"Een moslim heeft zich te houden aan de wetten van het land waar hij woont"

In opinie door Roemer van Oordt op 12-10-2016 | 15:15

Een aantal moskeeën en imams uit de vier grote steden hebben moslims geadviseerd niet langer te trouwen voordat ze officieel bij de ambtenaar van de burgerlijke stand gehuwd zijn. Dat advies - fatwa of niet – kwam als reactie op een uitzending van het tv-programma Undercover in Nederland van SBS6, waarin was te zien dat moskee Al-Raza in Almere zou meewerken aan het afsluiten van illegale, religieuze huwelijken. Het OM doet inmiddels ‘oriënterend onderzoek’, zonder (nog) tot vervolging over te gaan.

In de verklaring stellen de imams: “Een moslim heeft zich te houden aan de wetten van het land waar hij woont. Dat geldt ook voor zaken die betrekking hebben op het huwelijk. Als de Nederlandse wet voorschrijft dat een religieuze plechtigheid pas mag plaatsvinden als het huwelijk ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand is voltrokken, dan moet de moslim zich hieraan houden.”

Als islamitische stellen in Nederland niet langs de burgerlijke stand gaan, is er sprake van een illegaal huwelijk. Vrouwen lopen dan risico ongewild in een polygaam huwelijk te belanden en kunnen daar moeilijk weer van afkomen.

De opstellers van het advies zeggen gezien en gehoord te hebben wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Ze spreken over “Vrouwen die gevangen zitten in situaties waar zij niet voor gekozen hebben. Schrijnende verhalen van mishandeling, uitbuiting en misbruik. Dit alles omdat sommige mannen Allah niet vrezen en de rechten van hun vrouwen niet respecteren. Daarom vragen wij beleefd doch dringend aan de moskeeën en imams in Nederland om geen islamitische huwelijken meer te sluiten voordat zij een document hebben gezien waaruit blijkt dat het huwelijk tussen betrokkenen geregistreerd staat bij de burgerlijke stand.“

Ook vragen de imams ‘’van de overheid om met islamitische organisaties en moslimvertegenwoordigers bij elkaar te komen om op korte termijn een oplossing te vinden voor dit probleem.” De adviserende verklaring is ondertekend door moskee As-Soennah in Den Haag, de Blauwe moskee in Amsterdam, Centrum de Middenweg en moskee Essalam in Rotterdam, moskee Omar Al Farouk in Utrecht en door de in deze moskeeën prekende imams van verschillende religieuze richting en achtergrond.

De uitzending van SBS had overigens ook nog een ander staartje. De Omar Ibn Al Khattab-moskee in Almere en het Islamitisch Centrum Imam Mallik in Leiden eisen rectificatie van programmamaker Alberto Stegeman. Zij kwamen in beeld in de uitzending, maar zeggen niets te maken te hebben met illegale huwelijken. Stegeman gaf al aan niet op rectificatie-eis in te gaan, omdat in zijn optiek uit de uitzending duidelijk genoeg bleek om welke imam en moskee het ging.

De moskee in Leiden vindt echter dat haar goede naam is aangetast. Woordvoerder Abdelhamid Bouzzit: “Wij worden dankzij het programma direct geassocieerd met het afsluiten van illegale huwelijken. Er waren voldoende manieren voor het programma om het thema inzichtelijk te maken en te bespreken zonder onze moskee hiermee te associëren. Dit heeft voor veel reacties en roering gezorgd bij de achterban”. Het centrum vindt juist het afsluiten van illegale huwelijken 'zowel wettelijk als uit islamitisch onjuist' en vindt dat deze praktijken aangepakt moeten worden. 


Bronnen: Nieuws.marokko.nlTrouw, AD en Omroep West


Update/aanvulling:

Natuurlijk is er ook verrast gereageerd en/of kritiek geuit op de adviserende verklaring over het islamitisch huwelijk van deze moskeeën en imams. Lees bijvoorbeeld het blog De Shari'ah van Allah is genoeg voor onze vrouwen! van Abdul-Jabber van de Ven op Bewustmoslim.nl.

Voor een breder perspectief, kijk naar deze uitzending van De boodschap van Islam:  'Het 'sjariahuwelijk' in perspectief - door Kamal Aboe Zaid'  


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 


Meer over abdul-jabber van de ven, burgerlijke stand, imams, islamitisch huwelijk, kamal aboe zaid, moskeeën, roemer van oordt, sbs6, vrouwenrechten.

Delen: