Hak Der: alevieten hebben aangifte gedaan tegen rector islamitische universiteit

In opinie op 22-01-2014 | 21:50

Nederlandse alevieten hebben aangifte gedaan tegen de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). Rector Ahmet Akgündüz zou zich volgens hen schuldig hebben gemaakt aan belediging, smaad en het aanzetten tot haat. Dit heeft de landelijke alevitische federatie Hak Der laten weten aan NRC Handelsblad.

De baas van de 'Islamitische Universiteit' Akgündüz stelde in juni vorig jaar dat de demonstraties tegen de Turkse regering het werk zouden zijn van “goddelozen”, “mensen met een westerse levensstijl” en “moskeevijandige architecten”. Tegenstanders noemt hij vijanden van hun “religie en vaderland”.

In oktober haalde Akgündüz het nieuws met denigrerende uitspraken over alevieten. Zo stelde hij: “Wat zij slachten, kan men niet eten”, en “Onze dochters kunnen wij niet aan hen ten huwelijk geven.”

Volgens Fetti Killi, voorzitter van Hak Der in het NRC:. “In feite zegt hij dat alevieten onrein zijn en sluit hij ons uit van dialoog. Met uitsluiting creëer je een basis voor geweld”, aldus Killi. Hij verwijt Akgündüz verder dochters het recht op eigen partnerkeuze te ontzeggen. Killi: “Deze man zit op een positie waarmee hij anderen kan vergiftigen met zijn gedachtegoed. IUR-studenten gaan met deze opvattingen de samenleving in. Dat moeten we niet willen.”

De alevieten vormen een grote minderheid in Turkije. Sommige alevieten hangen een liberale, sji-itische variant van de islam aan, voor alevieten die niet (meer) geloven, is het alevitisme vooral een culturele identiteit. In de loop der jaren zijn de alevieten in Turkije geregeld vervolgd. In1993 werd een bloedbad aangericht in Sivas toen alevieten op een festival de vertaler van Salman Rushdie's duivelsverzen hadden uitgenodigd.  

Assscher en Bussemaker

Minister Asscher (Integratie, PvdA) dreigde vorig jaar de accreditatie van de universiteit in te trekken als Akgündüz niet zou terugkomen van zijn uitspraken. Maar onderwijsminister Bussemaker schreef vorige week aan de Tweede Kamer dat zij de accreditatie niet kan intrekken zolang de onderwijskwaliteit niet in het geding is. Pas bij een aangifte of gerechtelijke veroordeling kan Bussemaker iets doen, schreef ze. Zo meldt de NRC.

PvdA-minister Jet Bussemaker (Onderwijs) neemt 'moreel afstand' van uitlatingen van Ahmet Akgündüz, de rector van de opleiding tot imam en islamdeskundige in Rotterdam. Ze maakt zich net als de Tweede Kamer zorgen, maar kan er nu niet zoveel aan doen: er zijn geen klachten binnengekomen over de kwaliteit van het onderwijs. Wel gaat de Onderwijsinspectie naar de school. 

Lees ook:

Akgündüz terecht onder vuur

Meer over alevieten op dit blog hier. Kijk ook op de site van Hak-der.


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 


Meer over akgunduz, alevieten, hakder, islamitische universiteit rotterdam, iur, onderwijs.

Delen: