DENK doet een ‘Wildersje’

In opinie door Roemer van Oordt op 14-12-2017 | 21:21

Vanochtend dacht Geert Wilders een mooi mediamoment te creëren door zijn lijsttrekker voor de Rotterdamse gemeenraadsverkiezingen vlak tegenover moskee Essalam op Zuid te presenteren. Je hoorde de oneliners al over het Vredesplein schallen. Een echt ‘Wildersje'. Maar het liep anders. Niet de PVV-voorman, maar DENK-leider Tunahan Kuzu wist de aandacht van het NOS Journaal en andere media op te eisen.

Jacob van der Blom, directeur van moskee Essalam, had de PVV-leider en zijn beoogde lijsttrekker in de Rotterdamse raad voor vandaag uitgenodigd voor een kop koffie, mocht het regenen. Maar hij zei er in een interview met het AD wel bij:  ‘Ze staan op het Vredesplein, ik hoop dat ze dat beseffen’.

Eenzelfde uitnodiging was vorige maand uitgegaan naar Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) en zijn ‘afluisterambtenaar’ voor het beoordelen van de vrijdagpreken. De Rotterdamse moslimkoepel SPIOR twitterde: ‘Fijn dat dhr. Wilders alsnog naar de @ICCEssalam-moskee komt na afwijzing van onze uitnodiging voor het nationale islamdebat afgelopen maart’. 

Er valt wat te kiezen
Op rechts wordt het zo te zien dringen in Rotterdam. Leefbaar Rotterdam krijgt serieuze concurrentie van de PVV. De partij heeft wel de steun van Forum voor Democratie, dat eerder dit jaar samenwerking met Leefbaar aankondigde, maar hen tijdens een politieke  bijeenkomst volledig in de schaduw zette.

Aan de andere kant van het spectrum kondigde DENK vandaag aan ook aan de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen mee te gaan doen. Een beter bekeken entree hadden ze niet kunnen maken. Vlak voordat Wilders op de aangekondigde plaats aankwam, was een delegatie van DENK al gearriveerd en trok de volle aandacht van de media.

Op het moment dat Wilders bekendmaakte dat Géza Hegedüs PVV-lijsttrekker in Rotterdam wordt, was DENK met vlaggen en al voor de moskee duidelijk in beeld. Een ‘Wildersje’ van de bovenste plank. NIDA-leider Noudin El Ouali gaf aan het NOS Journaal overigens direct mee het een domme keuze van DENK te vinden om in Rotterdam te participeren, omdat daardoor ‘links’ zou versplinteren.

Dat er iets te kiezen valt in Rotterdam was direct duidelijk. Kuzu in het AD: ‘Wij verzetten ons tegen de boodschap van polarisatie en uitsluiting, niet toevallig op deze plek bij de Essalam moskee: essalam staat voor vrede.''  Hegedüs voor het NOS Journaal: ‘Dit gebouw (moskee Essalam) staat voor één ding en dat is voor de islamisering van Rotterdam en dat moet stoppen’. 

De Rotterdamse verkiezingsstrijd is begonnen. Zoveel is duidelijk. Wilders voorspelde vandaag dat het straks tijdens de verkiezingen misschien wel een zou kunnen gaan om de keuze tussen het Nederland van DENK en het Nederland van de PVV. Kuzu: ’Ja dat zou zomaar kunnen, en het Nederland van DENK staat voor verbinding en dat is denk ik veel mooier dan de boodschap van de PVV’.

Hoe je daar ook over denkt, door het gewiekste ‘Widersje’ staat de partij van Kuzu in het gevecht om media-aandacht voor het verspreiden van hun boodschap voorlopig met 1-0 voor.

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen 2018: #GR2018
 

 

 


Meer over #GR2018, denk, islamisering, jacob van der blom, kuzu, leefbaar rotterdam, moskee essalam, polarisatie, pvv, rotterdam, uitsluiting, wilders.

Delen: