En nu voor iets volledig anders....

In opinie door Roemer van Oordt op 23-10-2015 | 17:47

Door: Roemer van Oordt

Agressieve, afstotende beelden en afgrijselijke uitspraken uit Steenbergen en andere plaatsen in Nederland waar plannen zijn voor een asielzoekerscentrum voor oorlogsslachtoffers uit Syrië gaan de wereld rond. Een kort bezoek aan het internet stemt bijzonder droevig. Reacties overklassen elkaar uitsluitend in grofheid en gewelddadigheid. Sommigen zijn zonder twijfel haatzaaiend en - zou je denken - dus strafbaar. Het antwoord dat de nieuwe korpschef van de politie daar gisterenavond bij Pauw op gaf klonk in mijn oren alles behalve overtuigend.
Het kabinet treedt op z’n zachtst gezegd niet bepaald daadkrachtig op en de plaatselijke politiek voelt zich er alleen voor staan en wordt bovendien regelmatig bedreigd. Het podium is vooral aan Wilders com suis. Toch kan je gelukkig ook nog anders googlen en kijken.

Naast bijvoorbeeld de mooie laatste uitzending van Tegenlicht en de al eerder op dit blog geroemde humoristische (zo belangrijk!) bijdragen van Arjan Lubach op zondag, had ik binnen een kwartier de volgende oogst:

Veel positieve reacties op wijzijngastvrij
Dasja Abresch
Steeds meer positieve reacties op opvang vluchtelingen Waalwijk
Buurt Ganerbrook Geleen positief over vluchtelingen
Positieve boost voor de vluchtelingen
School in actie voor vluchtelingen
Dordrecht: Vluchtelingen moeten zich welkom voelen
Facebookactie voor vluchteling in Harderberg
Buurt in Alphen staat positief tegenover opvang vluchtelingen
Emmeloord actie om vluchtelingen welkom te heten
De gelukbrengers als antwoord op negativisme in samenleving
Gratis knipbeurt voor Syrische vluchtelingen
Nederland helpt vluchtelingen
Duizenden mensen stellen hun huis open voor vluchtelingen
Meer dan 20.000 vrijwilligers voor het Rode Kruis
BN’ers starten postercampagne voor vluchtelingen
Gemeenten melden zich zelf aan voor opvang
Almaar verwelkomt vluchtelingen
Wat kunnen we wel doen?
Universiteit Tilburg: boeken inzamelen voor vluchtelingen
Voelt u zich geroepen
Leiden verwelkomt vluchtelingen
Emmeloord actie om vluchtelingen welkom te heten
Actie in badpak voor bootvluchtelingen
Deel jouw initiatief om vluchtelingen te helpen
Nu ook actie Winterswijkers voor vluchtelingenopvang
Noord-Hollanders helpen vluchtelingen: 6 initiatieven
Kledinginzameling voor vluchtelingen
HVA inzamelingsactie voor vluchtelingen
Zo gaat Amsterdam de vluchtelingen helpen

Voor de cynici: ja, er gaat daarbij van alles mis. Vaak ontbreekt bij goed bedoelde (inzamelings) acties de coördinatie, regelmatig is er bij de tijdelijke opvang geen zicht op wat er echt nodig is, of werken verschillende initiatieven langs elkaar heen en rijden elkaar daardoor zelfs in de wielen. Gedeeltelijk zijn dat aanloopproblemen, maar dit soort gevaren liggen bij dergelijke vrijwilligersinitiatieven altijd op te loer. Ik heb dat ook in Amsterdam zien gebeuren. So what?

Mooi is ook dat - anders dan cynici en erger ons willen laten geloven - vanuit moslimhoek een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan dit vrijwilligerswerk. En nee, niet om zieltjes te winnen, maar om mensen in nood directe hulp te bieden, ook bij te staan in hun geestelijke behoeftes en te ondersteunen bij het ‘wennen’ aan de Nederlandse samenleving. Eén van de mooie voorbeelden in mijn eigen omgeving wordt geleverd door een grote groep vrijwilligers van of via moskee Al Kabir en de stichtingen Ibno Khaldoun en Al Maarif. Zij zijn al een tijdje bezig. Er werd gekookt, eerst een keer voor een groep van 200 in sporthal Verwey in Oost, later vaker voor het AZC in de Bijlmer waar tussen de 700 en 800 vluchtelingen verblijven. 40 kinderen kregen direct nieuwe kleren. Inmiddels is er via diverse inzamelingsacties in de moskee, bij de stichtingen en via een facebookpagina budget bijeengebracht voor 250 jassen, 400 paar schoenen, 400 dikke dekens, 800 paar sokken en ondergoed: allemaal nieuw. Verder kwamen er uit alle hoeken van het land houdbare levensmiddelen. Met dat alles kunnen veel bewoners van het AZC in de Bijlmer de winter door.

Afgelopen zondag waren 60 Syrische vrouwen te gast in moskee Al Kabir. De komende tijd is een delegatie van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM) van plan verschillende opvangplekken in Amsterdam en omgeving regelmatig te bezoeken. Daarover is contact met het COA. Naast directe hulp zou een belangrijke taak kunnen liggen in het leveren van geestelijke verzorging door de betrokken imams. Ook positieve ervaringen met inburgering en met interreligieuze en interculturele dialoog kunnen worden ingebracht.

Als we vervallen in cynisme, de vloer geven aan xenofoben en racisten, ons laten meeslepen in de negatieve spiraal en blijven wachten tot de (internationale) politiek op termijn mogelijkerwijze met passende antwoorden en maatregelen komt, dan wordt het tien keer niks. Dus ga vooral keihard door met al dat mooie werk!

Roemer van Oordt is politicoloog, verbonden aan Republiek Allochtonië en Polderislam.nl en doet onder meer (actie-)onderzoek naar processen, aanpak en preventie van radicalisering en de institutionalisering van de islam in Nederland.

 

Meer over vluchtelingen: hierVolg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook! 
<

 


Meer over al maarif, ibno khaldoun, inzameling, moskee al kabir, oorlogsslachtoffers, opvang, roemer van oordt, vluchtelingen, xenofoob.

Delen:

Reacties


Roemer van Oordt - 25/10/2015 07:35

Slordig! Dank en gewijzigd

F. de Wit - 25/10/2015 00:22

Roemer van Oordt bedoelt Steenbergen. De plaats Steenvoorden bestaat niet...

clara legene - 24/10/2015 23:05

Steenbergen, Roemer, Steenbergen. Niet Steenvoorden. Verder met je eens.