Betrokken moslims (Hassnae Bouazza)

In opinie door Hassnae Bouazza op 07-04-2010 | 08:20

De vraag van Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders in nrc.next van 25 maart, waar alle fatsoenlijke Nederlanders blijven die stelling nemen tegen Wilders, is grote onzin. De autochtone, niet-islamitische Nederlander laat zijn mening luid en duidelijk horen. Het probleem zit hem bij de moslims die kennelijk liever onderuitzakken en anderen deze taaie klus voor hen laten klaren.

Hassnae Er gaat geen dag voorbij of columnisten, opiniemakers en gasten in televisieprogramma’s uiten hun afkeur van en weerzin tegen Geert Wilders en zijn PVV. Herman van Veen en Peter R. De Vries maakten er een hele show van. Ook het overgrote deel van de Nederlandse bevolking laat duidelijk merken Wilders en zijn kornuiten niet te lusten – zie de winst van zowel D66 als GroenLinks bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen; partijen die fel ageren tegen de PVV.

De vraag van Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders in nrc.next van 25 maart, waar alle fatsoenlijke Nederlanders blijven die stelling nemen tegen Wilders, is dus grote onzin. De autochtone, niet-islamitische Nederlander laat zijn mening luid en duidelijk horen.

Het probleem zit hem bij de moslims die kennelijk liever onderuitzakken en anderen deze taaie klus voor hen laten klaren. Ondertussen klagen ze over stigmatisering door Wilders, want klagen zonder actie te ondernemen, dat kunnen moslims – geïntegreerd als ze zijn in de Nederlandse samenleving – inmiddels net zo goed als Nederlanders.

Oprichter van de Poldermoskee Mohamed Cheppih vraagt zich in hetzelfde artikel af waarom nu net moslims zouden moeten opstaan tegen Wilders, want “We zijn toch Nederlanders?” Zeker, dat zijn we. Maar daar gaat de discussie ook niet over. Wilders maakt een groteske karikatuur van de islam om zo angst te zaaien. Dan kun je, zoals het gros van de moslims doet, daarover je schouders ophalen en mompelen dat het niet klopt, dat je Nederlander bent, dat Wilders een nazi is, maar dat zal zijn aanhang er niet van weerhouden om op hem te stemmen.

En ook al zijn zijn ideeën praktisch niet uitvoerbaar, het ongenoegen, het wantrouwen en de onderlinge haat blijven bestaan en dat mag je als betrokken moslim niet negeren.

Moeten moslims een gezamenlijk front vormen en één geluid tegen Wilders laten horen? Welnee. Dat zouden ze zelfs niet kunnen als hun leven er vanaf hing. Islamitische eenheid is een illusie. Dat is op zich in deze context een zegen, omdat het Wilders’ theorie van de islamisering onderuit haalt. Moslims zijn niet eens in staat één vaste dag te bepalen voor het begin van de Ramadan of het Suikerfeest, laat staan dat ze zoiets ingewikkelds voor elkaar zouden krijgen als ‘de islamisering van de Westerse samenleving’. Ik bedoel, de coördinatie, organisatie, professionele daadkracht en concessies die daarbij nodig zullen zijn!

Los van het feit, dat een gezamenlijk front niet haalbaar is, is het ook helemaal niet nodig. Moslims kunnen individueel hun stem laten horen. Laten zien dat discussie en zelfkritiek geen taboe zijn en dat ze er niet voor terugdeinzen de moeilijke gesprekken aan te gaan. Het probleem is namelijk niet Wilders, het probleem is dat er zaken zijn waar autochtonen zich aan ergeren. Dat er een angst voor moslims heerst waardoor mensen kennelijk blind achter een charlatan aanlopen die deze angst exploiteert en het feit, dat hij bedreigd wordt, uitbuit (dat verheft hem namelijk boven alle kritiek).

De Koran bevat geen oproep om niet-gelovigen te doden. Ook is het niet de heilige plicht van moslims de jihad tegen Europa te voeren. Waarom schrijven de liberale islamkenners niet vaker opiniestukken waarin ze zijn onzin aantonen? Zo moeilijk is dat niet.

Waarom klimmen prominente moslims wel in de pen als geloofs- of groepsgenoten onheus bejegend worden, maar nemen ze nooit de moeite om hand in eigen boezem te steken en de eigen groep aan te spreken op wangedrag? Als je steeds in het geweer komt als er een moslim van zijn fiets valt, is het wel zo sportief ook moslims tot de orde te roepen die zich misdragen jegens andersdenkenden. Als je het opneemt voor Marokkaanse jongeren die geen stageplek kunnen vinden, moet je ook de jongeren aanpakken die het leven van hun buren zuur maken.

De harde kern van de racisten die achter Wilders aanhuppelen, bereik je er niet mee, maar de vele mensen die oprechte zorgen hebben, wellicht wel. Toon aan dat je meer kunt dan verontwaardigd “Racist!” roepen. Wilders neutraliseer je door als moslim niet meteen in de pen te klimmen als er een cartoon verschijnt die je niet aanstaat  en door de manier van leven van autochtonen te respecteren; het is van de zotte dat autochtonen uit hun huizen worden gepest, dat vrouwen voor hoer worden uitgescholden en dat cameraploegen sommige buurten niet in kunnen. Wilders is onvermoeibaar en zijn tegenstanders moeten dit ook zijn. Niet de schouders ophalen, maar het gesprek, het debat, de discussie en de verbale strijd aangaan.

Moslims moeten dus niet afwachten op de Fatsoenlijke Nederlanders die ho zeggen. Ze moeten dat zelf doen. Kom op, zeg. Religie maakt je niet wilsonbekwaam, ook al zou je dat soms denken als je de idiote fatwa’s hoort. Moslims kunnen prima voor zichzelf zorgen, dat hebben ze de afgelopen jaren wel aangetoond. Laat hen nu ook eens aantonen dat ze niet bang zijn hun handen uit de mouwen te steken en het intellectuele debat aan te gaan.

Vandaag verschenen in nrc.next en op Frontaal Naakt en met toestemming van Hassnae Bouazza ook op het Allochtonenweblog geplaatst.


Meer over emancipatie, Farid Azarkan, hassnae bouazza, Mohammed Cheppih, moslims, Wilders.

Delen: