Een extra kraantje

In opinie door Evelien van Roemburg op 26-11-2012 | 21:29

Iedere keer als het over moslims gaat, ziet de VVD zich genoodzaakt om een hijgerige reactie te geven. Het is sneu om ze zo te zien worstelen met hun rechtse flank. En het is ook doodzonde, want ze kunnen hun adem beter bewaren voor de echte problemen waar Amsterdam mee te maken heeft.

Dat schrijft Evelien van Roemburg over de hype van de week: de halalwoningen. Hieronder haar blog.

Halalwoningen, gebouwd met gemeenschapsgeld! Schande, schreeuwt natuurlijk de PVV; belachelijk, roept de Telegraaf; wanstaltig, vindt Geenstijl; niet blij mee, schrijft ook de Amsterdamse VVD.

Deze VVD heeft duidelijk weer alleen de kop van een krantenbericht gelezen, en zich vervolgens enorm lopen opwinden, zonder zich te verdiepen in het verhaal. En dat verhaal is als volgt:

Eigen Haard heeft een complex met huurwoningen vernieuwbouwd. Bij die verbouwing heeft de woningbouwcorporatie aan de oude bewoners gevraagd wat voor een woonwensen zij hebben. Omdat veel van de bewoners moslims waren, vonden ze een schoenenkast, een extra kraantje voor reiniging in de badkamer, en een schuifdeur tussen woonkamer en keuken wel prettig.

Dat zijn nauwelijks wereldschokkende voorstellen. Sterker nog, het zijn woonwensen die voor veel grote gezinnen, ZZP’ers of studenten juist heel aantrekkelijk zijn – zoals ook blijkt in de berichtgeving van Eigen Haard en de PS van de Week. Maar met leaders en koppen als ‘Klein Mekka in West’, ‘Moslimwoningen in Amsterdam met een apart mannenvertrek’ en ‘Halalwoningen’ zet het Parool direct de toon. Nu heb ik inmiddels geleerd dat de journalisten van de stadskrant niet zelf de titels bedenken, maar dat daar één of andere ADHD’er zit die nieuws altijd probeert op te geilen met koppen die de inhoud volstrekt niet dekken.

Dat weet de Amsterdamse VVD, want een paar weken geleden baalde ze nog zo dat het voorstel van ‘hun’ wethouder Verkeer om meer ondergrondse parkeerplekken te bouwen voor stadsbewoners in de krant kwam met de kop ‘Amsterdamse vergunninghouders moeten met hun auto naar de Ring’ ofzoiets.

Je zou verwachten dat de liberalen zich dus wat meer inlezen voordat ze een mening de deur uit slingeren. Dat deden ze echter niet, en dat is niet de eerste keer. Eerder al wees ik erop dat iedere keer als het over moslims gaat, de VVD zich genoodzaakt ziet om een hijgerige reactie te geven. Het is sneu om ze zo te zien worstelen met hun rechtse flank. En het is ook doodzonde, want ze kunnen hun adem beter bewaren voor de echte problemen waar deze stad mee te maken heeft.

 

Evelien van Roemburg promoveert op internationaal vluchtelingenrecht. Tegelijkertijd zit ze in de gemeenteraad van Amsterdam namens GroenLinks en blogt ze op onder andere joop.nl en haar eigen blog waarop dit stuk eerder verscheen. Meer van Evelien van Roemburg op Republiek Allochtonië vindt u hier.

Meer over dit onderwerp elders op het web:

Een kijkje in een halalwoning (AT5)

Petje af voor Eigen Haard (Godfried Lambriex, PvdA)

De halalhoax van het Parool (Lamyae Aharouay)

Halalwoning was verkeerde term in verder degelijke reportage (Carel Brendel)

Halal wonen in Nederland super haram (Redouan Ennahachi op WBH)

Islamologen: de halalwoning bestaat niet (Trouw)

Een eerder blog over de (hijgerige) koppenmakers van Het Parool:

Nieuws over moslims scoort altijd

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over evelien van roemburg, groenlinks, halalwoning, vvd.

Delen: