Eigen Volk Eerst

In opinie door Amelie Mangelschots op 07-01-2016 | 08:33

Tekst: Amelie Mangelschots

Ik wil het eens ergens over hebben, zo in de nasleep van een hoop gedonder met seksueel geweld in Keulen rond de jaarwisseling. Gelukkig 2016, trouwens. Als nieuwjaarsbrief wil ik eens neuzelen over hoe we misschien beter onze eigen mensen prioriteit geven boven vluchtelingen en ander volk van andere culturen dan ons prachtig Europees exemplaar. Over hoe we misschien beter onze eigen verlichte waarden verdedigen in plaats van ons in te laten met verachtelijke externe noties over vrouwenrechten en seksueel geweld.

Er was eens wereldvrouwendag in 2015, en er was niet zo lang daarna #wijoverdrijvenniet, waar vrouwen massaal eventjes Twitter, Facebook en een waaier persoonlijke blogs volspuugden met getuigenissen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de openbare sfeer. Er was in Nederland ook minder lang geleden #zeghet, wat hetzelfde deed met een breder spectrum seksueel geweld. Er kwam Wij Spreken voor Onszelf, van Liesbeth Kennes, die het woord geeft aan slachtoffers van seksueel geweld in analogie met het Amerikaanse Project Unbreakable. Er werden boeken geschreven over seksisme, doe maar op. Wat mij opviel in al die uitbarstinkjes van sociale beweging: ze gingen niet specifiek over allochtonen, en ze kregen ondanks meer dan verwacht positieve reactie, ook veel tegenwind en nogal magere, zo niet geen, uitzonderlijke beleidsmatige navolging.

Anders lijkt dat nu te gaan met Keulen. Ongezien was het, tientallen vrouwen die in een mensenmassa van duizenden door groepjes van tientallen daders werden bestolen, aangevallen, aangerand en verkracht. Naast een staaltje wansmakelijk foutieve attributie van verantwoordelijkheid voor zulk geweld met een gedragscode voor vrouwen om het te vermijden of voorkomen, struikelt de Duitse politiek wonderbaarlijk genoeg over hun eigen veters in een holletje hard op te treden, moet de politie zich verantwoorden voor hoe ze deze incidenten in hemelsnaam niet hebben opgemerkt, roept men om sensibilisering en preventie bij migranten, vluchtelingen, potentiële daders van “andere” culturen, en wordt er een beetje paniekerig in het rond geschreeuwd over de verloedering van onze Verlichte Waarden en de slinkende veiligheid van “onze” vrouwen.

Ik vraag mij iets af.

Ik vraag mij af waarom 100 verkrachtingen per dag in dit kleine speldenkopje op de wereldkaart niet dezelfde hoeveelheid verontwaardiging oproept. Ik vraag mij af waarom, terwijl we weten dat de overgrote meerderheid seksueel grensoverschrijdend gedrag gepleegd wordt door bekenden, vrienden, buren, partners, ouders, nonkels, bazen, leraren, hulpverleners, collega’s,… de Belgische politiek en de gemiddelde bevolking nog nooit serieus en massaal op het idee kwam jongens en mannen actief te sensibiliseren en hier in de voornaamste potentiële-daderspopulatie aan preventie te doen.

Ik vraag mij af waarom de reacties van vaak blank, Vlaams eigen volk op de serie verkrachtingen in het Gentse Citadelpark overliepen van stellingen over hoe de meisjes in kwestie maar niet in hun eentje daar moesten lopen ‘s nachts, of zich wat zedelijker moesten kleden. Ik vraag mij af waarom ik van blank, Vlaams eigen volk te horen moet krijgen dat ik spijt hebben van een one night stand niet moet afdoen als verkrachting, wanneer ik beschrijf hoe iemand zonder aanleiding mijn douche binnendrong, naar me stond te staren, zich uitkleedde en mijn lijf centimeter per centimeter kwam betasten terwijl ik verstijfd van angst niet wist te reageren. Ik vraag mij af waarom mensen in mijn eigen omgeving mij zeggen dat ik mij er maar over moet zetten en me niet moet aanstellen als ik begin over de zoveelste avond op café waar blank, Vlaams eigen volk mij een slet noemde, mij ongevraagd in de borsten kneep, mij achtervolgde naar de wc. Ik vraag mij af waarom ik tientallen vrouwen in mijn omgeving ken die werden aangerand of verkracht door een bekende en mij huilend komen vertellen dat hun eigen blanke, Vlaamse vrienden hen zeiden dat ze logen, overdreven, zich aanstelden toen ze over hun ervaring vertelden. Ik vraag mij af waarom we, blank, Vlaams volk nog moeten discussiëren over of ongewenste seksueel getinte opmerkingen en mopjes op de werkvloer nu echt fout zijn, of gewoon een grapje waar vrouwen maar tegen moeten kunnen. Ik vraag mij af waarom er nog opiniestukken verschenen over heimwee naar tijden waarin dat allemaal nog niet zo erg was en of we al niet meer mogen lachen toen Peter Sagan pardoes een bloemenmeisje in de billen kneep. Ik vraag mij af waarom ik met #wijoverdrijvenniet nog idiote tweets moest zien passeren van mensen die vonden dat we nergens tegen kunnen, dat we dingen verzonnen, dat we een stelletje kutfeministen waren die niet snapten hoe goed we het in België toch hebben. Ik vraag mij af waarom burgemeesters de nood voelen zonder aanleiding mannelijke vluchtelingen te waarschuwen “onze” vrouwen en meisjes niet lastig te vallen op een Sinterklaasfeest, terwijl nog nooit een politicus het in zijn kop gehaald heeft jongens en mannen in het algemeen te waarschuwen niet aan de tieten van meisjes op café te zitten, zomaar, terwijl ik na 28 jaar toch wel ettelijke tientallen, als het er geen honderden zijn, incidenten kan opnoemen waar dat gebeurde met blanke, Vlaamse jongens en mannen. Die vonden dat grappig en oké. Ik moest daar maar niet zitten drinken. In een kort kleedje. Zonder lief. Zo erg is dat niet, en dat vond ook altijd de rest van de wereld, vooral andere blanke, Vlaamse mannen, dan.

Ik zie opeens dat het grote, brede maatschappelijke draagvlak tegen seksueel geweld er alleen maar komt als we met het vingertje naar een Ander kunnen wijzen dan onze eigen blanke, Vlaamse kerels. Elke allochtoon is opeens een onaangepaste barbaar. Wee de dreiging voor onze waarden. Elke miserabele zeikerd die mij ooit zei dat vrouwen misschien ook niet alleen op straat moeten wandelen en misschien moeten nadenken voor ze uitdagend gekleed op straat gaan, heb ik evenzeer horen roepen en tieren dat bijvoorbeeld moslimmannen moeten leren dat dit een vrij land is en “onze” vrouwen mogen doen en laten wat ze willen en ze hen daarvoor niet mogen lastig vallen. Gij, gij blanke, Vlaamse hypocriet.

Maar bon, back to business. We moeten dus vluchtelingen en mensen van andere origine in het algemeen, even een cursusje geven om te voorkomen dat ze vrouwen lastig vallen. Ik stel u zeer serieus de vraag, ook u, gemiddelde politicus, opvoeder, leraar, beleidsmaker, person in power, en doodgewone blanke, Vlaamse gast die zich graag ophoudt in de reacties van HLN en menig Twitterfeed: leg mij uit hoe wij allochtonen moeten leren hoe wij hier met vrouwen omgaan, dat seksueel geweld tegen vrouwen niet ok is, dat zij even veel waard zijn, dat kleding, alleen zijn, het tijdstip van de nacht waarop ik mij buiten waag, single zijn, alcohol,… GEEN toestemming geven ons seksueel te benaderen, als onze Eigen Europese Verlichte Waarden dat blijkbaar niet inhouden. Hoe moet je een vluchteling gaan wijsmaken dat je een vrouw in een minirokje om 2 uur ‘s nachts op de Leuvense Oude Markt niet in haar kruis mag grabbelen of uitkakken voor hoer, wanneer blanke, Vlaamse mannen dat ook doen, daar vaak mee wegkomen, en de verantwoordelijkheid voor zijn gedrag dan door andere blanke Vlamingen vaak bij de vrouw in kwestie wordt gelegd?

Eigen volk eerst, denk ik. We kunnen misschien beginnen met die Verlichte Waarden waar we zo graag naar wijzen telkens we een excuus vinden een beetje generaliserend te doen over iedereen die niet tot onze in-group behoort, ook effectief zelf toe te passen en bij ons “eigen” volk af te dwingen. We kunnen misschien beginnen met wat hoogstnodige blijvende outrage, die even veel politieke actie tot gevolg heeft als de recente gebeurtenissen in Keulen, over de dagelijks honderd verkrachtingen en veel meer gevallen van seksuele intimidatie in ons land, meestal door bekenden binnen onze eigen blanke, Vlaamse kring. We kunnen misschien eerst even hard vingertje wijzen naar de daders wanneer die blank zijn, als we doen wanneer het een “Ander” betreft. Doe ondertussen ook een beetje consequent. Als je op basis van allochtone daders, want natuurlijk zijn die er, een volledige bevolkingsgroep over dezelfde kam wil scheren, moet je dat ook maar doen wanneer een dader een ehr… “inheems” profiel heeft. Ik ben al honderd keer aangerand, bepoteld, verkracht, uitgescholden,… door een blanke, autochtone Belg. Waar blijft de stelling dat alle blanke, autochtone Belgen een gevaar zijn voor vrouwenrechten en de veiligheid van onze vrouwen en meisjes? Ik wacht.

Ik ben eens curieus welk belangrijk individu hier met mij eens over rond de tafel wil gaan zitten. Mijn verwachting is helaas dat ook dit straks weer een stille dood sterft.

Amelie Mangelschots schrijft over feminisme en vele andere zaken en is hoofdredactie van het weblog echt Volk waarop dit blog eerder verscheen. In overleg met de auteur is het ook op Republiek Allochtonië geplaatst.

Meer over vrouwenemancipatie op Republiek Allochtonië hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over Amelie Mangelschots, feminisme, seksisme, seksueel geweld, vrouwenemancipatie, vrouwenrechten.

Delen:

Reacties


John Dubbelboer - 16/01/2016 09:14

Wij zijn nu twee weken verder en nog steeds is er veel onduidelijk in Keulen. Het ziet er wel naar uit dat de gebeurtenisen in Europese steden gecoördineerd werden. Het zou gaan om zogenaamde Antänzer, roversbenden die al jaren in Keulen opereren. Als deze theorie klopt dan blijft er een opmerkelijke kruitdamp over Keulen hangen. Wat hebben we niet het vuur uit onze sloffen gelopen om te stellen dat de vluchtelingenstroom Europa zou ontwrichten. Ook hebben we de blanke man flink over de kling gejaagd. En natuurlijk hebben we ook vurig onze eigen groep verdedigd als Moslims in Europa. Een “nestbevuiler” heeft de islamitische cultuur ook vernietigende slagen toegebracht overigens.
Nogmaals veel is nog onduidelijk maar volgens de berichten gebruikten de roversbenden aanranding van meisjes als “voorwerk” voor een beroving.. De slachtoffers waren meestal direct bereid om alles af te geven. De enkele verkrachting die op Oud en Nieuw plaatsvond zou dan meer een bedrijfsongelukje zijn geweest. Duitsland heeft een probleem met Marokkaanse en Algerijnse jongens die naar Europa trekken en levan wie de familie verwacht dat er een geldstroom op gang gaat komen maar er is geen geld. Wel als er een meisje is beroofd die in een aanrandingsstuip alles heeft afgegeven.
En dus blanke Vlaming, een schoft bent ge wel maar over de bank genomen heb je toch goed je best gedaan. Zestig jaar geleden was het ook in Europa zo dat de openbare ruimte niet voor vrouwen bestemd was. Dolle Mina heeft de blanke mannen een traject laten doorlopen van disciplinering. Een vrouw die nu met de laatste trein van het station naar huis loopt roept niet bij iedere man de reflex op om haar te bespringen maar deze vrouw moet wel op haar hoede zijn. Het werk is dus niet af. De disciplinering moet doorgaan. Dat feit kan je boos maken maar je kunt ook aanmoedigen. Mangelschots was boos maar het ontroerde niet. Selma Leydesdorff, de oprichtster van Dolle Mina, was ook boos en dat ontroerde wel.. Ze wil die jongens hier gewoon niet hebben. En dat is voor iedereen beter. Voor de meisjes van wie sommigen getraumatiseerd thuis zitten, voor de legale migranten die in meerderheid zo hun best doen om hun draai te vinden in Europa en voor blanke mannen die ook gewoon hun best doen.
Worden ze uitgewezen deze Antänzende boefjes?
Ho ho, niet te snel want Keulen is ook een beetje Rotherham geweest. Toedekken en wegkijken als het om Moslims gaat. De tweede plaats die Zweden inneemt als verkrachtersnatie is ook Rotherham. Noord-Europa verschilt nu eenmaal van Zuid Europa dat uitkijkt over de Middellandse Zee. En bovendien valt in Duitsland vrijwel alles te verklaren vanuit de Holocaust. Wie weet hoezeer de Duitsers in hun maag zitten met neonazi’s, weet dat de worsteling met het meest passende antwoord op racisme voorlopig nog wel even zal aanhouden. Ironisch genoeg verhinderen deze neonazi’s tamelijk effectief juist die maatregelen te nemen die voor jonge meisjes en tweede- en derdegeneratie migranten heilzaam zouden zijn.

Andere - 14/01/2016 02:04

Tsja Amelie.

Toch nog maar even een bericht.
Faatje vraagt in welke Arabische landen ik ben geweest.
Nou, ik was in Egypte.
Dat was hemeltergend.
Als mannelijke toerist had ik geen last.
Maar dat 99 %!!! van de vrouwen daar ervaring schijnt te hebben met intimidatie, dat vind ik nog al wat.
Dat is dan niet allemaal een geval van aanranding, maar dan toch wel wel met
opdringing of verbaal geweld.
Ze reageren hun frustratie af op de zwakkere partij.
Houd alsjeblieft op met het bagatelliseren.
Of heb je soms niet veel op met vrouwenrechten?
Ik heb een dochter van 7 en ik ben bevreesd.
mag ik?

Andere.

Janfrans Zuidema - 09/01/2016 03:21

Geweldig genuanceerd verhaal dat in feite stelt dat allochtonen ook vervelend zijn t.o.v. autochtonen... ;)


John Dubbelboer - 08/01/2016 21:34

Angelie Mangelschots had nooit het enstige probleem van Vlaamse verkrachtingen mogen koppelen aan Keulen. Over de werkelijke toedracht in Keulen is nog steeds weinig bekend. Er is wel gigantische hysterie en er zijn allerlei duidingen. De Duitse feministe Alice Schwarzer heeft in de 1000 jongemannen, verzameld rond de Dom in Keulen, een poging gezien om de openbare ruimte te beheersen, een vorm van oorlog. De mannen van "Noord-Afrikaanse "herkomst sloten de jonge meisjes methodisch in Bij oorlog zien we helaas soms dat meisjes van de "ander" worden gegrepen. In het Italiaans is zelfs een nieuw woord ontstaan na de massale verkrachting van Italiaanse vrouwen door Marokkaanse soldaten: marocchiate. Het is niet alleen een oorlogsmisdaad, het is ongekende vernedering. Het "frame" zou dus "oorlog" zijn.
We hebben het ooggetuigeverslag in Trouw van de Saoedische Alaa, asielzoekster in Duitsland, en die stelt dat jongemannen in Keulen, Hamburg en Stuttgard met hun hoofd nog in hun thuislanden verkeren en er geen moment rekening mee houden dat ze aangesproken zullen worden op hun gedrag omdat dat ginds ook niet gebeurt. Sterker nog, de aangerande vrouwen zijn hoer en dus per definitie ongeloofwaardig. Het frame is hier de thuiscultuur.
Oh, we vergeten bijna onze eigen Geert. De jongemannen zouden "testosteronbommen" zijn. Het frame is nu onbeheersbare geilheid.
Heel interessant allemaal.
Minstens zo interessant is de vraag waarom de Duitse overheid faalde om de openbare orde te handhaven. Islamitische organisaties stellen dit aan de orde en waarschijnlijk zal dit de grote terechte vraag worden.
We maken de balans op. Veel is onduidelijk, er zijn veel belangwekkende pogingen tot duiding.
Nu even rust, zou ik zeggen en alles reconstrueren.
Maar nee, we hebben buiten de waard gerekend van Mangelschots.Er is immers ook het probleem van de verkrachtingen in een "speldeprikje" op deze wereld, begaan door blanke Vlamingen.
Ja heel graag meer aandacht voor deze blanke schoften maar de connectie met Keulen is ontijdig en riskant. Waarom zoveel aandacht als het gaat om "Arabisch uitziende" mannen, denkt Mangelschots. Terwijl ik een vergeten verhaal kan vertellen. Anderen denken: wat goed dat we bij dit voor "Arabisch uitziende" jongemannen zo pijnlijke verhaal, naar anderen kunnen wijzen. Een schreeuw om recht voor de één en goedkope "feel good" voor de ander.
Veel beter om even rustig af te wachten wat het onderzoek in Keulen verder brengt en jezelf tot zolang te beheersen.renzo - 08/01/2016 14:47

wat een onnozele redenering. Juist omdat sommige Westerse mannen niet van vrouwen af kunnen blijven, moet je niey nog meer mensen binnenhalen uit een cultuur die walgelijk is voor vrouwen. Is mevrouw wel eens naar egypte geweest , alleen over straat? dan ben je loslopend wild en word je verkracht. TOTAAL Anders dan vlaanderen.
Echt, ik snap dit soort stukken niet.

Hoeveel joden, vrouwen, en homo's willen we nog offeren op het altaar van de multicultuur?

Want die groepen zijn doelwitten. En ja niet iedere arabier. Maar wel een percentage, en dat kan alles verspesten

Kortom: hoeveel joden wilt u nog bedreigd en bewaakt zien, stedelijke gebieden niet geschikt voor homo's om te wandelen en gebieden waar vrouwen niet alleen over straat kunnen?

Het is altijd goed kritisch naar je eigen cultuur te kijken. de rape culture is in arabische landen extreem, vooral richting blanke vrouwen (heeee racisme!!!!! van hen ! jawel)

dus hoe vaak wil je verkracht worden? Dat is mijn vraag. Want met voortgaande immigratie krijg je meer verkrachtingen. Wat wil je? Ik wil aantallen extra verkrachtingen die jullie acceptabel vinden...

Pim Smit - 08/01/2016 11:14

Lees voor Vlaams Nederlands. Dan scheelt dat in het overschrijven.

Erik de Ruijter - 08/01/2016 01:51

Prima stuk.
Helemaal raak.

Faatje - 08/01/2016 01:25

@amelie wat een goed en genuanceerd stuk, dankje
@andere in welke arabische landen ben Jij geweest? Ik ben in de meeste landen geweest en heb zelden iemand gesproken die aanranding of verkrachting normaal vond. Er is wel een hoop aan de positie vd vrouw te verbetereen

Andere - 08/01/2016 00:00

Die speldenknop gaat niet meer op inmiddels.
Stuttgart, Hamburg, Zurich, Finland.

Andere - 07/01/2016 23:39

Hee gekkie,
Leidt het gebeuren nu niet af naar ons dit gebeuren? Je hebt gelijk.
Ook autochtonen moeten met hun handen afblijven van vrouwen.
Die hele macho-cultuur moet om.
Maar dit is een andere dimensie.
In het westen zijn we het er over eens dat het onacceptabel is.
In de Arabische wereld is dat niet zo.
Daar zijn vrouwen ondergeschikt aan de zogenaamde ' mannen'.
Daar is een vrouw minder.
Een westerse vrouw is helemaal vogelvrij.
En dat in de naam van hun religie de Islam.
Dus is het niet eens strafbaar. Het is een cultureel probleem. Islam staat voor een mannencultuur. Dat is het verschil.


Amelie Mangelschots - 07/01/2016 12:49

Bedankt voor het delen! Stemt me weer een beetje hoopvol :-).