Forse groei van islamitisch basisonderwijs

In opinie op 02-06-2015 | 09:36

Hoewel het totaal aantal leerlingen basisschoolleerlingen in Nederland afneemt, is het aantal leerlingen op het islamitisch basisonderwijs de laatste 5 jaar met ruim 20 procent toegenomen. In 2010 waren het er 8.981 en in 2014 10.830. Een stijging van 20,6%. In totaal zijn er 49 islamitische basisscholen in Nederland.

Abdelsadek Maas, directeur van een snel groeiende islamitische basisschool in Den Haag legt de oorzaak van de stijging bij het maatschappelijk klimaat in Nederland. In het AD zegt hij: ,,Door het huidige klimaat in Nederland zoeken moslims elkaar steeds meer op. Als je een hoofddoek draagt, word je met de nek aangekeken. Op een islamitische school kunnen de kinderen zichzelf zijn.''

Volgens directeur Yusuf Altuntas van de ISBO, een overkoepelende stichting voor islamitische schoolbesturen, zien ouders graag dat de kinderen hun religieuze identiteit in de basis meekrijgen. Kwalitatief doen de scholen het in vergelijking met scholen met een vergelijkbare leerlingenpopulatie ook niet slecht. Onderwijssocioloog Jaap Dronkers van de Universiteit van Maastricht in het AD:,,Islamitische scholen doen het over het algemeen beter dan openbare scholen met dezelfde lage sociaal-economische samenstelling.''

Naschrift:

Het weblog Sargasso factcheckte het artikel in het AD en kwam met correcties op de cijfers die in deze tekst zijn verwerkt. Daarnaast benadrukt Sargasso dat het aantal leerlingen op een islamitische basisschool 0,7% van het totaal aantal leerlingen op Nederlandse basisscholen vormt.  Het islamitisch onderwijs is ook niet de enige vorm van onderwijs waar het aantal leerlingen toeneemt. Zo is de groei op Evangelische scholen (inclusief de broedergemeenschappen) in dezelfde periode gestegen met 32%.

Links:

Artikel van Jaap Dronkers over islamitische scholen (2011)

Meer artikelen over islamitisch onderwijs

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over basisonderwijs, islamitisch onderwijs, islamitische basisscholen, onderwijs.

Delen:

Reacties


Wim Heitinga - 03/06/2015 09:19

In onderstaand uitstekend artikel legt emeritus hoogleraar Juliaan van Acker duidelijk uit waarom Islamitisch onderwijs in vrije democratiesche Europese landen niet past.

http://politiek.tpo.nl/2015/06/02/islamitisch-onderwijs-is-pedagogisch-onverantwoord/