Behoud het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis

In opinie op 11-04-2012 | 23:17

Zeven oud-bewindslieden van verschillende politieke partijen hebben het kabinet 'met klem' gevraagd terug te komen op het besluit om de subsidie aan het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) per 1 januari 2013 in te trekken. In een open brief aan staatssecretaris Zijlstra van OCW in de Volkskrant wijzen zij op het unieke karakter van het instituut en op het feit dat de Nederlandse regering zich bij monde van oud-minister Plasterk 'keihard' garant heeft gesteld voor voortzetting van het NiNsee.

In de loop der jaren is door vertegenwoordigers van verschillende partijen het grote belang onderstreept van het onder de aandacht brengen en houden van een 'lang verzwegen en omstreden onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis'.

Het NiNsee organiseert tentoonstellingen, geeft boeken uit, doet wetenschappelijk onderzoek, is betrokken bij educatieve activiteiten en organiseert de jaarlijkse slavernij-herdenking.

De brief is ondertekend door Roger van Boxtel, Andre Rouvoet, Sybilla Dekker, Ank Bijleveld-Schouten, Jetta Klijnsma, Rick van der Ploeg en Medy van der Laan. De brief is hier te lezen.

Het NiNsee probeert op allerlei manieren het hoofd boven water te houden.

U kunt ook helpen. Bijvoorbeeld door een petitie tekenen waarin wordt opgeroepen het NiNsee te behouden. Klik hier.

 


Meer over bezuiniging, geschiedenis, ninsee, open brief, petitie, slavernij, slavernijverleden.

Delen: