Collectief tegen Islamofobie blaast campagne om islamofobie te melden nieuw leven in

In opinie op 21-11-2015 | 17:39

Het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) heeft haar campagne 'Islamofobie: niet accepteren, maar melden!’ nieuw leven in geblazen. Dat laat het CTID weten in een persbericht.

Het CTID, dat één van de initiatieven in Nederland is dat islamofobie registreert, laat weten dat er sprake is van een toename van islamofobe incidenten na de aanslagen in Parijs. Ook stelt het CTID dat er sprake is van een verharding van het politieke klimaat dat het CTID wijt aan haatzaaien uit extreemrechtse hoek.

Het CTID schrijft:

Onder andere naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs constateren wij dat er de laatste tijd ook in de islamitische gemeenschap een gevoel van angst heerst en dat het aantal incidenten met betrekking tot islamofobie toeneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de voorvallen bij moskeeën in Roosendaal en Bergen Op Zoom en incidenten in het openbaar vervoer tegen Marokkaanse vrouwen met een hoofddoek. Bij ons is bekend dat er een direct verband is tussen de toename van incidenten en terroristische aanslagen in Europa. Wij zien een verharding in het politieke klimaat door toedoen van de haatzaaiing van extreemrechts. Ook na de gebeurtenissen bij Charlie Hebdo constateerden wij een dergelijke toename.

Daarom willen wij mensen oproepen om te blijven melden. Melden is van cruciaal belang in de strijd tegen islamofobie. Om deze reden zijn we vorig jaar gestart met de campagne ´Islamofobie: niet accepteren, maar melden!’. De campagne bestond uit het verspreiden van meertalige flyers en een grote voorlichtingscampagne. Deze voorlichtingen vonden plaats in moskeeën en maatschappelijke organisaties in twaalf steden. De campagne was een groot succes, maar tegelijkertijd constateerden wij dat veel mensen die aanwezig zijn bij de bijeenkomsten of telefonisch contact met ons opnemen veelal niet weten tot wie ze zich kunnen richten en ze stellen daar concrete vragen over.

Mede doordat islamofobie binnenkort geregistreerd zal worden als aparte discriminatiegrond, zien we op dit moment een opening om ervoor te zorgen dat islamofobie serieus genomen wordt. Om deze reden hebben wij onlangs besloten de campagne nieuw leven in te blazen. We zijn een actie begonnen om de samenwerking met verschillende instanties te versterken. Door een hechte samenwerking met het MDRA, MiND, het College Voor De Rechten Van De Mens en de politie Amsterdam, zijn wij beter in staat om te volstaan in de behoefte van onze achterban.

Wij willen jullie vragen om alert te blijven, de flyers te verspreiden en mensen te adviseren om melding te maken bij ons, een antidiscriminatiebureau of de politie. In het kader van de nieuwe campagne willen we de bestuurders van de moskeeën graag uit nodigen om met elkaar gedachten uit te wisselen.

Mocht u geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de campagne of vragen hebben kunt u contact met ons opnemen op islamofobie@gmail.com of 020-4288825.

Het CTID is een initiatief van Emcemo. Meer over het CTID en het Meldpunt vindt u op hun website.

 

Over moslimhaat op Republiek Allochtonië
Republiek Allochtonië besteedt aandacht aan alle vormen van discriminatie, met speciale aandacht voor antisemitisme en moslimhaat. Wij geven in onze eigen teksten meestal de voorkeur aan de term moslimhaat boven de term islamofobie. Meer over de terminologie op polderislam of lees Moslimdiscriminatie registreren of islamofobie? 

Meer over moslimhaat/islamofobie op dit blog hier.

Lees ook Moslimdiscriminatie registreren of islamofobie?

Op Republiek Allochtonië geven we meestal de voorkeur aan de term moslimhaat. Alle artikelen over dit onderwerp vindt u hier.

 

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 

 


Meer over CTID, emcemo, islamofobie, moslimhaat.

Delen:

Reacties


Jos Vriend - 27/11/2015 20:25

(@ Rizah Blok,
Ik heb even dat xzemenisme waar je over postte opgegoogeld. "Religieuze tegenstroming in een door een kapitalistische vorm van islam 'anders' verturkt Nederland." Nou, zoiets zal het op deze site wel goed doen, haha.)

Maar nu weer even serieus, is het wel zo verstandig om zo te hameren op islamofobie? Ik bedoel, door het specifiek te benoemen, trekt het ook specifieke zich eraan schuldig makenden aan. Zou juist een aanzienlijk nonchalantere houding niet bezwerend werken? Of het tonen van fierheid? Zouden bijvoorbeeld de financiers achter de Blauwe Moskee dit soort gevraag om medelijden kunnen goedkeuren? Die wilden de hier levende moslims daarmee toch iets van trots laten uitstralen? Nee, dat zo ostentatief in de slachtofferrol opgaan is volgens mij de manier niet om gelijkheid af te dwingen. Het leeft ook helemaal niet bij de moslims in mijn sociale kringen, die willen helemaal niet betutteld worden.


Jos Vriend - 27/11/2015 10:36

Want waarom had de NL'er geen probleem met de Spaanse en Italiaanse gastarbeiders? Of nu, met de Polen en Tsjechen? Omdat die katholieken hun geloof voor zich hielden en houden. We moeten eerlijk zijn, pas met de komst van de Turken en Marokkanen ging het fout, omdat deze mensen niet verplicht werd te ontklieken. Natuurlijk snap ik dat ze niet hierheen kwamen om NL'er te worden, maar hun krampachtig vastklampen aan de islam stond een behoorlijke integratie in de weg. We hebben hier vrijheid van godsdienst, islamieten handelen uit PLICHT van godsdienst. Als dat verschil op 1 of andere manier geneutraliseerd kan worden, ja dan... Of hoop ik nou op teveel?

Rizah Blok - 27/11/2015 09:23

Juist islamofobie registreren als aparte discriminatiegrond zal het probleem erger maken. Bovendien is het niet extreem-rechts, maar het is het stimulatie vanuit joods/christelijke hoek die de islamofobie aanwakkert, vooral uit angst voor het onbekende, extreem-rechts is hierbij slechts het instrument, de katvanger zo u wilt. We mogen ons gelukkig prijzen dat er naast islam niet nog een grote importgodsdienst in Nederland actief is. Ik las op religieuze blogs over de geromantiseerde hypothese xzemenisme, iets met een kaukasische oorsprong (en let wel, die oorsprong kennen de meeste blanken, zonder dat ze dat eigenlijk weten) dat de strijd met islam aanging met als resultaat een godsdienstoorlog op Nederlands grondgebied. Het huidige probleem met 1 importgodsdienst valt volgens mij nog wel bij te sturen, omdat het nog redelijk overzichtelijk is. Schone taak voor mensen als Yassin Elforkani om letterlijk als vredestichter op te staan. De joden en christenen doen wat water bij de wijn, en de islamieten doen wat water bij de wijn, dat is veel beter dan elkaar proberen weg te vagen.

Jos Vriend - 26/11/2015 22:24

Het is geen buitenlanderhaat, maar een vorm van gelovenhaat wat er tegenwoordig in ontkerkt NL de kop op steekt. Zo goed als geen enkele NL'er heeft de pest aan mensen van een ander ras, de meeste NL'ers hebben wél een hekel aan mensen die verblind handelen uit naam van een geloof. Je kunt zeggen dat de meeste NL'ers uit het gelovenstadium zijn geëvolueerd, maar de meeste oosterse inkomelingen duidelijk niet. Daarin zit de aard van het probleem. Als de allochtoon zijn of haar geloof binnenshuis zou laten, dan zouden er nauwelijks interraciale of interculturele problemen zijn. Dat heeft de probleemloze komst en integratie van de Indische NL'ers ons geleerd.

Frank van der Linde - 23/11/2015 18:36

Noem het inderdaad moslimhaat.... Dat dekt de lading beter...