'Forum is ernstig verdeelde club'

In opinie op 14-06-2012 | 00:04

FORUM, het instituut voor Multiculturele Vraagstukken, wordt slecht geleid en is intern ernstig verdeeld. Dat zou blijken uit een vertrouwelijk rapport dat in september 2011 werd opgesteld door interim-bestuurder Dineke Mulock Houwer en dat in het bezit is van de Volkskrant. Zo schrijft de krant. Volgens bestuurder Harchaoui is zijn organisatie bezig met een verandertraject en hoort kritiek daar bij.

Mulock Houwer werd vorige zomer aangesteld bij FORUM naar aanleiding van een aantal kritische publicaties, ook in de Volkskrant, over het functioneren van de raad van bestuur van Forum. Deze raad van bestuur bestaat uit één man, Sadik Harchaoui. Naar aanleiding van het rapport van Mulock Houwer wordt FORUM momenteel - onder begeleiding van Bureau Berenschot - gereorganiseerd.

Er waren bij Forum onder andere klachten over de hoogte van het salaris en de declaraties van Harchaoui, maar ook over de manier waarop hij leiding gaf. Hij zou, in de ogen van een deel van de medewerkers, te veel macht naar zich toe hebben getrokken en ongeschikt zijn als directeur.

Mulock Houwer had in haar rapport verder kritiek op de organisatie van FORUM, waar taken 'niet altijd helder en efficiënt' zijn, medewerkers niet beschikken over 'de gewenste kwaliteiten' en personeelsbeoordelingen 'niet altijd realistisch en volledig' zijn. De conclusies van Mulock Houwer lijken volgens de Volkskrant op die van een eerder onderzoek uit 2006 van het bureau GlobalViewManagement.

Je kunt je overigens afvragen op hoeveel organisaties dergelijke kwalificaties niet van toespassing zullen zijn.

Sadik Harchaoui laat in een reactie weten dat FORUM bezig is met 'verandertraject met intensieve betrokkenheid van het personeel'. 'Onderdeel daarvan is een reorganisatietraject. Kritiek hoort hierbij, en wordt serieus genomen', aldus de bestuurder tegenover de Volkskrant. FORUM probeert al enkele jaren van een belangenvereniging te 'transformeren' naar 'een kennisinstituut'. Volgens de raad van toezicht, waarin onder andere Tjibbe Joustra en Paul Scheffer zitten, is Harchaoui de uitgelezen persoon om dit proces te leiden.

De Volkskrant berichtte een jaar geleden ook uitgebreid over de onrust binnen Forum. Er was toen ophef over het bijzonder hoge salaris van Harchaoui. Volgens de Volkskrant kwamen de spanningen destijds naar buiten omdat een deel van het personeel met een dossier over Harchaoui de publiciteit had gezocht.

Of dat nu weer het geval is, wordt niet vermeld. Ook wordt niet duidelijk hoe groot de groep is die ontevreden is met de leiding van Harchaoui. Hoe groot is de verdeeldheid? Gaat het om een grote groep of slechts om enkele teleurgestelde (ex-)medewerkers?

Meer over Forum op dit blog hier

Bron foto Harchaoui: Forum


Meer over forum, sadik harchaoui, volkskrant.

Delen:

Reacties


David Pinto - 16/06/2012 00:52

De inhoud, de essentie van het verhaal verbaasd me niets. Die sotneus, grote graaier Harchaoui deugt gewoon niet. Net zo min als zijn compaan Ilan Kacem. Zij misbruiken de naïiviteit van de kaaskoppen voor eigen gewin, that's all.