Debat over halal-woningen legt open zenuw bloot

In opinie op 29-11-2012 | 11:12

De Tweede Kamer gaat zich op verzoek van de PVV en de VVD buigen over de halalwoningen, de huizen in Amsterdam die door woningcorporatie Eigen Haard werden aangepast aan de (veronderstelde) specifieke woonwensen van moslims. Het gegeven dat hier een Kamerdiscussie over gevoerd moet worden, laat zien dat een open zenuw is geraakt. De vraag luidt: waar hebben we het eigenlijk over?

Tekst: Khalid Boutachekourt

Projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties houden sinds jaar en dag rekening met de woonwensen en behoeften van huidige en toekomstige kopers en huurders van woningen. Op basis van leefstijlen van burgers worden vragen in kaart gebracht en huizen ontworpen, zodra duidelijk is dat er een minimale afzet te verwachten is. De Nationale Woontest is juist gebaseerd op de leefstijlenbenadering (zie: denationalewoontest.nl). Een benadering die ervan uitgaat dat de wensen van mensen in de loop van hun leven veranderen en dat er nou eenmaal verschillen tussen mensen zijn.

Een halalwoning veronderstelt dat de andere miljoenen woningen haram zijn, oftewel ‘verboden’ volgens de islamitische regelgeving. Dit is flauwekul. Ook een open studio, een loft, een caravan of een tent zijn halal. Waar hebben we het dan over? Over symboolpolitiek optima forma. Deze ‘moslimwoningen’ die EigenHaard aanbiedt spelen in op de leefstijlen en woonwensen van grote groepen in de Amsterdamse samenleving. laten er in West en Nieuw West nou net grote groepen moslims wonen. In sommige wijken zelfs meer dan 70%. Als we kijken naar de economische levensduur van een huis, dan komt dit neer op ca. 40 tot 50 jaar. Als we 40 jaar vooruitkijken dan voorspel ik dat de populatie moslims in Nieuw-West gedurende deze periode meer in de buurt van de 70% dan de 7% zal zijn. Kortom, genoeg reden om rekening te houden met hun specifieke woonwensen. Door rekening te houden met hun vragen worden het woongenot, de leefbaarheid en het thuisgevoel in de wijk verhoogd. Wat is daar mis mee? En de oplossing voor een gezamenlijke antenne in plaats van met schotels bezaaide gevels, wie kan daar tegen zijn?

Overigens dient het woord moslim niet te worden vertaald naar leefstijl. Er zullen vele moslims zijn die pertinent niet in deze huizen willen wonen. Zo zijn er veel moslims die prima passen binnen andere leefstijlen, die uiteindelijk hun intrek zullen nemen in een open studio, grachtenpand, notariswoning of doorzonwoning. Sterker nog, veel moslims die in Nederland een kavel hebben gekocht en een eigen huis bouwen, kiezen voor een traditionele ‘autochtone’ bouwstijl.

De halalhuizen blijven zeker courant voor de toekomst. De tussenwanden van deze woningen hoeven geen dragende wanden te zijn, dus van een gesloten keuken is al snel een open keuken te maken. Ik durf zelfs te beweren dat er vele niet-moslims belangstelling zullen hebben voor dit type woning. Keerzijde is wel dat door het gebruik van de oneigenlijke term halalwoning en de politieke discussie die hierover is opgelaaid, er terughoudendheid zal ontstaan bij niet-moslims. En dat is nu juist wat de politiek niet wilde. Zie hier een zichzelf waarmakende voorspelling.

In de huizenmarkt is negatieve beeldvorming funest. Zodra we rond gaan bazuinen dat er een smet rust op een huizenblok, dan is het project gedoemd te mislukken. Wat we nu zien is dat er een oneigenlijke smet ontstaat. Het zou EigenHaard sieren als zij doorgaat met haar plannen en het woord halalwoning vervangt voor wat het werkelijk is: woningen die rekening houden met de woonbehoeften van een grote groep Amsterdammers met een eigen leefstijl. Daarmee bewijzen zij de Amsterdammers, Amsterdam en zichzelf een grote dienst.

Khalid Boutachekourt is directeur van Van de Bunt, adviseurs voor strategie, organisatie en management en voorzitter van Stichting Marmoucha. Dit artikel verscheen ook op zijn website en is met zijn toestemming op Republiek Allochtonië geplaatst.

Lees ook:
Misleidend jargon voor woonwensen moslims blijkt voer voor moslimbashers (Roemer van Oordt)
Een extra kraantje (Evelien van Roemburg)


Meer over corporatie EigenHaard, Halalwoning, islam, islamdebat, kamervragen, Khalid Boutachekourt, PVV.

Delen:

Reacties


carla - 02/12/2012 19:56

Het gaat er om dat als ik om aanpassingen vraag ivm mijn handicap, dat ik dan aan allerlei eisen moet voldoen, door allerlei commissies moet gaan en dan is nog de kans groot dat ik zelf een deel van de aanpassing moet betalen. Dit klopt dus niet.

Gert Jan van Reenen - 30/11/2012 12:22

De wereld staat in brand. Wat een treurigheid dat ons parlement zich voortdurend met totaal irrelevante zaken wil bezig houden. Als we dan perse de term halalwoningen willen gebruiken, stel ik voor om ook de term dommeblondjes- debat in te voeren.

Nick de Krom - 30/11/2012 00:57

Bij mijn weten heeft corporatie Eigen Haard de term halal-woning niet bedacht en/of gebruikt. Het was het Parool, die dat etiket erop geplakt heeft..... Met alle negatieve gevolgen van dien. Het is het verkapte racisme; aanzetten tot haat, onbegrip... Helaas, helaas!

Huub - 29/11/2012 13:43

Helemaal eens met Boutachekourt. Wie heeft in hemelsnaam de benaming 'halalwoning' uitgevonden? Een mislukte poging om ook eens aardig te zijn? Je kon er op wachten dat er vanaf de 'geblondeerde' en de 'golfspelers' zijde gretig gif gespuugd gaat worden. Hier in Gouda wonen hartstikke veel Moslims (lees de kranten over de 'overlast' er maar op na). Maar ik durf te wedden dat er geeneen in een, door niet Moslims bedachte, halalwoning woont. En wie z'n schoenen achter de voordeur kwijt wil - een plankje is in no time getimmerd. Als het echt moet dan hebben de Gamma en de Karwei ruime keuze in ondoorzichtige schuifdeuren, inclusief bevestigingsmateriaal. Een beetje handige doe-het-zelver (of de buurman) kan ook vast wel een extra kraantje aansluiten, zoals ook vaak gebeurt in de woningen van Indische mensen. Probleem opgelost toch? Of krijgen we straks ook Jodenwoningen met twee aparte keukens, HeiligeMariaWoningen met een devoot verlicht altaarkamertje en zwartekousenwoningen met een extra bergplaats voor de zondagse hoedjes?
En met de verschraling van de AWBZ en dezulke in het vooruitzicht krijgen we wellicht ook dementenwoningen, incontinentiewoningen en spataderwoningen?
Ik kan er alleen maar over grappen: Wat is uw adres?"
Dementendreef 17
Plaspoeperf 129A
Godsvruchtigheidsplantsoen nummero 36

Als parlementair Den Haag denkt dat ze een lekker visje hebben gevangen om tot op de graat uit te fileren, dan heb ik meer dan opgetrokken-wenkbrauwen-bedenkingen tegen onze volksvertegenwoordigers.