Eerste Black Talent Achievement Award voor Dionne Hafiez

In opinie op 03-10-2016 | 08:26

Tijdens de opening van de Black Achievers Month gisteren is aan Dionne Hafiez (Abdoelhafiezkhan) de eerste Black Talent Achievement Award uitgereikt. The Excellence Achievement Award ging naar Quinsy Gario.

Dionne is een grote drijvende kracht achter Control Alt Delete en IZI Solutions en heeft met deze organisaties onder andere met veel creativiteit en succes aandacht gevraagd voor etnisch profileren en discriminatie.

De kunstenaar Quinsy Gario is een nationale bekendheid geworden als creatieve aanjager van het debat over racisme en Zwarte Piet in het bijzonder. Quinsy stak dapper zijn nek uit; dat leverde hem veel waardering, maar ook vele doodsbedreigingen op.

Dankzij de inzet van mensen als Dionne Hafiez en Quinsy Gario is er meer aandacht is voor racisme in Nederland en wordt er steeds vaker gesproken over etnisch profileren en de aanpassing van Zwarte Piet.

De hele maand oktober staat in het teken van 'Black Achievers' tijdens de Black Achievement Month. Deze maand is een initiatief van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) dat Nederland kennis wil laten maken met de gehele (Nederlandse) ‘zwarte’ geschiedenis.

Dit gebeurt op meer dan 15 sprekende locaties in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Leerdam, waaronder het Bijlmer Parktheater, het Rijksmuseum, het Theater aan het Spui, Amsterdam Museum en de VU.Het geheel wordt feestelijk afgesloten op 31 oktober in het Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Naast de geschiedenis over de slavenhandel, slavernij en de nalatenschap ervan zijn er diverse historische verhalen en gebeurtenissen van voor en na de slavernij die NiNsee met dit unieke event zichtbaar wil maken. Het NiNsee vindt het inzoomen op de kracht en rijkdom van culturele diversiteit een belangrijk aspect van het veranderen hoe wij over elkaar denken in de samenleving. Met de Black Achievement Month wordt niet alleen gekeken naar het verleden, maar ook naar het heden en de toekomst.

Het programma van de Black Achievement Month bestaat uit meer dan twintig verschillende evenementen. Zo gaan bedrijven het gesprek aan met de nieuwe generatie Afro-Caribisch talent tijdens het netwerk event Dutch Caribbean Connect en organiseert Rialto een speciaal filmprogramma over regisseur Felix de Rooy; een sleutelfiguur voor de ‘zwarte film’ in Nederland. Er is een uitvoering van de succesvolle West-Afrikaanse dansvoorstelling Obia door Untold in de Stadsschouwburg, er zijn speciale evenementen voor jongeren en vrouwen en er komen belangrijke sprekers zoals Steve McQueen, regisseur van de internationaal gelauwerde en drievoudig Oscarwinnende film 12 years a slave, die tijdens de opening op 2 oktober wordt geinterviewd door Shay Kreuger.

Meer hier.

Het hele programma vindt u hier

Meer over etnisch profileren hier

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen. Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. .

 

 


Meer over Black Achievement Month, control alt delete, Dionne Abdoelhafiezkhan, dionne hafiez, Ninsee.

Delen:

Reacties


Abus - 03/10/2016 12:50

@Freddy het lijkt of je racisme wil goedpraten omdat niet alle nieuwkomers zich aan de wet houden. Dat is een drogreden. Iedereen moet zich aan de wet houden, nieuwkomers en oorspronkelijke inwoners.
Discriminatie en racisme is volgens onze wet niet toegestaan. Ieder die de wet overtreedt dient hiervoor aangepakt te worden. Mensen als dionne en quinsy hebben racisme geagendeerd. Waarvoor hulde.

De Graeve Freddy - 03/10/2016 11:30

Racisme is o.a. een gebrek om de ander te erkennen als een medeburger. Medeburgers zijn mensen die elkaar respecteren en elkaars levensgebruiken accepteren binnen een bepaald gebied(land). De vraag die men zich hier moet stellen is of beide partijen: de autochtoon en de nieuwkomer zich daar aan houden? Accepteren de nieuwkomers alle wetten en gebruiken van de westerse gemeenschap? Als iedereen de gaande wetten en gebruiken van het land waar ze zich bevinden, accepteren en uitvoeren, zouden er veel minder racistische problemen bestaan.