Groeiend verzet tegen uitzetting van Gláucio (13) en Márcia (18)

In opinie op 30-08-2015 | 11:50

Gláucio (13) en zijn zus Márcia (18) moeten in Nederland blijven. Dat vinden GroenLinks, SP en ChristenUnie. "Kinderen zijn per definitie niet crimineel", stelde Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks in het NOS Radio 1 Journaal.

Het was de Kinderrechten steungroep Mauro's vrienden die deze week met succes aandacht voor de kinderen vroeg. Inmiddels heeft Defence for Children voor maandagavond een protestbijeenkomst gepland bij het detentiecentrum in Zeist, heeft de oma van Mauro als protest een open brief aan staatssecretaris Dijkhoff geschreven, is er een petitie gestart en sprak de kindercorrespondent met de kinderen.

Gláucio, Márcia en hun ouders uit Angola wonen al vijftien jaar in Nederland, maar zijn vrijdag thuis opgehaald en overgebracht naar een detentiecentrum in Zeist. Volgende week worden ze uitgezet.

De vader van Gláucio en Márcia kreeg bij aankomst in Nederland de zogenaamde 1F-status (mogelijk oorlogsmisdadiger) omdat hij tijdens de burgeroorlog in Angola in het leger. Het Openbaar Ministerie heeft al jaren geleden besloten dat de vader niet in aanmerking komt voor vervolging. Maar toch houdt hij de 1F-status, waardoor hij ook geen verblijfsvergunning kan krijgen. Vanwege deze status komen Gláucio en Márcia niet in aanmerking voor het kinderpardon.

GroenLinks pleit voor een verruiming van het kinderpardon zodat kinderen als Gláucio en Márcia ook in Nederland mogen blijven. "Het gaat om een beperkt aantal gezinnen en dit zijn kinderen die zelf in ieder geval niets gedaan hebben", zegt Voortman tegenover de NOS. "Deze uitzetting maakt weer duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn van beleid."

Ook SP en ChristenUnie zijn tegen de uitzetting. Gláucio en Márcia zijn Nederlands, vinden de partijen, en niet Angolees. De kinderen spreken geen van beide Portugees, de officiële taal van Angola en Gláucio is zelfs geboren in Nederland.

Regeringspartij PvdA wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. "Dit doen wij nooit in individuele gevallen", zegt PvdA-Kamerlid Kuiken.

Defence for Children heeft maandagavond een protestbijeenkomst gepland bij het detentiecentrum in Zeist.

De oma van Mauro heeft als protest een open brief aan staatssecretaris Dijkhoff geschreven. Kinderrechten Steungroep Mauro's vrienden maakte dit bekend.

Er is een petitie gestart Glaucio moet blijven

Volg voor het laatste nieuws de twitteraccount Mauro's vrienden.


De kindercorrespondent sprak met de kinderen:
 

 

Meer over de 1F-status hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over 1F, asiel, Gláucio, immigratie, kinderpardon, Márcia.

Delen: