Bijenkorf: Zwarte Piet wordt Gouden Piet

In opinie op 11-08-2015 | 08:45

De zwarte klimpieten worden bij De Bijenkorf vervangen door gouden pieten. Het warenhuis doet dit vanwege een 'nieuwe strategie', zo zegt de firma tegen AT5. De 'vergulde klimpieten' passen volgens De Bijenkorf bij de nieuwe en luxere koers, die het omschrijft als 'premium experience'.
Maar de Bijenkorf is ook bewust van de gevoeligheden rondom Zwarte Piet. ,,We volgen de discussie in de samenleving met belangstelling en respect. We zien uit naar een feestelijke viering van Sinterklaas, zoals we dit al generaties lang vieren met onze klanten, hun kinderen en families'', aldus het warenhuis.

Een woordvoerder van de Stichting Nederland Wordt Beter, tegenstanders van Zwarte Piet, laat aan AT5 weten het goed nieuws te vinden dat de traditionele klimpiet goudkleurig wordt gemaak, maar vindt het jammer dat De Bijenkorf niet toegeeft dat Zwarte Piet stereotyperend is.  'Ze verschuilen zich nu achter het argument dat het past binnen het nieuwe winkelbeleid en daarmee nemen ze hun verantwoordelijkheid niet.'
De aangiften die onlangs tegen onder meer de Bijenkorf zijn gedaan, blijven volgens de zegsman staan.

V&D zal de lijn volgen van het populaire kinderprogramma. 'Wat het Sinterklaasjournaal toelaatbaar vindt, dat vinden wij ook kunnen', aldus een woordvoerder van V&D tegenover AT5.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over zwarte piet.

Delen: