelfde of zelfs erger. Zo worden joden getransformeerd van slachtoffers tot daders.’

Volgens Ensel hebben moslimjongeren het idee dat er altijd bovenop iets wordt gesprongen wanneer er sprake is van antisemitisme en wordt de jodenvervolging gebruikt als instrument om hun de mond te snoeren. Jonge Nederlandse Marokkanen zouden het gevoel hebben dat hierdoor de holocaust het onmogelijk maakt om hun hedendaagse problemen te bespreken, aldus de historicus. Joden belichamen volgens hem voor minderheden de macht in Nederland en in de wereld. Dat plaatsen zij vervolgens tegenover hun eigen onmacht. Antisemitisme noemt hij in deze zin een 'verwrongen emancipatiestrijd.’ Meer in het Nederlands Dagblad.

Website

Het NIOD heeft ook de website antisemitisme.nu gepresenteerd. Deze site geeft informatie over antisemitisme in Nederland en het debat daarover. De site is opgebouwd uit drie niveaus: voorbeelden, stereotypen en literatuur.

Asscher

Vice-premier veroordeelde tijdens zijn speech ter gelegenheid van de Kristallnachtherdenking in felle bewoordingen antisemitisme en alle vormen van discriminatie. Asscher: "Mijn Nederland, óns Nederland, is een land waarin iedereen zich vrij en veilig voelt. Waar je kunt zijn wie je bent, waar je kunt geloven wat je wilt, waar je niet anders dan anderen wordt behandeld, omdat je Jood bent, omdat je moslim bent, omdat je homo bent. In ons land moeten mensen met verschillende meningen en verschillende godsdiensten vreedzaam en verdraagzaam samen kunnen leven. Wij zeggen nee tegen elke vorm van discriminatie. Of je nou een keppeltje of een hoofddoek draagt, in Nederland moet je met een veilig gevoel over straat kunnen lopen."

Lees zijn gehele speech hier


Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië

Meer over antisemitisme op dit blog hier.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen

 


Meer over antisemitisme, asscher, ewoud butter, haatspraak, kristallnachtherdenking, lodewijk asscher, remco ensel.

Delen:

Reacties


Karim - 12/11/2014 13:21

We hebben meer respect en liefde voor elkaar nodig in Nederland. Antisemitisme en Islamofobie dienen bestreden te worden.