GeenStijl jorist Palestijnse vlag in recordtijd van muur

In opinie op 28-08-2013 | 22:05

Het is GeenStijl deze week gelukt binnen een dag een Palestijnse vlag van een muur te krijgen. Op die muur in de Suze Robertsonstraat had kunstenaarscollectief TATC een jaar geleden een grote muurschildering gemaakt. Op de muurschildering is een jongen in een blauw trainingspak te zien met een bal, wat vogels en ... een Palestijnse vlag.

Zie ook de foto van fotograaf Schlijper.

De kunstcriticus van dienst van GeenStijl ontdekte het schilderij deze week en gaf  een eigen interpretatie aan de muurschildering:  een Palestijnse vlag? Dan moet die jongen in het trainingspak wel een stenengooiende Hamas-aanhanger zijn en dus werd het schilderij een 'Hamas muurschildering' . Die voetbal boven het hoofd van de jongen? Euh...die paste niet in het plaatje en werd dus maar even weggesneden.  

Het kunstwerk is voor de GeenStijlredactie "propaganda in een oorlog die de onze niet is". 

De schildering is ruim een jaar geleden gemaakt in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard.  Dat was misschien achteraf niet zo handig?
Nee, bezweert de woordvoerder in het Parool: 'Die Palestijnse vlag (op 3 meter hoogte) hoort absoluut niet bij het kunstwerk. Die is er waarschijnlijk afgelopen week overheen geschilderd. Wij zouden zoiets nooit tolereren, we staan voor een onverdeelde stad en lenen onze muren niet voor politieke statements.'

Eigen Haard heeft dan ook direct na het verschijnen van het bericht op GeenStijl de vlag weg laten witten. Tot vreugde van GeenStijl.

Volgens kunstenaarscollectief TATC was de vlag wel degelijk van begin af aan onderdeel van het kunstwerk. 'De vlag verwees naar een andere Palestijnse vlag die jarenlang aan een balkon aan de overkant heeft gehangen. Voor veel mensen was het een herkenningspunt in de buurt, en op het moment dat wij daar aan het werk waren, werden die appartementen gesloopt. De afbeelding heeft dus geen directe politieke betekenis.'
Dat laat TATC in het Parool weten. Zij
 hebben een advocaat ingeschakeld, omdat Eigen Haard het kunstwerk heeft vernield.

Het kunstwerk zou terecht moeten kunnen in de vrijdenkersruimte. Oh nee, toch niet.

Meer vrijheid van meningsuiting op dit blog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 

 


Meer over geenstijl, vrijheid van meningsuiting.

Delen:

Reacties


Shabnam Theunissen - 09/09/2013 14:16

Mensen die 'vrije meningsuiting' hoog in het vaandel zeggen te hebben meten hier ineens met twee maten. Wat is er zo erg aan een Palestijnse vlag? Zegt alleen dat Palestijnse jongens, ondanks hun ellende, toch nog voetballen net als jongens elders.