Asscher wil verdrag met Marokko nu nog niet opzeggen

In opinie op 04-06-2014 | 10:27

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat het sociale zekerheidsverdrag met Marokko nu niet opzeggen. Dankzij dit verdrag ontvangen mensen die in Nederland rechten hebben opgebouwd door premies te betalen, in Marokko evenveel uitkering als in Nederland.

Asscher reageert op een motie van het VVD-Kamerlid Schut. Zij wil dat het verdrag met Marokko wordt beëindigd, omdat het hierdoor onmogelijk is om het zogenoemde woonlandbeginsel toe te passen. Met dit beginsel wordt bedoeld dat de hoogte van uitkeringen wordt aangepast aan de kosten van levensonderhoud in een land.

Asscher stelt echter dat het niet verstandig is om het verdrag met Marokko nu op te zeggen, omdat dat gevolgen zou kunnen hebben voor bijvoorbeeld de controle in het land op eventuele fraude met uitkeringen.

Er lopen "complexe onderhandelingen" met Marokko over onder meer kinderbijslag, schrijft Asscher aan de Tweede Kamer. 

De kabinetten Rutte I en Rutte II wilden de kinderbijslag voor kinderen die buiten de Europese Unie wonen verlagen. Ook probeerde het kabinet de uitkeringen voor weduwen die in Marokko wonen te verlagen. De rechter hield dat na actie van Marokkaanse belangenorganisaties tegen, omdat het woonlandbeginsel strijdig is met het sociale zekerheidsverdrag met Marokko.

Bron: NOS

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over asscher, kinderbijslag, marokko, woonlandbeginsel.

Delen:

Reacties


Loihmi - 04/06/2014 19:44

Ik wil mijn pensioen later ook in Marokko aan de costa del Rif spenderen. Al ik tegen die tijd minder pensioen krijg dan mijn autochtone collega's wil ik nu ook minder premie afdragen! Wel in gelijk oversteken dan!