God en de PvdA

In opinie door Marcel Duyvestijn op 11-05-2011 | 21:28

Tekst: Marcel Duyvestijn

"We hebben geen goede ervaringen met regeren met de PvdA. Dat gaat heel ver terug." Dat zei Gerda Verburg vorige week in een interview met Nu.nl.

Ik dacht: ja.
Daarna dacht ik: Jezus. Gerda heeft hartstikke gelijk.

Voorlopig, zei Gerda, wil ze niet meer met ons samenwerken. Ik voelde me weer een puber en zei tegen mijn beeldscherm: ik wil ook niet meer met jou spelen! Toen Jan Peter Balkenende later in Pauw en Witteman allerlei PvdA'ers de schuld gaf van het mislukken van zijn christelijke kabinet wist ik het zeker: We moeten iets duidelijk maken: dat we geen enkele partij meer buitensluiten, behalve het CDA. Het CDA is een partij van God. Wij zijn van de mensen. Laten we het eens zo simpel uitdrukken.

Maar soms heb ik het gevoel dat wij de vierde religieuze partij van Nederland zijn. Zeker als ik al die PvdA'ers op de rituele barricade zie die de partijtop erop wijzen dat ze rekening moet houden met haar religieuze achterban. Het zou goed zijn als wij tegen al die voorstanders van ritueel slachten zeggen: wij zijn een progressieve partij die altijd de nieuwste inzichten hanteert. Wij zijn de partij van vooruitgang. ‘Sterf, gij oude vormen en gedachten!' Wij gaan uit van nieuwe woorden. Niet van oude. Dat maakt ons progressief.

Toch zijn er nogal wat conservatieve PvdA'ers. Ertan Isik van de PvdA Eindhoven bijvoorbeeld. Hij zegt zelfs dat Allah het altijd beter weet: ‘Het ritueel (slachten) bestaat al 1400 jaar en wordt voorgeschreven door Allah. Hij weet beter dan mevrouw Thieme of dieren al dan niet lijden.'

Waarvan acte.

Allah heeft van alles voorgeschreven. Hij is alwetend. Dus waarom zou je nog een partijprogramma schrijven, denk ik dan. Als je de Koran hebt, heb je geen beginselprogramma meer nodig, zei een jonge PvdA' er een keer tegen me. Een volksvertegenwoordiger van de PvdA liet ooit weten dat ze haar eigen kind zou verstoten als ze wist dat hij homo was. ‘Het mag gewoon niet van ons geloof.' Maar wel van de PvdA, zei ik. Daarover haalde ze haar schouders op.

God en de PvdA. Het is een moeizame combinatie. Of het nu over de hoofddoek gaat, over handen schudden, over ritueel slachten, er is altijd lawaai. Overal ontploffende discussies. En telkens heb ik het gevoel dat de partijtop die onderwerpen met fluwelen handschoentjes wil behandelen. Ik zal wat duidelijkheid scheppen: Voor God gaat u rechtsaf. Daar staan Maxime, Arie en Kees met open armen te wachten. Zij hebben God aan hun zijde. Kiest u voor vooruitgang: dan moet u bij de PvdA zijn.

Marcel Duyvestijn is tekstschrijver, journalist en liefdevol lid van de PvdA. Deze column was eigenlijk bedoeld voor de website van de PvdA. Daar werd hij echter niet gepubliceerd. Dit stuk verscheen wel op het blog van Marcel en is met zijn toestemming ook op Republiek Allochtonië geplaatst

Meer van of over Marcel Duyvestijn op Republiek Allochtonië hier

Meer artikelen over ritueel slachten hier


Meer over god, islam, liefdevollid, marcel duyvestijn, pvda, religie, ritueel slachten.

Delen:

Reacties


Antoine Berben - 12/05/2011 09:32

Prachtige tekst!!!!
Natuurlijk wil het partijbestuur zoiets niet zien verschijnen het is immers het vraagstuk dat de partij zou doen uiteenvallen en dat dient ten alle tijde verhinderd te worden!!!!
Partij van de arrogantie!

Daphne - 11/05/2011 23:39

Marcel Duyvestijn maakt de klassieke denkfout van de (geseculariseerde) christen, die God en religie met het christendom en met de culturele hegemonie van het christendom in Nederland gelijk stelt.
Het palet is echter veel breder, en de tegenstellingen bestaan niet, op het moment dat je naar andere vormen van religie en geloofsbeleving en religieuze traditie kijkt dan de kaders van het Nederlandse christendom.

Ik ben niet eens PvdA'er, maar een linkse GroenLinkser, uit de linkerkant van die partij. En tezelfdertijd ben ik enorm gehecht aan de autonomie en de vrijheid van denken om als jood te kunnen leven in dit land. Het jodendom versterkt het GroenLinkse anarcho-liberale met een socialistische twist, het een versterkt het ander, en alle pijlen wijzen naar links. Alleen ik wil ook ritueel geslacht vlees kunnen blijven eten, en ik wil niet de staatsterreur en de staatsdisciplinering letterlijk door de strot geduwd krijgen door intolerante types, die denken dat anti-religiedwang een uiting van verlicht links modern progressief denken is.

Dat is het niet, jongens.

Joden en moslims zitten niet vast in christelijke kaders, daarom zijn zij dus ook geen christenen, maar joden en moslims. Onze positie in deze maatschappij is anders. Onze posities zijn soms dubbel, tripel, quadripel gelaagd.
Nederland zou een veel prettiger land zijn om in te wonen wanneer de meerderheid van de Nederlanders hiervan iets zou begrijpen en overnemen. In plaats van zich te wentelen in het mottige eigen gelijk van de post-christen, die wel God aan de dijk heeft gezet, maar niet de haat en verachting voor andersdenkenden.

Faatje - 11/05/2011 22:38

Scherpe analyse, met humor geschreven. En triest dat de PvdA de column niet wilde plaatsen. Terecht dat ie ook hier staat.