Christenunie: Nederland moet extreme shariageleerde weren

In opinie door Kemal Rijken op 14-02-2012 | 19:01

Tekst: Kemal Rijken

De Christenunie wil dat de regering de extremistische shariageleerde sjeik Haitham al-Haddad terugstuurt zodra hij in Nederland aankomt.

Christenunie Kamerlid Joël Voordewind heeft met verbazing kennis genomen van het voornemen van de VU om sjeik Al-Haddad aanstaande vrijdag als gast uit te nodigen op een symposium. "Al-Haddad staat bekend om antisemitische uitspraken als ‘Joden zijn een van de legers van de duivel’, ‘Joden zijn de vijanden van God', ‘Joden zijn de afstammelingen van apen en varkens’, en dat het ‘noodzakelijk is om joden en christenen te haten’. Hij heeft gepleit voor steniging en het afhakken van handen en is van mening dat het getuigenis van een vrouw slechts de helft waard is als een getuigenis van een man," aldus Voordewind, die niet begrijpt waarom de VU deze man heeft uitgenodigd.

"Hoe is het mogelijk dat de VU een dergelijke extremistische shariageleerde het podium geeft. Ik roep die universiteit dringend op hiervan af te zien. Aanzetten tot haat en geweld is in ons land verboden. Op dit soort bezoekers zit Nederland toch niet te wachten," zegt hij. Het Kamerlid heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Ben Knapen (CDA) van Buitenlandse Zaken. Hij verzoekt daarin om al-Haddad de toegang tot Nederland te ontzeggen. "Ik heb onder andere gevraagd op Knapen bereid is deze man zo snel mogelijk te weigeren, want hij maakt al op vrijdag zijn opwachting in Nederland." Zowel de bewindsman als de VU hebben nog niet gereageerd.

Haitham al-Haddad woont en werkt in Londen. In Groot-Brittannie is hij vanwege zijn uitspraken uiterst omstreden. Hij behaalde zijn Bachelor in Islamstudies aan de universiteit van Kartoem (Sudan). Ook studeerde hij af in 'Mineralen en Petrolium' aan de Koning Fahd Universiteit in Saoedi-Arabie. De geleerde is tevens specialist in islamitisch bankieren. 

 


Meer over christenunie, joel voordewind. al-haddad, kemal rijken, prediker, vu.

Delen: