Döne Fil, strijdster voor homorechten, genomineerd voor Roze Lieverdje

In opinie door Simion Blom op 29-01-2014 | 18:22

Döne Fil is één van de genomineerden voor het Roze Lieverdje, een tweejaarlijkse prijs die door GroenLinks Amsterdam wordt uitgereikt aan een Amsterdammer die zijn of haar sporen verdiend heeft in de strijd voor de lesbienne, homo, biseksueel en/of transgender-emancipatie in Amsterdam.

Döne Fil is volgens de jury genomineerd vanwege haar persoonlijke moed. Fil steekt haar nek uit voor de emancipatie van homoseksuelen in de Turkse gemeenschap, ze was mede-organisator van de Turkse boot op de Amsterdam Gay Pride Canal Parade in 2012 en steekt ook veel energie in de Dialoog over homoseksualiteit, religie, levensbeschouwing en ethiek. Ook is Döne Fil actief binnen Respect2love en bij de organisatie van feesten voor jonge lesbiennes. Als openlijk lesbische moslima is ze volgens de jury een rolmodel en geeft ze  daardoor anderen ook geweldige steun. 

De deelname van de Turkse boot aan Gay Pride  leidde tot veel ophef binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap. Veel kritiek was er op de Turks Nederlandse politici Nevin Özütok (GroenLinks) en Fatma Koser Kaya (D66) omdat zij aanwezig waren op een boot waar volgens (nationalistische) critici gespot werd met nationale en islamitische symbolen. Deze kritiek laaide dit jaar weer op toen bekend werd dat Nevin Özütok lijsttrekker van GroenLinks werd gekozen in Amsterdam-Oost. 

Andere genomineerden zijn Irene Hemelaar, Lady Galore en Wielie Elhorst.

Het is nu aan het publiek om via de website te stemmen op hun favoriete kandidaat. Op Valentijnsdag, 14 februari, wordt het Roze Lieverdje om 17.00 uur uitgereikt op 't Spui. De publieke internetstemming telt voor 50 procent mee in de definitieve uitslag. De jury, betaande uit Simion Blom, Juul van Hoof, Mathieu Heemelaar, Tania Barkhuis, Rocco Piers en Servaz van Berkum, bepaalt de andere helft. 

U kunt hier stemmen op Döne of één van de andere kandidaten. 

Lees ook over de Turkse boot:

Hoe kon ik in godsnaam die homo's steunen? (Cigdem Yüksel)

Ik heb niks tegen homo's maar... (Zihni Özdil)

Meer over homo-emancipatie hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over Döne Fil, groenlinks, homoemancipatie, homorechten, homoseksualiteit, simion blom, Turkse boot.

Delen: