Debat: de migrant als tweederangs burger?

In opinie op 14-05-2013 | 08:15

GroenLinks Amsterdam organiseert a.s. donderdag 16 mei een politiek café over de positie van migranten onder het huidige VVD-PvdA kabinet.

Rutte-II doet allerlei voorstellen die de positie van migranten lijken te verslechteren:

- illegaliteit wordt strafbaar
- je krijgt geen bijstandsuitkering als je de Nederlandse taal niet beheerst
- het boerkaverbod
- pas na 7 jaar legaal in Nederland heb je recht op bijstand
- nu mag je bij gemeenteraadsverkiezingen stemmen als je 5 jaar in Nederland woont, straks pas na 7 jaar
- nu kan je na 5 jaar genaturaliseerd worden, straks pas na 7 jaar
- kinderbijslag, weduwen- en wezenpensioen van Marokkanen in het buitenland wordt beperkt.

Wordt de migrant hierdoor een tweederangsburger?

Onder leiding van Nadia Bouras gaan Stefan de Bruijn (VVD), Ahmet Olgun (PvdA), Fenna Ulichki (GroenLinks) en Jean Tillie met elkaar in debat in café De Doffer.

Bron: GroenLinks Amsterdam

Van alle deelnemers aan het debat verschenen artikelen op Republiek Allochtonië. Lees meer van Stefan de Bruijn, Ahmet Olgun, Fenna Ulichki, Jean Tillie en Nadia Bouras

Meer artikelen over integratiebeleid op dit blog hier.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over bouras, de bruijn, debat, groenlinks, olgun, politiek cafe, pvda, tillie, ulichki, vvd.

Delen:

Reacties


Rob - 14/05/2013 19:28

"- kinderbijslag, weduwen- en wezenpensioen van Marokkanen in het buitenland wordt beperkt." Moet natuurlijk zijn "..personen buiten de EU" vanwege de wet woonland beginsel zullen eerder genoemde uitkeringen gekort worden als de uitkeringsgerechtigde in bepaalde landen woont. In Turkije bijvoorbeeld met 50% en in Thailand met 60% gekort. Dat staat helemaal los van de herkomst/nationsliteit(en) van de uitkeringsgerechtigde. Het zou mij niet berbazen als in de toekomst ook de AOW obder deze wet zal vallen en gepensioneerde due naar warmere orden zijn vertrokken zo eens lekker uitknijpt.

Maar ja, het bevorderd de integratie in iedergeval niet als je na nog langere tijd volwaardig burger kunt worden met toegang tot stemmen etc. Dat men niet meteen in een uitkering (bijstand) kan komen is logisch, dat mag nu ook al niet de eerste 5 jaar want dsn komt het verblijfsrecht ernstig in gevaar (wordt inprincipe ingetrokken door de IND). Het spreken van de taal is natuurlijk gericht op Europeanen want de meeste overige immigranten zijn al verplicht in te burgen ( ia taal op A2 of hoger niveau) binnen 3,5 jaar. Valt wel iets voor te zeggen, iemand moet immers al het redelijke doen om in eigen inkomen te voorzien! Maar het hangt natuurlijk af van de persoonlijke situatie. Misschien spreekt iemand wel vloeiend tot zeer goed Engels, Duits, Frans, Chinees en Russisch... Dan hoeft het kennen van de Nederlandse taal niet persé noodzakelijk te zijn. Gewenst/meerwaarde heeft het wel, al was het maar om bij de supermarkt, bakker en andere kassa's/balies eenvoudig Nederlands te kunnen gebruiken.