Debat over Marokkanenprobleem zal geen enkele oplossing brengen

In opinie door Ewoud Butter op 16-01-2013 | 12:46

Tekst: Ewoud Butter

VVD, SGP en 50Plus hebben gisteren in de Tweede Kamer steun gegeven aan de wens van de PVV gegeven om een debat te houden over het ‘Marokkanenprobleem’, waarmee voornamelijk criminaliteit en geweld door Marokkaanse jongeren worden bedoeld.

Dit debat wordt een nieuwe rituele dans en zal tot geen enkele oplossing leiden.

Eerder hadden de PVV-Kamerleden Joram van Klaveren en Geert Wilders onder andere op ThePostOnline gepleit voor een debat over het ‘Marokkanenprobleem’. De PVV vraagt sinds de dood van de grensrechter in Almere om een debat over het Marokkanenprobleem, omdat volgens deze partij de problemen met Marokkaanse jongeren onvoldoende benoemd worden. En dat maakt een correcte analyse en het werken aan oplossingen volgens de PVV'ers onmogelijk.

Ondanks de suggestie van de PVV dat het 'over een probleem gaat dat onvoldoende benoemd wordt', wordt in Nederland al sinds een Paroolpublicatie op 22 december 1988 gesproken over de oververtegenwoordiging van Marokkaanse jongeren in de criminaliteit. Sindsdien zijn er boekenkasten volgeschreven over dit probleem, zonder dat er overigens veel vooruitgang is geboekt.

De PVV  suggereert nu dat een debat wel tot oplossingen zou kunnen leiden. Of dat ook het geval zal zijn, is maar zeer de vraag.

Van de PVV hoeven we in ieder geval weinig te verwachten. De partij heeft tot op heden zelf vooral benoemd en amper werkbare oplossingen aangedragen. De partij komt in haar retoriek meestal niet verder dan 'hard aanpakken' of 'denaturaliseren en uitzetten'. In hun artikel op ThePostonline zoeken de PVV'ers, zonder enige onderbouwing, een verklaring bij de "ontwrichtende invloed van de islam". Tegelijkertijd is het beleid dat specifiek gericht was op het tegengaan van criminaliteit onder Marokkaanse en Antilliaanse jongeren door het vorige kabinet, dat gedoogd werd door de PVV, afgeschaft. De PVV wil blijkbaar liever specifiek benoemen dan specifiek oplossen.

De kans dat andere partijen met nieuwe oplossingen komen is ook klein.  Het debat zal zeer waarschijnlijk een door de burger betaalde rituele dans worden, inclusief een discussie bij Pauw en Witteman en rumoer op de sociale media. Er zal veel worden benoemd, maar niets worden opgelost. Alleen degenen die het aangenaam vinden om Marokkanen te bashen, zullen aan hun trekken komen.

Dat de VVD steun heeft gegeven aan het verzoek van de PVV om een debat te houden over het Marokkanenprobleem, is misschien niet zo verrassend. Toch kun je je afvragen hoe hol de leuze van de VVD inmiddels is geworden dat niet 'je afkomst, maar je toekomst telt'.

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië. Hij heeft een eigen blog en u kunt hem volgen op twitter: @ewoudbutter
Eerder verscheen van hem over dit onderwerp onder andere:

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 

 

 


Meer over ewoud butter, marokkanenprobleem, pvv, vvd.

Delen:

Reacties


Abdel - 18/01/2013 06:19

Imijn vrouw draagt geen hoofddoek. Daar moet e zich tegenover nederlanders nog vaker over verantwoorden... In het ideale land dat ik voor ogen heb zouden de vrouwen met hoofddoek moeten vechten voor vrouwen die er geen dragen. Samen. Ik zou moeten vechten voor jouw recht om je te uiten zoals je wil en jij voor mijn recht om volwaardig deel te kunnen nemen aan deze maatschappij... Helaas heb ik zoveel ervaringen opgedaan dat ik mij de moeite bespaar.

jvdheuvel - 17/01/2013 20:42

Nou Abdel op mijn verjaardag gaat het nooit over hoofddoekjes hoor. ;-)

Sowieso moet ik helemaal niets hebben van mensen die zeiken over hoofddoekjes.

Waar bemoeien ze zich mee? Denk ik dan.

Ik ben er van overtuigd dat de meeste autochtonen bij hoofddoekjes "who cares?" denken maar inderdaad de discussie er over is op zich al stuitend genoeg en om dáár dan ook wat over te zeggen dan moet je toch wat steviger in je schoenen staan dan de gemiddelde Nederlander.

Zelfs een door menigeen bejubeld "intellectueel" als Halsema vond het op het hoogtepunt van de kopvoddentax discussie een goed idee om eens stevig anti-hoofddoek te gaan schrijven.

Dan zakt de moed je idd in de schoenen maar echt trust me: miljoenen "Nederlanders" hebben echt geen enkel probleem met hoofddoekjes.

abdou menebhi - 17/01/2013 17:56

In plaats van voortdurend het debat aan te gaan over het 'Marokkanenprobleem' is het tijd om een nationaal debat te durven aangaan over de hetze van Wilders en zijn aanhang, tegen Marokkanen en de islam. Mensen die ideeën hebben om met ons mee te werken aan het realiseren van zo'n debat kunnen reageren op de Facebook-pagina Tegen Islamofobie En Discriminatie.

Abdou Menebhi

Abdel - 17/01/2013 15:13

Jvdheuvel... Het loopt niet... Ik word al marokkaan gezien. Nooit als abdel. Stel dat ik bij jou op een verjaardag zou komen.... Binnen tien minuten zou het over hoofddoekjes gaan. Ik heb dit probleem nooit bij mijn surinaamse, antilliaanse en molukse vrienden. Vaak genoeg geprobeerd, lukt niet. Ik zal blijven proberen....

jvdheuvel - 16/01/2013 21:51

En Abdel als je geen Nederlandse vrienden hebt: kijk nog even verder want er zijn echt volop Nederlanders die er net zo hard van gruwelen als jij.

jvdheuvel - 16/01/2013 21:49

Bij stemmingen kunnen ze alsnog even komen opdagen. Maar het debat gewoon laten wegrotten.

Abdel - 16/01/2013 20:20

Jammer maar helaas faatje, de polen heeft hij al geprobeerd met het meldpunt. Leeft niet bij het volk. Ook europa niet... Daarom vecht de held des vaderlands nu weer tegen de moslims en de marokkanen in het bijzonder....

Faatje - 16/01/2013 19:58

@jvdheuvel goed idee. Is wel een mooi statement wanneer andere partijen demonstratief wegblijven. Alleen, levert dat geen problemen op als er gestemd moet worden.
Goed stuk overigens Ewoud.
Ik vraag me af wat de volgende etnische groep zal worden die geagendeerd wordt: het polenprobleem, de Somaliërkwestie, het jodenvraagstuk (oeps, floept er opeens een Godwin uit).

Abdel - 16/01/2013 19:06

Ik ben er moe van om continue als onderdeel van een probleem te worden gezien. Heel moe. Ga ook niet eens meet in discussie. Heb ook geen nedelandse vrienden meer. Apartheid. In nederland. En angst regeert. Wilders schreeuwt en nederland volgt blind. Tegengeluid? Is er niet....

jvdheuvel - 16/01/2013 16:21

Ik vind eigenlijk dat die andere partijen gewoon weg moeten blijven. En dan zeggen "we horen het wel als jullie een oplossing voor jullie probleem hebben".