Fatima in het provinciehuis

In opinie door Bart Voorzanger op 23-01-2011 | 17:09

tekst: Bart Voorzanger

De heer Brinkman, het ‘democratische gezicht’ van de PVV en lijsttrekker voor die partij in Noord-Holland, liet het Parool weten dat hoofddoekjes in álle overheidsgebouwen voor iedereen verboden moeten worden, en dat bijvoorbeeld mijn stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik dus wat hem betreft het provinciehuis in Haarlem niet in zou mogen zolang zij haar hoofddoek niet afdoet. Het hoofddoekje staat symbool voor de onderdrukking van de vrouw, zo liet hij weten, en symbolen zijn belangrijk. Dat laatste is een zinnige constatering, en op zinnige opmerkingen van PVV’ers moeten wij zuinig zijn. Symbolen zijn inderdaad belangrijk, zo belangrijk dat sommige partijen alleen nog symboolpolitiek bedrijven – door hoofddoekjes te verbieden, bijvoorbeeld. Maar verder …

Sta nou eens even écht stil bij wat hier gebeurt. Een politicus – een volwassen vent die in een eerder bestaan als politieman voor hete vuren heeft gestaan, die dankzij die ervaring een nuchter en realistisch beeld van onze samenleving zal hebben, die zich, daardoor geïnspireerd, voornam krachtig op te treden tegen onrecht en maatschappelijke misstanden, weduwen en wezen te beschermen, de misdaad bij de wortel aan te pakken, zich in te zetten voor vrede en veiligheid in Nederland en daarbuiten – zo’n man dus waar we allemaal, terecht, tegenop zien, richt zich in zijn volle lengte op, heft het wijze hoofd, opent de mond waaruit niets dan moedige en hoopgevende klanken kan komen, en verklaart plechtig de oorlog die alle oorlogen overbodig zal maken … aan een lapje stof.

Hier past maar één reactie. Liefdevolle verpleging in een omgeving met veel groen en stilte. Een spanlaken als het nodig is, maar wie weet wat kalme overreding vermag; er schuilt nog altijd een kern van redelijkheid in deze verwarde man. En heus, het komt wel weer goed. Ooit.

En wat dat hoofddoekje betreft: zie mijn stukjes 16, 17, 35, 42, 59, 62, 63, 66, 74 (Ja, ik weet het, ook ik lijk wel gek).

Dit artikel is van Bart Voorzanger en eerder verschenen op zijn eigen weblog. Eerdere blogs van Bart Voorzanger die op Republiek Allochtonie zijn verschenen vindt u onder de tag bart voorzanger

Meer artikelen over de hoofddoek hier


Meer over bart voorzanger, fatima elatik, hero brinkman, hoofddoek, noord-holland, pvv.

Delen:

Reacties


Hilda Passchier - 23/01/2011 19:51

Als TK-lid heeft de heer Brinkman toch trouw aan de Grondwet beloofd of gezworen?
Blijkbaar is die trouw aan de Grondwet niet van toepassing voor de Provincie Noord-Holland gezien zijn voornemens wanneer hij aan de macht hoopt te komen?
Ik mag toch hopen dat partijen zoals CDA en VVD hun uitspraken over mogelijke samenwerking alsnog intrekken, hetzelfde geldt voor de SP.