Eis anti-racisme comité: Sinterklaasoptocht moet dit jaar zonder Zwarte Piet

In opinie op 16-02-2014 | 21:59

Het comité 21 maart, een samenwerkingsverband van verschillende maatschappelijke organisaties, organiseert dit jaar op 22 maart een anti-racisme demonstratie op het Amsterdamse Museumplein. De organisaties die in het comité verenigd zijn hebben een manifest opgesteld waarin vijf eisen worden gesteld, waaronder de eis dat er in de Sinterklaasoptocht dit jaar geen Zwarte Pieten mogen meelopen.

Het gaat om de volgende vijf eisen:

  1. Er moet een actiecampagne komen die discriminatie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt tegengaat. Bedrijven die discrimineren moeten worden beboet.
  2. Alle discriminatiegronden moeten even serieus worden genomen. Naast homofobie, racisme en antisemitisme moet ook de islamofobie in Nederland in kaart worden gebracht en actief bestreden worden.
  3. Er moet een onafhankelijk vervolgonderzoek komen op het rapport van Amnesty International over de politie. Etnisch profileren moet stoppen.
  4. Dit kabinet moet de uitspraak van het Europees Comite voor Sociale Rechten opvolgen: alle vluchtelingen hebben recht op voedsel, onderdak en kleding. Geen vluchteling op straat of in de cel, laten we de mensenrechten weer respecteren!
  5. De Sinterklaasoptocht moet dit jaar Zwarte Piet vrij worden. In het onderwijs moet er meer aandacht komen voor het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden.

Volgens het Comite 21 maart heeft Nederland een racismeprobleem. Het Comité verwijst daarbij naar de  Zwarte Piet Niet beweging, de Nationale Ombudsman en Amnesty International. Het Comité schrijft verder:

"Racisme is geinstititutionaliseerd en voor veel Nederlanders een dagelijkse ervaring. Het aantal racistische incidenten is het afgelopen jaar gestegen. Dit kabinet wil Antilliaanse Nederlanders zelfs apart registreren. Om de aandacht af te leiden van echte problemen gebruiken media en politici moslims, vluchtelingen en Polen als zondebok. De regering lapt hierbij alle internationale afspraken aan haar laars. Deze trend beperkt zich niet tot Nederland. Door heel Europa zijn deze ideeën in opkomst. Wilders bundelt op Europees niveau zijn krachten met andere extreemrechtse en zelfs fascistische partijen.
Solidariteit tussen verschillende bevolkingsgroepen is nodig om deze gevaarlijke tendens te keren."

Het Comité 21 maart is vernoemd naar de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie die ieder jaar op of rond 21 maart wordt gehouden. De dag is door de Verenigde Naties ingesteld naar aanleiding van het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika op 21 maart 1960, waarbij de politie het vuur opende op een groep mensen die demonstreerde tegen de apartheid. In heel Nederland vinden ieder jaar rond 21 maart bijeenkomsten plaats. De demonstratie op 22 maart begint om 13 uur. 

Tot de organisaties die zich bij het (voornamelijk Amsterdamse) Comité 21 maart hebben aangesloten behoren o.a.: Keti Koti, Htib, Emcemo, Transnational Migrant Forum, Platform Stop racisme en Uitsluiting, Landelijk Beraad Marokkanen (LBM), Aknarij, Roet in het Eten, New Urban Collective, Slavery-on-line, Instititute for International Scientific Research, Collectief tegen islamofobie, FNV Finance, Filipino Migrant Workers en Internationale Socialisten. 

Het Comité organiseert op 19 februari om 19.30 uur een mobilisatiebijeenkomst bij de HTIB. Meer informatie via: comite21maart@gmail.com

 Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 


Meer over 21 maart, anti-racisme, discriminatie, racisme.

Delen:

Reacties


Bert - 16/12/2017 01:53

Het waandenkbeeld dat Zwarte Piet een karikatuur is van een zwarte slaaf komt voort uit de foute veronderstelling dat Jan Schenkman in 1850 de figuur Zwarte Piet heeft verzonnen en wordt gevoed door de nog niet zo heel lang geleden ontstane volkslegenden over het vrijkopen van slaven door Sint Nicolaas.
Op https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/ wordt aangetoond dat Zwarte Piet ouder is dan het boek van Jan Schenkman en wordt uitgelegd waarom Schenkman de keuze heeft gemaakt om Zwarte Piet te veranderen in de huidige menselijke gestalte. In het artikel wordt bovendien de herkomst van Zwarte Piet en de betekenis van zijn zwarte kleur verklaard.

Ton Boer - 29/08/2015 14:39

Mijnheer mennebhi en U zijn tegen zwarte piet. Ik vierde 70 jaar geleden al zwarte piet en mijn kleinkinderen nu ook met plezier. Ik heb zelfs een gekleurd kleinkind. U bent vrijwillig in Nederland. Als U het hier niet o.k. vindt mag U terug van waar U komt en laat ons svp met rust.

Te mooi om te plaatsen - 11/02/2015 21:14

Beste mensen van het anti pieten coalitie mijn schoonzus komt uit Mozambique en vind het bij de traditie horen en het is veel langer door Portugal uitgebuit geworden. Daarnaast denk maar eens aan liedje zo zwart als roet want pen tekeningen duiden dit aan dat ze blank zijn en deze kleur krijgen door de schoorsteen is de link met slavernij niet te leggen. Daarnaast kunnen mensen met blonde haren bruine en blauwe ogen tegen de brunette mensen beginnen aangezien ze slaaf zijn gemaakt door de romeinen en de tanden werden uitgetrokken aangezien een Gallische en Germaanse slaaf geen tanden nodig had volgens de Romeinen en daarbij kunnen roodharige mensen ook nog een keer in opspraak komen aangezien ze op brute wijze werden vermoord en slavernij kwam nog in de middeleeuwen voor. Daarbij wel eens nagedacht over Patroeska's genaamd vrouwen die door mensenhandel tot erotische slaaf worden gemaakt in bordelen en alle ongeveer 70000 slaven die in Europa in 2015 leven deze mensen worden nu nog steeds als slaven behandeld en welk uiterlijk hebben deze mensen die in oostelijk Europa wonen? Precies!

Vereniging Real Indian Nation - 15/01/2015 01:11

Wat ik helaas erg jammer en beschamend vind van alle organisaties over racisme, dat zij mij erg teleur gesteld hebben.

Ze durven zelfs niet eens te reageren als ze een mail van mij ontvangen.
Dat zet zich in tegen racisten.....BESCHAMEND.

Waar waren jullie in 2012 toen Joan Franka met haar Indianentooi de Native Americans beledigde met haar racisme tegen over alle inheemse bevolkingsgroeperingen?
Of er geen Indianen in Nederland wonen???? zij lieten tenminste wel hun stem horen.
Wij van de vereniging Real Indian Nation lieten onze stem horen, en dat werd in de media breed uitgedrukt dat wij Joan Franka bedreigd hadden.
Wat totaal niet waar was.
De media verdraaide mijn woorden en vervolgens werd ik monddood gemaakt, terwijl Joan Franka de ene na de andere leugens over haar Tooi verspreide.
Dit is vergelijkbaar in de 18e eeuw toen kranten bol geschreven waren met leugens over de wilde scalpenjagers die Indianen genoemd werden in de toen nieuwe wereld.
Terwijl het de blanken zelf waren die grof verdiende aan Indiaanse scalpen.
Je had Beverhuiden, Bizonhuiden, Berenhuiden en Roodhuiden (Roodhuid is een andere benaming voor Indiaanse scalp).

Daarom vraag ik: “Waar waren jullie?

Waarom lig er niemand wakker van het racisme tegenover Indianen?
Een ver van mijn bed show soms?

Joan Franka is één van de voorbeelden als het gaat om racisme.
Heel Nederland stond in 2012 op zijn kop toen onze vereniging Real Indian Nation kenbaar maakte dat Joan Franka met haar Indianentooi de Native Americans beledigde.
Omdat een Indianentooi een heilig voorwerp is.

Doodsbedreigingen tot zelfs lichamelijk geweld werd ons toebedeeld aan ons adres door notabene Nederlanders.
Terwijl wij als doelstelling staan voor de belangen van de Native Americans.
Waarin wij fungeren als bron van bewustwording, en om ogen te openen.
Nederland stelde zich in 2012 op als een waar racistisch land met hun z.g.n. normen en waarden en het respect hebben voor elkaar, ongeacht ras en of huidskleur.
Om samen eensgezind op te komen voor zinloos geweld, maar owee als het gaat om de Native Americans is Nederland ver te zoeken.
Dan blijken alle normen en waarden, het respect hebben voor elkaar en het eensgezind zijn voor zinloos geweld van de aardbodem verdwenen te zijn.
Waar in 2012 geen enkel Native American zich nog veilig voelde in dit kleine kikker landje als het ging om hun culturele erfgoed.

Laten we niet vergeten dat dezelfde Europese bezetters, die witte mannen met hun wapens en hun zucht naar goud, de nieuwe wereld hebben veroverd met bedrog, leugens en genocide van de oorspronkelijke bewoners van een land dat nu Amerika heet.

Het wordt onderhand wel eens tijd om de bakens te gaan verzetten en op te houden met die eeuwig durende blanke koloniale hebzucht.

M.v.g,

Vereniging real Indian Nation.

Paul (Piet Stefano) - 30/11/2014 08:17

Zo'n zinloze discussie. Dit wakkert juist antipatie op, en met een beetje pech volgt op antipatie haat en discriminafie! Laat ons met rust in ons EIGEN land!

pedro - 19/11/2014 13:46

Lekker simnpel houden. Definitie racisme: alles wat ons verdeeld op basis van ras. Zwarte piet is niet beperkt tot één ras. Zwarte piet is daarom niet racistisch. KLAAR. Als men zwarte piet als racistisch ervaren, dan hebben ze het fout, en hebben ze ook pech, want als we beginnen met 'dingen' afschaffen omdat sommigen er een verkeerde interpretatie aan geven, dan kunnen we dag zeggen tegen ons vrijheid.

Geert - 25/10/2014 00:45

Beste, ik vind het een schande van jullie comité. Ik speel al 15 jaar zwarte piet en in eens zou dit niet meer mogen. Men heeft mij gekozen destijds omdat ik van Afrikaanse afkomst ben en daardoor een zwarte huidskleur heb. Ik zou mij door jullie ineens moeten wit schilderen en mijn ras verloochenen. Waarom mag iemand met een zwarte huidskleur geen zwarte piet niet meer zijn? Waarom beweren jullie anti racisten te zijn maar door dit toedoen doen jullie deftig mee aan discriminatie? Racisme is strafbaar, maar weten jullie eigenlijk dat discriminatie evenveel strafbaar is. Ik vertik het om mijn natuurlijke huidskleur wit te schilderen voor een stelletje ongeregelde disciminanten. Ik wil mij NOOIT in zulk lelijk wit schilderen zoals jullie bleekscheten. Nooit jamais de ma vie (nooit van mijn leven). Jullie horen allemaal thuis in de gevangennis.

trek een rechte lijn ... - 23/10/2014 01:35

Beste allemaal. Wat betreft de kleur van de pieten ... Normaal is piet wit, maar door het kruipen door de schouw is deze piet zwart geworden. Je kunt toch niet verlangen dat de Sint door de schoorsteen kruipt ?
Enfin, ik kan goed begrijpen dat bepaalde mensen (muggenzeikers) hier racisme kunnen in zoeken. Wel, ik zeg maar één ding. Schaf dan gewoon de zwarte piet af ..., maar, dan moet je in feite nog een stap verder durven gaan. Welke oude man, zoals de Sint, en dat is hij toch, een oude man, hij draagt een baard tot op zijn buik en loopt met een stok ..., om verder te gaan, welke oude man, die dan notabene nog een rok draagt, neemt kleine kinderen op de schoot ??? Dan moeten we in feite ook durven zeggen dat de goede lieve Sint een uitbeelding is van een oude, voze, stinkende pedofiel. Wel, ik hou het kort, schaf de zwarte piet af, maar schaf dan ook tevens de Sint af. Men mag geen tekenen geven van racisme, dat is waar, maar ik vind dat men geen tekenen mag geven dat men pedofilie goedkeurt ....

anette - 02/07/2014 19:05

Naast dat zwarte piet stigmatiseerde werkt, kwetsend is en racistisch, is het sinterklaasfeest:

Een feestplaats en vrijplaats voor pedofielen
Voor kinderen verwarrend want ze krijgen beling van een oude vieze man als ze lief zijn en mogen opeens snoepjes aannemen van vreemden .

Ook is het sinterklaas feest discriminerend voor vrouwen, want in de hele organisatie telt een vrouw duidelijk niet mee.

Alternatief voor zwarte piet en sinterklaas:
Een oude koning of koningin die de plaats inneemt van sinterklaas.

Oranje Spietjes...die met oranje pruik en toeter hun lol op kunnen ook buiten het voetbal om.

Het is dan gelijk een mooie dag waarop onze koning de mensen met kinderen extraatje kan betalen waarmee de ouders kadootjes kunnen kopen voor hun kinderen.
d.marengo - 26/03/2014 21:07

Piet kan niet meer het is racisme en als je in je hart kijkt weet je dat ook

tim - 22/02/2014 02:22

Ik ben het eens met al deze punten van de organisatie. Als donkere medelander loop ik nou eenmaal tegen andere zaken aan dan de witte nederlander. Ook het fenomeen zwarte piet kan natuurlijk absoluut niet meer. Dit is gewoon een racistisch feest omdat alle eigenschappen van het afro ras, inclusief de manier van praten gewoon word geexploiteerd. Jammer dat men een mooi chr. kinderfeest misbruikt om kinderen te indoctrineren met steriotypen. Voor mij zeer kwetsend. En nee, ik ga niet terug naar mijn land want ik hoor hier. Mijn ancestors hebben zeer hard gewerkt voor dit land. Het word tijd dat de autochtoon nu eens gaat inzien dat dit niet hoort in een fatsoenlijk land. Een grote mond hebben naar de rest van de wereld mbt mensenrechten= de eigen mensenrechten op orde hebben. In nederland is dat met name door de zwarte piet nog niet het geval.

Julius - 17/02/2014 21:08

Hoewel ik met een aantal standpunten eens ben mbt. discriminatie op de werkvloer, zijn er ook een aantal zaken die eigenlijk niet helemaal kloppen:

Het "etnisch profileren" van de politie op basis van huidskleur of bepaald gedrag kan ook zijn omdat de statistieken hiertoe aanleiding geven:

"Er is een hogere kans op criminaliteit in buurten of gemeenten met veel armoede, een laag opleidingsniveau en/of een hoge diversiteit, zoals inkomensongelijkheid of een verscheidenheid aan etnische herkomstgroepen."

Bron CBS: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/5401EBAE-59EE-4E43-9556-1681C18C4C80/0/20131003b15art.pdf

Ook de statement "Alle vluchtelingen hebben recht op voedsel, onderdak en kleding" is iets waar ik ook vragen op stel: Wat is de precieze definitie van een "vluchteling"? Iemand die zijn land uitvlucht vanwege zijn ras, geloofsovertuiging of iets dergelijks, of iemand die naar Nederland komt omdat hij/zij denkt dat die persoon hier een beter bestaan kan opbouwen? In het eerste geval moet de nederlandse staat hulp verlenen, in het tweede geval is het een "economische vluchteling" en hoeft de staat er geen hulp aan te bieden.

Ook het verbieden van de zwarte piet is eigenlijk een verkapte vorm van discriminatie tegen Nederlanders op basis van cultuur en geloof. Wit vs. zwart, goed vs. kwaad, god vs. de duivel. Ik zie daar echt geen slavernij in terugkomen.

Focus je dan liever op de import van chocolade. Dat lekkere goedje, waarvoor zelfs kindslaven voor worden gebruikt! Maar daar hoor je niemand over, want dat is moderne slavernij, en DAT moet lekker stilgehouden worden.

Pieter72 - 17/02/2014 20:28

Ik voel gewoon meelij met eenieder die deze anti zwarte piet acties steunt. Wat moet je je dan een slachtoffer voelen. Hoezer ontken je dan je eigen kracht?

Liever veilig in groepsverband blijven dwepen met gezocht onrecht, dan zelf verantwoording nemen en iets maken van je leven?!

Als je echt lef hebt laat je deze reactie verschijnen met deze regel erbij.

Giordano Bruno - 17/02/2014 18:25

Een oproep om het beschaafd te houden onder een artikel vol met racistische uitspraken en beledigingen ... Zeer opmerkelijk.

Willem Oosterhof - 17/02/2014 17:16

Even een vraagje. Steeds zie ik in dit soort huilberichten de term "Islamofobie" tegenkomen. Ik heb er verder niks tegen of zo maar die eis mag ook wel eens omgekeerd worden. Ik krijg het gevoel dat ik als autochtone Nederlander door de Islam gediscrimineerd wordt als ik eens mijn bek opentrek.

Heb ik bijvoorbeeld eens steekhoudende argumenten en krijg ik het stempel "ies discriminasie!", waar zijn jullie dan om mij te verdedigen?

Islamofobie de wereld uit, dan ook kaffirfobie. Alles heeft twee kanten!

redactie - 17/02/2014 15:56

Beste bezoeker,

U ben van harte welkom - ook om te reageren.
Dat dit bericht veel emoties oproept kunnen wij begrijpen, maar we verzoeken u wel het enigszins beschaafd te houden.
Zo niet, dan zullen we uw reactie weigeren, zoals we inmiddels met meerdere reacties hebben gedaan.

Klowiepowie - 17/02/2014 14:49

Islamofobie bestaat niet om de simpele reden én dat is de fascistische agenda van de islam. Waarbij moslims geloven, dat niet-moslims onderdrukt horen te worden. Zoals dat het geval is, in alle islamitische landen. Een fobie is een irreële angst. Daarnaast was Mohammed een (zwarte) slavenhandelaar. Eigenlijk beledigen moslims hun "profeet", door te zeggen dat er iets mis is met zwarte slavenhandel. Net zoals moslims niet protesteren tegen 22.500 islamitische terroristische aanslagen sinds 11 september 2001. Of dat u moslims niet ziet protesteren tegen de uitverkoop van Syrische vluchtelingen hun kinderen aan pedofiele Iraniërs of Arabieren. http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/11/teenage-syrian-refugees-wed-protection-201311101497543146.html
Wanneer zien we moslims wel protesteren? Als op al dat wangedrag, dat gelijk is aan die van hun "profeet" kritiek komt. Dan komen er "anti-islamofobie" clubjes.

Freek - 17/02/2014 14:35

Islamofobie is een hele rare term. Een fobie is een irrationele angst. Angst voor de islam is volledig rationeel te verantwoorden. M.a.w. islamofobie bestaat niet eens.

Norman - 17/02/2014 13:50

Ik ben er ook!

Om Zwarte Piet te steunen en te laten zien dat hij WELKOM is bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam.

Ik kom natuurlijk als Zwarte Piet verkleed!

Polly - 17/02/2014 13:40

In Nederland zijn wij allang de slaven van de zwarte pieten geworden.Dit MOET stoppen.

Kunnen jullie dit ook meenemen in de demonstratie?

Ann - 17/02/2014 13:14

De fans van deze subsidie slurpende cluppies kunnen elke dag besluiten een ticket naar hun roots te kopen . Wij moeten nl. HELEMAAL NIETS !

Wat Loor 11.58 zegt , antisemieten ?? Zitten bij een anti racisme comite ?? Ik weet meer dan genoeg !

Frank - 17/02/2014 13:14

Deze provocaties maken Nederlanders racistisch, dus juist het omgekeerde wordt bereikt. Werkelijk te stom voor woorden. Succes ermee.

Albert Heijn - 17/02/2014 13:03

21 maart? Dan MOET ik werken, zodat jullie in dit prachtige, vrije Nederland je hobbies kunnen uitvoeren en toch eten en huisvesting hebben. Enige dankbaarheid en bescheidenheid zou jullie sieren.

JAH - 17/02/2014 13:01

Kijk, het wordt tijd dat het racisme op de arbeidsmarkt eens aangepakt wordt!
Hoeveel autochtonen werken er bij allochtone ondernemingen? Dat is praktisch nul! Puur racisme uiteraard maar daar zullen ze het wel niet over hebben. Het is natuurlijk pas racisme als je geen alleshatende haatbaard aanneemt.

Hugo - 17/02/2014 12:49

Wie was Jan Schenkman die volgens de anti zwarte piet lobby het Sinterklaas feest zijn huidige gezicht gaf? Was dit een racist? Wat was de De Maatschappij tot Nut van 't Algemeen (http://www.nutalgemeen.nl/lnk-historie) waar hij prominent lid van was. Wat daaruit naar voren komt was een man die humanist was en die geloofde dat door opvoeding en scholing een betere samenleving zou ontstaan. Schenkman voerde in zijn boekje over Sinterklaas een moor op die de hulp is van Sinterklaas. Als we de prenten in dat boekje bekijken zien we bijvoorbeeld Sinterklaas op zijn paard op het dak vergezeld van deze moor die ook trots te paard zit. Wie was die moor en waar kwam hij vandaan. Schenkman was onderwijzer en dus bekend met kinderen en hun beleving, bekend met kinderliedjes, gedichten en verhalen. Veel mensen hebben wel eens gehoord van het kinderliedje moriaantje zo zwart als roet. Een lied wat nu (maar ook eerder) net als zwarte piet (ontstaan uit de moor van Schenkman) verbonden wordt met discriminatie en racisme. Deze verbinding is echter een leugen dat blijkt uit de oorspronkelijke tekst die in 1844 (voor Schenkman zijn boek over Sinterklaas schreef) uitgegeven werd:

Die Geschichte von den schwarzen Buben

De geschiedenis van de zwarte Jongens

Heinrich Hoffman 1844, (1809-1894)

Een moriaan, zoo zwart als roet,
Ging eenmaal wand'len zonder hoed;
De zon: die scheen hem op zijn bol:
Daarom nam hij een parasol.
Daar kwam ook Frits naar dezen kant:
En hield een vlagje in de hand;
Toen kwam de kleine Jan ter stee:
Die bracht een lekk're kraak'ling mee;
En eind'lijk kwam de kleine Klaas:
Dat was een regte hoepelbaas.
Het drietal jongens lachte luid
Het hoedenlooze moortje uit,
En spotte met zijn zwarte huid.

Daar kwam de groote Niklaas aan:
Die had een inktpot voor zich staan:
Zoo groot: ja grooter dan de maan.
Hij sprak: "komt kind'ren, hoort mij aan,
"En laat dien moor met vrede gaan!
"Het is zijn schuld toch waarlijk niet:
"Dat hij zoo zwart als steenkool ziet."
Maar kleine Frits en Jan en Klaas,
Die hoorden niet naar Nikolaas;
De jongens spotten lustig door
Met onzen armen zwarten moor.

Toen werd de groote Niklaas kwaad;
Gij kunt het zien op deze plaat;
Hij pakte fluks de jongens op.
En smeet ze toen. hals over kop,
In de inktpot neer, in 't zwarte sop

Eerst hoepel-Klaas, toen kraak'ling-Jan,
En eind'lijk ook de vlaggeman;
Die stelde vrees'lijk zich te weer :
En riep om hulp wel twintig keer.
Maar toch moest Frits, de schreeuwersbaas,
Ook in den pot van Nikolaas
Hier gaan ze, zwarter nog dan roet:
En dan het moortje zonder hoed

In 't zonlicht stapt de brave moor
De zwart-geverwde knapen voor.
't Was enkel door hun stout gespot:
Dat zij geraakten in den pot;
Dus: lieve Kind'ren! spot toch niet,
Als gij iets vreemds aan and'ren ziet!

Hier worden de groote Nikolaas en zijn moor opgevoerd als strijders tegen discriminatie en racisme. Voor straf worden spotters en haters van de anders gekleurde mens, zelf zwart gemaakt om zo zelf de spot te ondergaan die ze anderen aandoen. Dit is de Nikolaas en de moor waar Schenkman als kenner van kinderliedjes en -poëzie zijn boek over Sinterklaas liet handelen. We zien dus dat we aan het huidige beeld van Zwarte Piet als kinderheld een rol kunnen toevoegen en wel die van de hulp van Sinterklaas in hun gezamelijke strijd tegen discriminatie en racisme. Dit is goed nieuws voor zowel de pro's als contra's omdat hun verschillen hiermee wegvallen en we allemaal gezamelijk het Sinterklaas feest kunnen omarmen als een feest voor kinderen en volwassenen tegen discriminatie en racisme, een Sinterklaas en Zwarte Piet die tonen dat het niet de kleur is die er toe doet maar de intentie waarmee je je medemensen tegemoet treedt. Ga uit van het goede tot het slechte aangetoond is. Ga niet als eerste uit van het slechte want daarmee komen we nimmer tot elkaar.

Ten tijde dat Jan Schenkman zijn boekje over Sinterklaas schreef brengt verder onderzoek tot het licht dat ene H.C. Focke een vrijgemaakte creoolse slaaf, waarschijnlijk schrijver van Njoe-jaari-singi Voe Cesaari en auteur van het eerste gedrukte Neger-Engelsch Woordenboek (1955), ook een actief lid was van de Maatschappij tot nut van 't Algemeen. Ook weer iets dat er op wijst dat Jan Schenkman actief verbonden is geweest aan abolitionistische activiteiten. Het is een gotspe dat juist zoiemand er nu van wordt beschuldigd een racistisch figuur in het leven te hebben geroepen.

De Witte - 17/02/2014 12:31

Compleet van de pot gerukt, lees de geschiedenis er maar eens op na, ik ben het 100% eens met de Socialisten Vreter.

jopiee - 17/02/2014 12:30

Vreemd idd dat islamofobie ook wordt genoemd. Ik principe sta ik positief t.o.v. het initiatief. Maar islamofobie? Zwarte mensen worden in het gehele Midden Oosten als minderwaardig gezien en behandeld. Eeuwenlang als slaven behandeld en gemarginaliseerd. Die mentaliteit zie je terug in Nederland.
Hetzelfde geldt voor de Internationale Socialisten. Gedomineerd door een wit kader heb ik zo mijn bedenkingen. Daarom zeg ik, eerst eenheid onder zwarte mensen voor samenwerking met anderen.

Leiden - 17/02/2014 12:26

ehmmm ik wil niet heel vervelend zijn maar is het niet de islamitische medemens die zich te buiten gaat aan homofobie en jodenhaat? DIE MOETEN nu stoppen. Misschien moeten we hen racisme en intolerantie eens als eerste in kaart brengen want bij mijn weten worden moslims doorgaans niet door groepjes opgeschoten Joden en Homo's mishandeld en gediscrimineerd. Het gaat toch om anti-racisme? Niet dan? Doe dan!

jan nederland - 17/02/2014 12:17

Moet? Moet? Te gek voor woorden dit. Net zoals de naam van deze site. Gek hoe altijd de blanke man discrimineert en de allochtonen nooit. Maar wel eisen dat wij onze cultuur opgeven. Dacht het niet..

joost - 17/02/2014 12:12

een groot aandachtsfestijn waar kansloze werkloze uitkeringstrekkende idioten in de slachtofferrol kruipen voor iets waar zij totaal geen enkel besef van hebben. Slavernij is al heel lang afgeschaft! de generaties in dit land die hier leven die niet een "blanke" huidskleur hebben hebben dit nooit ervaren. ECHT nog nooit. Jullie weten niet waar je over praat ook.
Als je je eerst eens meer zou verdiepen in de geschiedenis van de traditie in plaats van schaapachtig mee te blaten zou je kunnen achterhalen dat de "zwarte Piet" helemaal niets met slavernij te maken heeft maar dat zijn origine ligt in de prechristelijke tradities. (Voor de onopgeleiden onder ons, VOORDAT HET CHRISTENDOM ZIJN INTREDE DEED IN EUROPA) het heeft met boze geesten te maken en dat vind je echt terug in alle boeken over pre-christelijke tradities uit de lage landen.

Iedereen voed in dit land zijn kinderen op met het idee dat iedereen gelijk is. Geen kind die zwarte piet als iets "racistisch" ziet. En als een kind een zwarte (ik zeg zwarte want ik wordt hier ook blanke genoemd dus dan gelijke monniken gelijke kappen maar he?) maar als een kind dat zegt over een zwarte kun je de ouder er op aan spreken en vaak hoeft dat niet eens, want dan pakt de ouder het zelf op.

Doe de wereld of in ieder geval het land waar je woont een plezier en hou je eens bezig met iets nuttigs zoals de ontelbare gezinnen bij de voedselbank of de ontelbare mensen die op straat belanden omdat ze niet meer rond kunnen komen om de huren en hypotheken te betalen. Steek daar je energie eens in ipv iets kansloos als dit initiatief.


En tegen alle tokkies die gaan lopen roepen "Mijn land, oprotten als het je niet aanstaat, houd je fatsoen en sta boven dit soort kansloze volk wat alleen maar van hun achterwerk af komt voor dit soort onzinnige protestacties!!!

Gaan we hierna protesteren tegen de kerstman omdat alle dikke mensen worden gediscrimineert? De Blanke Vla? De Gele afbeeldingen van chinezen omdat zij niet geel zijn? .. gaan we over alles zeiken ipv eens gewoon een dikke huid te kweken zoals normaal denkend nederland ook doet? Je woont hier, doe gewoon normaal en zet je zelf niet voorschut met dit soort waardeloze en nutteloze acties. Je kunt je energie beter steken in andere activiteiten waar je je buren meer mee helpt.

boeg - 17/02/2014 12:05

Evolution is a bitch!

Socialisten Vreter - 17/02/2014 12:04

Om te beginnen is het mij duidelijk dat al deze organisaties geen enkel benul hebben van de geschiedenis. Slavernij is geen blanke uitvinding maar een zwarte Afrikaanse en Islamitische uitvinding! De blanke slavenhandelaren kochten de slaven in Afrika van zwarte slavenhandelaren! Zwarte Piet heeft niets met de slavernij te maken! En de idioten die strijden tegen de zogenaamde Islamofobie moeten misschien eens het wereldnieuws bijhouden! Elke brandhaard op deze aardkloot waar dagelijks de meest gruwelijke moorden plaatsvinden zijn Islamitische landen of landen waar de Islam probeert de macht over te nemen. Het is de Islam die verantwoordelijk is voor alle genocide die er nu plaatsvindt op de wereld. Islam betekent niet vrede maar onderwerping aan! Zegt m.i. genoeg......

Loor - 17/02/2014 11:58

De Internationale Socialisten en Emcemo, herdenkers van de antisemitische Hamas-sjeik Yassin, maken deel uit van 'antiracisme'-comité.

Frits Vrijheid - 17/02/2014 11:46

Wij móeten helemaal niets in ons eigen land, bekijk het eens even!

Martin Been - 17/02/2014 11:26

Walgelijk hoe het hier lijkt dat alleen de blanke autochtoon discrimineert. Zelfkritiek en zelfkritiek is voor de zieligmens weer vreemd. Uiteraard zal deze gekheid steun krijgen van de gutmenschen.

Mats J'Eau - 17/02/2014 11:25

Alle zwarte pieten uit Nederland, NU!